Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaislääkäri: Nuoren naisen armokuolema Hollannissa oli ongelmallinen

Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen pitää kuolettavan lääkkeen antotapaa arveluttavana.

Kotimaa
 
Eutanasiassa joudutetaan parantumattomasti sairaan ihmisen kuolemaa.
Eutanasiassa joudutetaan parantumattomasti sairaan ihmisen kuolemaa.

Saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen pitää ongelmallisena eutanasiapäätöstä, joka tehtiin Hollannissa viime vuonna.

Noin 20-vuotias hollantilasnainen autettiin armokuolemaan. Nainen oli joutunut hyväksikäytetyksi 5–15-vuotiaana ja kärsi traumanjälkeisestä stressihäiriöstä, anoreksiasta, masennuksesta ja harhoista. Hän oli saanut oireisiinsa terapiaa.

Keskustelu tapauksesta heräsi Euroopassa uudelleen, kun sitä käsiteltiin hollantilaisessa eutanasiaraportissa. Asiasta kirjoitti muun muassa Daily Mail -lehti.

”Ikänsä puolesta nainen pystyi tekemään pyynnön eutanasiasta. Ongelma on se, miten tappava lääkeruiske annettiin”, Hänninen sanoo.

Mikko Stig / Lehtikuva
Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen.
Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen.

Hollannin tapauksessa lääkäri antoi naiselle kuolemaan johtaneen ruiskeen, eli kyse oli eutanasiasta. Hollannin lain mukaan eutanasiassa lääkäri antaa kuolettavan lääkkeen potilaalle, avustetussa itsemurhassa lääkäri antaa lääkkeen ja potilas nauttii sen itse.

”Olen keskustellut asiasta hollantilaisen kollegani kanssa ja olen samaa mieltä hänen kanssaan, että kyseessä on nyt rajatapaus. Tässä voi pohtia, mikä on oikein ja mikä ei”, Hänninen sanoo.

Hännisen mielestä eutanasia on viimeinen mahdollisuus, jos ihmistä ei voida enää muuten auttaa ja kärsimykset ovat sietämättömät.

”Jos ihminen toivoo kuolemaa, mikä oikeus muilla olisi sanoa, että eutanasia olisi ehdottomasti kielletty.”

Myös suomalaisen eutanasiayhdistys Exituksen puheenjohtaja Kari Viholainen pitää Hollannissa tehtyä päätöstä arveluttavana.

”Tässä herää kysymys, millä tavalla mielenterveyspotilaan oikeustoimikelpoisuus mitataan. Itse olisin tarkka siinä, millä perusteilla mielenterveyspotilaille myönnetään eutanasia”, Viholainen sanoo.

Oulussa asuva Viholainen on ammatiltaan sairaanhoitaja. Hänet valittiin Eutanasia-yhdistys Exituksen puheenjohtajaksi viime vuonna.

Viholaisen mielestä hollantilaisen naisen armokuolemapäätös voi olla yksi ennakkotapaus, jolla eutanasiapäätöksiä laajennetaan mielenterveyspuolelle.

”Mielenterveyden sairauksia voidaan hoitaa ja potilaiden elämänlaatua parantaa. Perinteisesti eutanasiaa toivotaan ihmisille, joilla on selkeästi kuolemaan johtava sairaus kuten syöpä tai keuhkoahtauma. Tuolloin kaikki mahdollinen hoito on tehty, eikä potilaalla ole muuta jäljellä kuin suurta kärsimystä.”

Eutanasia-yhdistyksen tavoite on vaikuttaa siihen, että Suomeen saataisiin aktiivisen eutanasian salliva laki. Aktiivisella eutanasialla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan potilaan kuoleman jouduttamista esimerkiksi lääkkeillä. Passiivinen eutanasia taas tarkoittaa joistakin hoitotoimista luopumista.

Korjattu 17.5.2016 klo 13:45: Juttuun lisätty selvennys Hollannin eutanasialain sisällöstä:Hollannin lain mukaan eutanasiassa lääkäri antaa kuolettavan lääkkeen potilaalle, avustetussa itsemurhassa lääkäri antaa lääkkeen ja potilas nauttii sen itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat