Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Niinistön pakkolähtö harmittaa vihreissä – puheenjohtaja­kauden kesto jakaa puoluetta

Vihreiden puoluehallituksesta ja eduskuntaryhmästä löytyy tukea puheenjohtajakauden pidentämiselle kahdeksaan vuoteen. Harva on kuitenkaan valmis suomaan Niinistölle jatkoa, ”ettei meno olisi ihan Pohjois-Koreasta”.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Ville Niinistön kuusivuotinen kausi vihreiden puheenjohtajana päättyy lähes varmasti ensi vuoden puoluekokouksessa.
Ville Niinistön kuusivuotinen kausi vihreiden puheenjohtajana päättyy lähes varmasti ensi vuoden puoluekokouksessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Pitääkö istuvan puheenjohtajan, joka on johtanut puolueensa historiallisen koviin kannatuslukemiin, jättää tehtävänsä vasta kuuden vuoden jälkeen?

Pitää, jos kyseessä on vihreät. Ville Niinistö joutuu lähes varmasti luopumaan pestistään vuoden päästä puoluekokouksessa, koska vihreiden säännöt sallivat puheenjohtajalle enintään kolme kaksivuotiskautta.

Niinistön vuonna 2011 alkaneella kaudella vihreät on noussut kannatuskyselyissä neljän suuren puolueen joukkoon. Helsingissä kannatus on yli 30 prosenttia.

Suositun puheenjohtajan pakkolähtö jakaakin vihreiden puoluehallitusta suurin piirtein keskeltä. Myös vihreiden eduskuntaryhmässä on vahvoja näkemyseroja asiasta.

Keskustelu puheenjohtajakaudesta ei lähes varmasti kosketa istuvaa puheenjohtajaa Niinistöä. Sääntöjä pitäisi muuttaa jo parin viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa, jotta jatkokauden hakeminen olisi Niinistölle ensi vuoden kokouksessa edes mahdollista.

Periaatteessa sääntömuutoksen ehtii vielä tehdä, mutta käytännössä se olisi hyvin hankalaa. Lisäksi lähes jokainen HS:n haastattelema vihreä poliitikko ajattelee, että jatkokauden salliminen Niinistölle eli käytännössä sääntöjen muuttaminen yhden henkilön takia ei olisi puolueen periaatteiden mukaista.

Monet haluaisivat silti välttää nykyisenkaltaisen tilanteen jatkossa. Asiaa on sivuttu puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän keskusteluissa.

”Onhan se vähän hassua, että juuri kun kannatus on parhaimmillaan, vaihdamme puheenjohtajaa. Toisaalta se on ollut periaatteemme, ja uskon osaavien ihmisten omaksuvan puheenjohtajan tehtävän nopeasti”, sanoo Hanna Kalanne.

Puolueen varapuheenjohtajan Hanna Halmeenpään mielestä vihreillä on ehkä liian tiukka linja puheenjohtajakauden suhteen. Kauden pidentäminen voisi olla hyvä idea, arvioi myös varapuheenjohtaja Touko Aalto.

Sääntöjä on muutettu aikaisemminkin, huomauttaa Laura Rantanen. Puheenjohtajakautta pidennettiin viimeksi neljästä kuuteen vuoteen vuonna 2005, ainakin osittain Osmo Soininvaaraa varten, tosin tämä hävisi kisan Tarja Cronbergille.

Rantanen ei ymmärrä, miksi kauden kesto pitää rajata juuri kuuteen vuoteen.

”Ovathan siitä jotkut puolueaktiivit puhuneet, että Ville olisi pidempään, nyt kun olemme niin nosteessa ja hän on meitä menestyksekkäästi johtanut.”

”Toisaalta säännöissä on paljon hyvää, koska ne ehkäisevät ikuisen pönöttämisen johtopaikalla. Kaikki diktatuurit ovat syntyneet sellaisesta ajattelusta, että on yksi hirveän hyvä johtaja, jota ei kannata vaihtaa”, Rantanen lisää, ja tarkentaa vitsailevansa.

Useat puoluehallituksen jäsenet pitäisivät kauden nykyisessä kuudessa vuodessa.

Vihreiden varapuheenjohtajan Maria Ohisalon mielestä puolueessa on hyvä aika sukupolvenvaihdokselle. Sääntöihin ei pidä koskea aina tilanteen muuttuessa, Ohisalo sanoo, vaan periaatteista on pidettävä kiinni.

”Rotaatiota perustellaan sillä, etteivät asiat henkilöityisi täydellisesti. Me olemme joukkue, ja näin hommat pysyvät liikkeessä”, pohtii Heikki Sairanen.

Vaikka puheenjohtajakausi olisi nyt kaksi vuotta pidempi, samat ongelmat olisivat Sairasen mukaan pian taas vastassa, jos vihreiden kannatuskehitys jatkuisi yhtä myönteisenä.

”Miten selittäisimme kansalle, että puolueemme johtaja, joka voisi olla taistelemassa pääministerin pestistä, vaihtuisi vaalien jälkeen?”

Vihreiden eduskuntaryhmässä esiintyy asiasta vielä vahvempia kantoja. Olli-Poika Parviainen pitää nykytilannetta erikoisena ja harmillisena. Niinistö olisi hänen mielestään ansainnut mahdollisuuden jatkokauteen, mikäli hän sellaista päättäisi hakea.

”Näyttääkö tämä nyt ulospäin siltä, että lukitsemme itsemme joustamattomasti periaatteeseen, joka on sinänsä hyvä mutta jota olemme aiemminkin korjailleet”, Parviainen pohtii.

”Pelkään asiaa tulkittavan niin, että palkitsemme puolueen kannatuksen ennätystasolle nostaneen puheenjohtajan sillä, ettei hän voi edes harkita jatkon hakemista.”

Heli Järvinen on samoilla linjoilla. Järvinen herätteli viime vuonna eduskuntaryhmässä keskustelua siitä, että puheenjohtajakautta pitäisi pidentää.

Kahdeksan vuotta olisi yhteismitallinen monien muiden puolueiden puheenjohtajakausien kanssa, Järvinen sanoo, jonka lisäksi se olisi sopivasti kahden vaalikauden mittainen.

”Ja onhan se aika hassua, että meidän puolueessa saa olla paikallistasolla ja muissa tehtävissä pidempään kuin puheenjohtajana.”

Niinistöön sääntömuutos ei kuitenkaan voisi Järvisen mukaan ulottua.

”Ehdotin uuden käytännön alkamista vasta seuraavalla puheenjohtajakaudella, ettei meno olisi ihan Pohjois-Koreasta. Tein tämän pitkin hampain, koska mitään en toivo niin paljon kuin että Ville saisi jatkaa.”

Eduskuntaryhmästä löytyy myös jyrkkää vastustusta puheenjohtajakauden pidentämiselle. Esimerkiksi Jyrki Kasvin mielestä se sotisi kaikkia vihreiden periaatteita vastaan.

”Valtaa pitää kierrättää, niin ihmiset eivät jämähdä asemiinsa. Puheenjohtajakauden pidennys saattaa houkuttaa nyt, mutta ennemmin tai myöhemmin se kostautuu”, Kasvi sanoo.

”Vihreiden linjan seurauksena meillä on tällä hetkellä hirveän leveä kärki, paljon kokeneita ihmisiä eri tehtäviin.”

Vihreiden Ville Niinistö: Puolue voi tarvita minua vielä vuosia
Vihreiden Ville Niinistö: Puolue voi tarvita minua vielä vuosia
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Hänen kautensa puolueen johdossa päättyy vuoden kuluttua. Kenestä tulee Niinistön seuraaja ja mitä hän itse aikoo sen jälkeen tehdä? Studio Kulmapöydän juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat