Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabian peruskoulussa vallitsee rento ilmapiiri

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Jukka Gröndahl / HS
Anna-Helena Elo (vas.), Ritva Kontinen, Anna-Maija Sievi ja Krista Lindfors työskentelevät opettajina Arabian peruskoulussa.
Anna-Helena Elo (vas.), Ritva Kontinen, Anna-Maija Sievi ja Krista Lindfors työskentelevät opettajina Arabian peruskoulussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsinkiläisessä Arabian peruskoulussa opettajat eivät valita työoloistaan, vaikka Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kyselyn perusteella opettajien työolot Suomessa ovat heikentyneet.

Suomen koulut ansaitsevat Arabian peruskoulun opettajien mukaan yhä hyvän maineensa.

”Me kaikki opettajat olemme käyneet läpi suomalaisen koulutusjärjestelmän, joka on mielestäni toiminut aina hyvin. Nyt kun työskentelee opettajana, järjestelmä tuntuu edelleen hyvältä ja toimivalta”, kertoo teknisen työn opettaja Toni Juhanne.

”Suomalaisissa kouluissa asiat ovat todella hyvin, mutta aina löytyy parannettavaa. Pisa-tuloksien heikentymistä on mietittävä, ja opetuksen on kehityttävä”, kertoo matematiikan lehtori Eve Lappalainen.

Pisa-testit saavat opettajilta myös kritiikkiä. Englannin kielen lehtorin Jere Sillanpään mukaan Pisa-testit eivät välttämättä mittaa oikeita asioita, kun mietitään tulevaisuuden taitoja.

Jukka Gröndahl / HS
Toni Juhanne
Toni Juhanne

”En väheksy Pisa-tulosta, mutta se on vain yksi pieni osa kokonaiskuvasta”, Sillanpää sanoo.

Arabian peruskoulussa on viime aikoina käynyt useita kansainvälisiä vieraita. He ovat olleet hämmästyneitä rentoudesta, joka koulussa vallitsee.

”Korealaiset vieraat ihmettelivät, kuinka opettajat olivat niin rentoja ja innokkaita”, sanoo apulaisrehtori Anna-Helena Elo.

Korealaiset vieraat kiinnittivät huomiota varsinkin koulun oppilaiden kielitaitoon ja siihen, miten paljon oppilaat osasivat. Kuitenkin suomalaiskouluissa on lyhyemmät päivät kuin monessa muussa maassa, eikä läksyjäkään ole yhtä paljon.

Työilmapiiri on Arabian peruskoulussa opettajien mukaan hyvä, eikä työkykykään ole heistä heikentynyt.

”Työkykyni on erinomainen”, kertoo Sillanpää, joka on työskennellyt koulussa kolme vuotta täysipäiväisenä.

Opettajat kehuvat koulua siitä, että henkilökunnassa on erilaisia ihmisiä ja asioista puhutaan vapaasti. Johto kannustaa kokeilemaan uusia asioita. Myös työturvallisuutta pidetään hyvänä.

”En henkilökohtaisesti ole koskaan havainnut turvattomuutta”, Juhanne sanoo.

Ensi syksynä voimaan tuleva opetussuunnitelman uudistus muuttaa opettajan työtä.

”Olemme enemmän ohjaavia opettajia”, kertoo luokanopettaja Anna-Maija Sievi.

Jukka Gröndahl / HS
Anna-Maija Sievi
Anna-Maija Sievi

Opettajat uskovat, että opetussuunnitelman uudistus voi tuntua aluksi raskaana, mutta uudistukselle on vahvat perusteet.

Lappalainen sanoo, että opetussuunnitelman uudistus antaa loistavan mahdollisuuden suomalaisen opetuksen kehittämistyölle.

OAJ:n kyselyssä esille nousseet sisäilmaongelmat ovat kuitenkin riesana myös Arabian peruskoulussa.

Aikuiset ja lapset ovat saaneet terveyshaittoja. Myös opetus kärsii, kun luokkatiloja ei voida hyödyntää opetuksen ehdoilla, opettajat kertovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat