Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnettomuus­tutkintakeskus selvittää, voisiko Turun tappavasta tulipalosta oppia jotakin – ”Ihmisiä ei pitäisi kuolla useammassa asunnossa”

Poliisi pyrkii yhä selvittämään muun muassa sitä, oliko alkoholilla osuutta tulipalon syttymiseen. Suomessa on kuollut tulipaloissa 23 ihmistä tänä vuonna. Hyvin usein palokuoleman taustalla on alkoholi.

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki
Turun Hirvensalossa tiistaina palanut rakennus kärsi pahoja savu-, palo- ja vesivaurioita.
Turun Hirvensalossa tiistaina palanut rakennus kärsi pahoja savu-, palo- ja vesivaurioita. Kuva: Viena Kytöjoki

Turun Hirvensalossa tiistaina kaksi ihmistä tappanut tulipalo saattoi saada alkunsa tupakasta tai kynttilästä. Poliisin mukaan tähän viittaa tulipalosta pelastautuneen miehen kertomus, jonka mukaan tämä ”näki hämärästi” kytevän palon asunnossa, josta yksi kuolleista löytyi.

Palonsyyntutkinta on kuitenkin yhä kesken.

Onnettomuustutkintakeskus puolestaan pyrkii alustavassa tutkinnassaan selvittämään, voiko Turun tulipalosta oppia jotain turvallisuuden parantamiseksi. Vuonna 1939 valmistuneessa rakennuksessa tuli pääsi leviämään toisen kerroksen asuinhuoneistosta kolmannen kerroksen kattorakenteisiin.

”Rakennuksissa pitää olla osastoinnit, jotta tuli ei leviä nopeasti asunnosta toiseen. Kerrostalossa ei pitäisi kuolla ihmisiä useammassa asunnossa”, sanoo Turun tulipalon tutkinnanjohtaja Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Pienkerrostalon toisen kerroksen yksiöstä pelastautunut mies oli asunnossa kirjoilla. Asuntoon kuollut nainen oli ilmeisesti miehen naisystävä. Molemmat nukkuivat, kun tulipalo syttyi.

”Miehen tarinan mukaan nainen toimi ikään kuin palohälyttimenä. Hän herätti miehen ja sanoi, että heidän pitää poistua – mies oli päässyt pois, ja palomiehet löysivät hänet käytävältä”, sanoo rikoskomisario Ari-Pekka Lehtinen Varsinais-Suomen poliisilaitoksesta.

Tulipaloon havahtunut nainen kuoli, kuten myös kerroksen toisessa huoneistossa ollut mies. Tulipalon jälkeen rakennuksesta löytyi kuolleena kolmas henkilö, mies, joka kuitenkin oli kuollut jo mahdollisesti viikkoja ennen tulipaloa.

Kuolleet ovat Lehtisen mukaan 50-luvulla syntyneitä. He olivat todennäköisesti asuntojen asukkeja, mutta lopullinen tunnistus vaatii vielä hammastunnisteiden käyttöä.

Tulipaloon ja kuolleena löytyneen miehen tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisi kuitenkin jatkaa tapauksen tutkintaa ja selvittää muun muassa sitä, oliko päihteillä osuutta tapahtumissa.

”Asujisto oli pääosin samanikäistä, ehkä sosiaalisesti syrjäytynyttä porukkaa”, Lehtinen sanoo.

Alueen hyvin tunteva kaupunkilainen kertoo, että palanut talo oli huonossa maineessa. Ambulanssi ja poliisi tiettävästi vierailivat paikalla usein.

Rakennuksessa on seitsemän asuntoa ja liikehuoneisto. Poliisin mukaan rakennuksessa oli kirjoilla yksitoista ihmistä.

Tulipaloissa kuoli tammi–huhtikuussa 23 ihmistä, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kokoama tilasto. Viime vuonna palokuolemia oli 79 ja toissa vuonna 89.

Tilastokeskuksen tilastoista ilmenee, että takavuosina karkeasti noin neljä viidestä palokuolemasta on ollut tapaturmainen. Itsemurhatapauksia on vuosittain kymmenkunta, ja palokuolemissa on myös yksittäisiä murhiin tai tappoihin liittyviä tapauksia.

Tyypillinen tulipalossa kuollut on 50–64-vuotias mies. Palokuolemista noin puoleen on liittynyt alkoholin aiheuttama päihtymys. Onnettomuustutkintakeskuksen Kai Valonen kuitenkin veikkaa, että todellisuudessa alkoholitapausten osuus olisi suurempi.

”Alkoholia on voinut käyttää joku muu paikalla ollut. Ja jos joku on pysynyt hengissä palon jälkeen ja kuollut myöhemmin, ruumiinavauksessa ei ehkä enää löydykään alkoholia”, Valonen sanoo.

Palokuolemien taustalla on usein se, ettei ihminen kykene havaitsemaan paloa tai pakenemaan. Päihtyneiden ohella heitä ovat esimerkiksi vammaiset, vanhukset sekä pienet lapset. Palokuolemien määrä voikin kasvaa väestön vanhetessa, Valonen sanoo.

”Asumisjärjestelyissä iäkkäät kannattaa ottaa huomioon eikä kuvitella, että samat järjestelyt sopisivat kaikille.”

Yleisellä tasolla Valonen haluaisi kiinnittää huomioita myös liesiin liittyviin riskeihin.

”Tuhat kertaa vuodessa lähtee palokunta liikkeelle, kun liedessä on jokin vika. Minusta jos kysytään, perinteisistä valurautaliesistä pitäisi päästä eroon.

Naapurit yrittivät herättää Turun palotalon ihmisiä - "Nostimme tikapuut ikkunaa vasten"
Naapurit yrittivät herättää Turun palotalon ihmisiä - "Nostimme tikapuut ikkunaa vasten"
Kolme ihmistä kuoli tulipalossa Turussa. HSTV tapasi silminnäkijän, joka yritti naapurinsa kanssa etsiä uhreja nostamalla tikkaat tulipalotaloa vasten ja takomalla ikkunoita. Toimittaja ja kuvaaja: Toni Lehtinen, leikkaus: Janne Elkki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat