Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki tuo varoituskuvat tupakka-askeihin

Lakiesitys kieltäisi tupakoinnin autossa alle 15-vuotiaan seurassa

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Uusi tupakkalaki tulee näillä näkymin voimaan kesäkuun puolivälissä.
Uusi tupakkalaki tulee näillä näkymin voimaan kesäkuun puolivälissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Fakta

Näitä muutoksia esitetään

 Vähittäismyyntipakkauksiin kuvalliset terveysvaroitukset

 Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto

 Sähkötupakan rinnastaminen muihin tupakkatuotteisiin

 Parveketupakoinnin rajoittaminen

 Tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksia

 Autotupakoinnin kielto, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita

Esitys uudesta tupakkalaista on eduskunnassa käsiteltävänä, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan tarkoituksena on antaa siitä mietintönsä toukokuun aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola arvioi, että itse laki tullee voimaan kesäkuun puolivälissä.

”Hallituksen täydentävä esitys tupakointikiellosta autossa lasten läsnä ollessa viivästytti noin kuukauden verran käsittelyä. Ilman sitä laki todennäköisesti olisi ehtinyt tulla voimaan tupakkadirektiivin edellyttämänä päivänä, 20. toukokuuta”, Paavola sanoo.

EU on antanut kuitenkin esimerkiksi mentolisavukkeiden kieltämiselle siirtymäaikaa vuoden 2020 toukokuulle. Siirtymäaikaa noudatetaan myös Suomessa.

”Tarkoituksena on uudistaa 40 vuotta vanha tupakkalaki ja tehdä laista selkeämpi. Teemme EU:n tupakkatuotedirektiivin vaatimat muutokset ja samalla kansallisia uudistuksia”, Paavola kertoo.

Esityksessä ehdotetaan esimerkiksi kuvallisia terveysvaroituksia vähittäismyyntipakkauksiin, tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kieltoa savukkeista ja kääretupakasta, parveketupakoinnin kieltämisen helpottamista, tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksia sekä autotupakoinnin kieltoa, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita.

Maahantuonnin rajoitukset iskevät myös Ruotsiin matkaavaan. Nykylaissa on määritelty, että nuuskaa voi tuoda Suomeen mukanaan enintään 30 kappaletta 50 gramman rasiaa eli yhteensä 1 500 grammaa.

”Laissa rasiamäärästä luovuttaisiin, ja tuontimäärä ilmoitettaisiin pelkästään grammoina. Uusi maksimimäärä olisi yhteensä 1 000 grammaa, ja se koskisi myös muita savuttomia tupakkatuotteita”, Paavola kertoo.

Harva työnantaja sallii tänä päivänä työhuoneissa tupakointia. Nyt työhuoneissa tupakoinnin kieltäminen kirjattaisiin lakiin, mikä vahvistaisi jo olemassa olevaa käytäntöä. Ravintoloiden määräykset erillisistä tupakointitiloista säilyvät ennallaan.

Parvekkeella tupakoimisen kieltämisestä halutaan tehdä entistä helpompaa siten, että taloyhtiö voisi hakea parveketupakointikieltoa kunnalta.

Lakiesityksessä sähkötupakka rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin. Siten esimerkiksi nikotiininesteitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille eikä sähkösavukkeita saa polttaa tupakointikieltoalueilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat