Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO:n selvitys: Maailman puhtain kaupunki-ilma on Muoniossa, huonoin Nigerian Onitshassa

Kaupunki- ja kuntataajamien ulkoilman laatu on heikentynyt ja miljardit ihmiset ovat alttiina saastuneen ilman vaaroille.

Kotimaa
 
Markus Yliniemi
Muonion keskusta varjoliitäjän näkökulmasta. Kuva on vuodelta 2012.
Muonion keskusta varjoliitäjän näkökulmasta. Kuva on vuodelta 2012. Kuva: Markus Yliniemi

Muoniosta löytyy maailman puhtain kaupunki-ilma, Nigerian Onitshasta taas saastunein, kertoo YK:n terveysjärjestön WHO:n maailmanlaajuinen selvitys. Muonio ei tosin ole virallisesti kaupunki vaan kunta, mutta se on päässyt mukaan WHO:n listaan.

WHO selvitteli kaupunki-ilman laatua suurselvityksessä vuosina 2008–2013. Tutkittavina oli näiden vuosien loppuvaiheissa jo 3 000 kaupunkia yli sadassa maassa. Tarkemmin tutkittiin 795 kaupunkia 67 maassa.

Selvitettävänä oli se, paljonko ilma sisältää pieniä partikkeleita eli pienhiukkasia. Ne ovat halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia kiinteitä terveydelle vaarallisia hiukkasia, jotka hengitysilmaan joutuessaan tunkeutuvat kehkorakkuloihin.

Samalla selvitettiin hieman suurempia yli kymmenen mikrometrin kokoisia hiukkasia, jotka ihmisellä jäävät ylähengitysteihin.

Selvitys kertoo, että maailman kaupunkien ulkoilman laatu on heikentynyt ja miljardit ihmiset ovat alttiina saastuneen ilman vaaroille. Erityisen kehno on tilanne kehittyvien maiden köyhissä kaupungeissa, jotka ovat kasvaneet nopeasti.

Pienten hiukkasten kohdalla tilanne on kaikkein huonoin Intiassa. WHO:n tietopankin aineiston pohjalta lasketun maailman 30 saastuneimman kaupungin joukossa on 16 intialaista kaupunkia.

Kiina on parantanut sijoituksiaan viime vuosina. Huonoimman 30 kaupungin listassa on enää viisi kiinalaista kaupunkia. Loput yhdeksän kaupunkia löytyvät yhdeksästä eri maasta.

Ylipäänsä tilanne on pahin Lähi-idässä, Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren länsiosassa.

Selvitys nimeää ilmanlaadultaan maailman saastuneimmaksi kaupungiksi Nigerian Onitshan, joka on nopeasti kasvava satama- ja kauttakulkukaupunki kaakkois-Nigeriassa. Sen ilmasta mitattiin isompia ja terveydelle vähemmän vaarallisia kymmenen mikrometrin hiukkasia 600 mikrogrammaa kuutiometriltä, mikä on noin 30 kertaa WHO:n suositteleman 20 mikrogramman rajaa enemmän.

Suomen Muonio mainitaan raportissa maailman puhtaimman ilman taajamaksi neljän mikrogramman arvolla. Lähellä sitä tulevat Kanadan Norman Wells, Espanjan Campisabalos ja Yhdysvaltain Wyomingin Converse Country.

Suomesta mittauksessa oli mukana 24 kaupunkia tai kuntaa. Helsingin arvo oli huonoin 19 mikrogramman tuloksella. Tampere oli toiseksi huonoin 18 mikrogrammalla. Loput Suomen kaupungeista sijoittuivat Muonion ja Tampereen arvojen välille.

Kaikkiaan ilman laatu on kehittyneiden maiden kaupungeissa selvästi parempi kuin kehittyvissä maissa. Esimerkiksi Lontoon, New Yorkin ja Sydneyn arvot olivat suunnilleen Helsingin luokkaa. Lontoon arvo oli 22 mikrogrammaa, New Yorkin 16 ja Sydneyn 17 mikrogrammaa isoja hiukkasia.

Rohkaisevaa selvityksessä oli se, että yhä useampi kaupunki on alkanut kiinnittää ilman laatuun huomiota ja ryhtynyt mittaamaan arvoja. Näin myös WHO:n selvityksen kattavuus on kasvanut, kun aineistoa on enemmän.

Myös kehittyvissä maissa monet kaupungit ovat onnistuneet parantamaan ilman laatua. Esimerkki on Intian Delhi, joka on eräänä toimena kieltänyt dieselautojen liikennöinnin kaupungin keskustassa.

Tästä huolimatta Delhin isojen hiukkasten arvoksi mitattiin 229 mikrogrammaa vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat