Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman ministerit matkustavat sankoin joukoin tutustumaan Suomen koulutukseen – ”Yllättävän hyvin maine on kestänyt”

Sadat vieraat tutustuvat maineensa säilyttäneeseen koulumalliin. Ministeritason delegaatioita olisi tulossa tutustumaan koulutukseen enemmän kuin heitä voidaan ottaa vastaan.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Thaimaalainen delegaatio tutustui opettajankoulutukseen muun muassa Turun yliopistossa , jossa opettajaksi opiskeleva Santtu Sevón piti heille esitelmän Turun yliopiston Educarium-rakennuksessa torstaina.
Thaimaalainen delegaatio tutustui opettajankoulutukseen muun muassa Turun yliopistossa , jossa opettajaksi opiskeleva Santtu Sevón piti heille esitelmän Turun yliopiston Educarium-rakennuksessa torstaina. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Suomalaisen koulun plussat ja miinukset

Plussat

 Opetustyön suosio ja arvostus ovat hyvällä tasolla.

 Opetus on järjestelmällistä ja perustuu opetussuunnitelmiin ja opettajan oppaisiin.

 Koulutus on melko tasalaatuista eri kouluissa ja alueilla.

 Julkisen koulutuksen laatuun luotetaan vielä.

 Osaamisen yksilöllinen vaihtelu on melko pientä.

 Perhetausta vaikuttaa oppimistuloksiin vähemmän kuin monissa muissa maissa.

 Suomalainen koulu on kehittynyt parin viime vuosikymmenen aikana kohti yhteistyötä, avoimuutta ja vapautta.

 Lukemista harrastetaan Suomessa vielä yleisesti ja monipuolisesti.

Miinukset

 Opetusmenetelmät ovat yhä yksipuolisia, ja tietotekniikkaa hyödynnetään vähän.Rahoitus vähenee: miten kunnat selviävät koulumenoista sote-uudistuksen jälkeen, jos tulee verokatto?

 Koulujen eriytyminen hyviin ja huonoihin lisääntyy Suomessakin.

 Johtaminen ohenee: yhdellä rehtorilla voi olla kuusi koulua ja lisäksi sivistystoimen johtajan tehtävät.

 Opettajien täydennyskoulutus on vielä retuperällä.

 Kaikki koulut eivät ota täyttä vastuuta kiusaamisesta.

 Tyttöjen ja poikien osaamiserot ovat suuret.

Arvioijat: OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä, professori Hannu Simola, professori Jouni Välijärvi

Vaatimaton suomalainen saa punastella elokuvateatterin pimeydessä, kun yhdysvaltalainen Michael Moore ylistää estoitta maamme koululaitosta dokumentissaan Where to Invade Next (Minne hyökätä seuraavaksi).

Eikä kyseessä ole edes ainoa dokumentti, jonka pääosassa pullistelee suomalainen peruskoulu, vaikka sen uskottiin vielä 15 vuotta sitten edustavan maailman pohjamutaa. ”Koulu mätänee”, julisti esimerkiksi Talouselämä-lehti alkuvuonna 2001.

Dokumentit tulevat aina vähän jälkijunassa. Hätäinen voisi siis päätellä, etteivät tekijät ole kuulleet, kuinka suomalaisoppilaiden sijoitus suorastaan romahti vuoden 2013 lopulla julkaistuissa tuoreimmissa OECD:n Pisa-testeissä.

Romahtamisesta tosin puhuttiin taas enemmän kotikonnuilla. Muissa maissa puhuttiin pikemminkin notkahduksesta. On kuitenkin totta, että Suomi taantui tuloksissa sekä absoluuttisten pisteiden että suhteellisten rankingsijoitusten perusteella.

Pääalueella eli matematiikassa oli nyt tyytyminen sijaan 12, kun vielä vuonna 2003 irtosi kakkossija. Osin selityksenä oli Aasian maiden ja alueiden rynnistys.

Silti Suomi on koulutuksessa yhä Euroopan mallimaa numero yksi. Siitä on todisteena tämän kevään Pisa-turistien virta: se on nyt lähes yhtä vuolas kuin ensimmäisten Pisa-vertailujen tultua julki vuoden 2001 lopulla tai vuonna 2006, jolloin Suomi ylsi kaikkien aikojen piste-ennätykseen.

”Nyt eletään hulluja viikkoja”, kuvailee vierailurumbaa kehittämispäällikkö Jouni Kangasniemi opetusministeriön kansainvälisten asioiden sihteeristöstä. Ministeritason delegaatioita olisi tulossa tutustumaan koulutukseen enemmän kuin heitä voidaan ottaa vastaan.

Artikkeliin liittyvät

Ministeriön lisäksi kouluvieraita isännöivät Opetushallitus ja muutkin tahot, kuten Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopiston omistama koulutusvientiyhtiö Finland University.

Sen vieraana on parhaillaan yli 20 dekaanin delegaatio Thaimaasta, joka ottaa oppia varsinkin opettajankoulutuksesta. Thaimaa – kuten myös Indonesia ja Vietnam – on uudistamassa koko koulutusjärjestelmänsä, ja mallia haetaan Suomesta.

Opetushallitus on järjestänyt vuosina 2005–2015 noin 1 200 vierailua noin 12 000 hengelle. Tämän kevään aikana ulkomaisia tutustujia on ollut jo noin 450.

Esimerkiksi ministerivierailuja on Mosambikista, Albaniasta, Etiopiasta, Kreikasta, Saudi-Arabiasta, Kirgisiasta ja Namibiasta. Ryhmiä on myös muun muassa Britanniasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Japanista, Brasiliasta, Saksasta, Tanskasta ja Virosta, joka menestyi itsekin hyvin viime Pisa-vertailussa ja ohitti Suomen niukasti matematiikan osaamisessa.

”Eihän se maine tietenkään loputtomiin kestä, mutta yllättävän hyvin se on tähän asti kestänyt”, arvioi professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitokselta, joka koordinoi Pisan Suomen-osuutta.

Hän pitää ratkaisevana tämän vuoden lopussa julkistettavan tuoreimman vertailun tuloksia. Pääpaino on luonnontieteissä.

Välijärven mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa Suomen ihailuun on havahduttu hitaasti. Siellä lähinnä ihmetellään, miten Suomi voi menestyä, vaikka täällä kaikki tehdään toisin: vältellään oppilaiden ja opettajien massiivista testaamista ja kilpailuttamista, samoin opetuksen tarkastusta ja oppikirjojen ennakkosensuuria.

Asiantuntijoiden mukaan maailmalla kyllä tiedetään myös säästöjen ja leikkausten kierteestä, joka saattaa johtaa Suomessakin koulun näivettymiseen ja uskonpuutteeseen.

Tosin Suomi on jo aiemmin tunnettu myös tehokkaana maana, jossa eurolle saadaan vastinetta. Koulutusleikkauksilta taas ei ole säästytty muuallakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat