Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvat lonkerot tulossa ehkä maitokauppoihin alkoholilain uudistuksen myötä

Hallituspuolueet etsivät edelleen kompromissimallia uudesta viinalaista.

Kotimaa
 
Keijo Leväaho
Yksi malleista vapauttaisi vahvat lonkerot maitokauppoihin.
Yksi malleista vapauttaisi vahvat lonkerot maitokauppoihin. Kuva: Keijo Leväaho

Hallituspuolueet eivät löytäneet vielä torstai-iltana sopua alkoholilainsäädännön kokonaisuudistukselle. Neuvotteluja on määrä jatkaa lähipäivinä.

Loppusuoralla on HS:n tietojen mukaan myös malli, joka vapauttaisi vahvat lonkerot Alkosta maitokauppoihin. Alkon litramyynnistä vahvojen lonkeroiden osuus on kuusi prosenttia, myynnin arvosta kuitenkin pienempi.

Myynnin arvoa ei Alko julkaise.

Keskustan eduskuntaryhmä hioi kantaansa torstaina. Ryhmän enemmistö on lämpenemässä ainakin jo nelosoluen myyntiin maitokaupoissa.

Pienpanimoille keskusta olisi sallimassa myös mahdollisuuden myydä vahvoja oluttuotteita suoraan panimoistaan.

Viinit keskusta haluaa pitää yhä Alkossa.

Sopua uudistuksesta on jarruttanut juuri keskusta. Ryhmässä osa vastustaa liberalisointia niin jyrkästi, että se voi jopa vesittää vielä koko uudistuksen.

Perussuomalaiset ja kokoomus puoltavat sen sijaan kaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan reipastakin korotusta, väljennettyjä aukioloaikoja ja valmistustaparajoituksen poistoa.

Valmistustaparajoituksen poisto toisi kauppoihin myös muutoin kuin käymisteitse valmistetut alkoholituotteet, esimerkiksi ginipohjaiset lonkerot.

Keskustassa pelätään, että kauppoihin tulisivat tällöin myös niin sanotut ”limuviinat”, jotka houkuttaisivat nuoria.

Keskustan ryhmässä oli esillä myös kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nosto jopa 6–7:ään. Enemmistö puoltaisi 5,5 prosenttia.

Keskustan pääneuvottelija Annika Saarikko huokaisi, että ryhmä on kannoissaan jakautunut.

”Neuvottelut jatkuvat. Keskustelemme prosenteista, valmistustapaneutraliteetista ja aukioloajoista”, hän tiivisti poistuessaan.

”Hallitusohjelmassa lähtökohta on Alkon monopolin säilytys”, muistutti kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk).

Ryhmän enemmistö olisi valmis löysäämään lainsäädäntöä. Perustelu on, että se lisäisi matkailu- ja ravintola-alan työllisyyttä.

Neuvottelujen pohjaesityksenä on peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) malli. Se ei esitä vahvoja oluita kauppoihin, eikä esitys ole kelvannut kumppaneille.

Alkon hallintoneuvostoa johtava Vesa-Matti Saarakkala (ps) vastustaa nelosoluen tuontia maitokauppaan. Hän on puolueessaan vähemmistössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat