Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti ja isoäiti riitelivät 7-vuotiaan huoltajuudesta – oikeus määräsi lapsen asumaan isoäidillä

Äiti olisi halunnut isoäidin luona asuneen lapsensa luokseen Saksaan.

Kotimaa
 

Harvinainen huoltajuuskiista äidin ja isoäidin välillä on päättynyt isoäidin hyväksi. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan 7-vuotiaan lapsen etu toteutuu parhaiten, jos tyttö jää asumaan isoäitinsä luokse.

Lapsi on asunut koko ikänsä isoäitinsä kanssa. Myös äiti asui aluksi samassa paikassa, mutta hän muutti Saksaan opiskelemaan tytön ollessa 2-vuotias. Tällöin myös sovittiin, että lapsi on äidin ja isoäidin yhteishuollossa.

Tämän jälkeen äiti ja tytär ovat tavanneet pari kertaa vuodessa. Tilanne muuttui puolitoista vuotta sitten, kun äiti ilmoitti haluavansa tyttärensä luokseen Saksaan. Skype-soitot ja tapaamiset lisääntyivät, mutta samalla puheet muutosta kiristivät äidin ja isoäidin välejä.

Oikeuden mukaan lapsella olisi hyvät oltavat sekä isoäidin että äidin luona. Molemmat sopisivat siis lapsen kasvattajiksi.

Keskeiseksi perusteeksi nousi lapsen vakiintuneiden olosuhteiden säilyttäminen. Oikeus korosti, että lapsella on oikeus säilyttää tutut olosuhteet ja ihmissuhteet silloin, kun niiden muuttamiselle ei ole perusteita.

Tässä tapauksessa lapsi oli johdonmukaisesti ja selkeästi ilmoittanut haluavansa asua isoäitinsä kanssa.

Tyttö oli nauttinut lisääntyneistä tapaamisistaan äitinsä kanssa, mutta hän oli ahdistunut siitä, että äiti puhui muuttamisesta Saksaan. Lapsi oli muun muassa spontaanisti soittanut tädilleen ja sanonut, ettei hän halua muuttaa Saksaan. Hän oli pyytänyt tädiltään apua asiassa.

”Käräjäoikeus toteaa sinänsä olevan luonnollista, että lapsi suhtautuu varauksella muutokseen eikä halua lähteä tutuista ja turvallisista piireistä. Toisaalta lapsen mielipide ja toiveet eivät automaattisesti ole yhtä kuin lapsen etu.”

Oikeus painotti, että nyt ei ole kyse äidin oikeuksista biologisena vanhempana tai isoäidin oikeuksista lapsen kasvattajana. Nyt on kyse tytön oikeudesta turvallisuudentunteen ja kiintymyssuhteen säilyttämiseen tilanteessa, jossa lapsen etu ei vaadi olojen muuttamista.

Oikeus päätyi siihen, että tyttö säilyy edelleen yhteishuollossa, mutta lapsen asumisesta päättää isoäiti yksin.

Oikeus piti kuitenkin tärkeänä, että tytön suhde äitiinsä kehittyy läheisemmäksi ja lämpimäksi. Tytön viimeaikainen takertuminen isoäitiin on todennäköisesti johtunut asumista koskevasta epävarmuudesta. Oikeus patistikin isoäitiä huolehtimaan äidin ja tyttären tapaamisten onnistumisesta, vaikka aikuisten välit ovat tulehtuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat