Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaat ovat Obamalle helppoja kumppaneita – ”Yhdysvalloissa on paljon osavaltioita, jotka jäljittelevät Pohjoismaita”

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokous järjestetään Washingtonissa tänään perjantaina.

Kotimaa
 
Obaman avustaja: Kaikkien Pohjoismaiden turvallisuus on USA:lle tärkeää
Obaman avustaja: Kaikkien Pohjoismaiden turvallisuus on USA:lle tärkeää
USA:n ja Pohjoismaiden huippukokouksessa puhutaan myös Venäjän uhasta. Toimittaja: Laura Saarikoski, kuvaus: Dermot Tatlow, leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Niinistön ensivierailu Valkoisessa talossa

 Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan pääministerit ja Suomen presidentti puolisoineen saapuvat Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vieraiksi Valkoiseen taloon tänään perjantaina.

 Viimeksi Suomen presidentti vieraili Valkoisessa talossa vuonna 2002, jolloin Tarja Halosta isännöi George W. Bush.

 Huippukokouksen asialistalla ovat muun muassa turvallisuus, siirtolaisuus, terrorismi ja ympäristö. Maat antavat kokouksen päätteeksi julkilausuman, jossa ne korostavat yhteisiä tavoitteita ja arvoja.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on mieltynyt maailmanpolitiikassa käytännöllisiin, pidättyviin teknokraatteihin. ”Jos kaikki olisivat kuin skandinaavit, asiat sujuisivat helposti”, Obama totesi avustajilleen The Atlantic -lehden mukaan.

Perjantaina Obaman vieraaksi saapuu joukko käytännöllisiä, pidättyväisiä johtajia, kun viiden Pohjoismaan päämiehet kokoontuvat Valkoiseen taloon Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokoukseen. Kyse on valtionjohtajien virallisesta vierailusta, joka on jatkoa Tukholmassa vuonna 2013 järjestetylle kokoukselle.

Vain Obama ja presidentti Sauli Niinistö osallistuivat myös edelliseen kokoukseen; muiden maiden pääministerit ovat vaihtuneet. Asialistalla ovat muun muassa Pohjois-Euroopan turvallisuus, siirtolaisuus, terrorismi, ilmastonmuutos ja arktiset asiat.

Mikä tekee Pohjoismaista Yhdysvaltain näkökulmasta helppoja kumppaneita?

”Kaikki Pohjoismaat tuovat Yhdysvaltain näkökulmasta lisäarvoa pöytään”, sanoo professori Daniel Hamilton, joka johtaa Yhdysvaltain ja Euroopan suhteista vastaavaa keskusta Johns Hopkins -yliopistossa. ”Ne tekevät enemmän kuin kokonsa puolesta voisi odottaa ja enemmän kuin monet Yhdysvaltain suuremmat liittolaiset.”

Esimerkiksi Hamilton nostaa Baltian maiden liittämisen länteen ja Afganistanin rauhanturvaoperaation.

”Pohjoismaat ovat esimerkkinä koko maailmalle siitä, että ne voivat toimia yhdessä, vaikka ne kaikki eivät kuulu samoihin instituutioihin, Natoon tai EU:hun.”

Kolmantena Hamilton mainitsee sen, että ”pohjoismainen tapa” herättää paljon ihailua Yhdysvalloissa. Kapitalistinen järjestelmä voidaan yhdistää sosiaaliturvaan.

”Yhdysvallat on liian suuri ja kirjava, jotta siitä voisi tulla Pohjoismaa. Mutta Yhdysvalloissa on paljon osavaltioita, jotka jäljittelevät pohjoismaita”, hän sanoo ja nimeää Washingtonin osavaltion.

Obamalle huippukokous on mahdollisuus osoittaa kotimaassa, että hänelle tärkeillä aloitteilla on kansainvälistä tukea. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta on suositumpi Pohjoismaissa kuin Yhdysvalloissa.

Pohjoismaille huippukokous on mahdollisuus muistuttaa siitä, että ne kantavat vastuunsa kansainvälisissä kriiseissä ja oman alueensa puolustamisessa. Esimerkiksi Suomi tukee EU:n Venäjän-vastaisia pakotteita oman taloutensa kustannuksella.

Tämä on tärkeää, koska esimerkiksi republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump pitää eurooppalaisia vapaamatkustajina, jotka käyttävät Yhdysvaltoja hyväkseen.

Varapresidentti Joe Bidenin entisen turvallisuusneuvonantajan Julianne Smithin mukaan yksi huippukokouksen päämääristä on näyttää, että Yhdysvallat ja Pohjoismaat seisovat yhdessä rintamassa.

”Yhtenäisyyden osoittaminen on tärkeää aikana, jolloin Venäjä yrittää lyödä kiilaa Yhdysvaltain ja Euroopan väleihin”, Center for a New American Security -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Smith sanoo.

Niinistö pitää huippukokouksessa puheenvuoron Venäjästä. Sekä Smithin että Hamiltonin käsityksen mukaan ovi Suomelle ja Ruotsille on Natoon auki siitä huolimatta, että Venäjä on uhannut reagoida.

”Täytyy muistaa, mitä Venäjä on jo tehnyt: loukannut Suomen ilmatilaa ja harjoitellut ydinpommikoneiden hyökkäystä Tukholmaan”, Hamilton sanoo viitaten Venäjän vuonna 2013 tekemään sotaharjoitukseen.

Smithin mielestä Suomen ja Ruotsin kannattaa tiivistää yhteistyötään Naton kanssa niin pitkälle kuin ne voivat, vaikka ne eivät liittyisikään järjestöön. ”Ja näinhän ne ovat tehneetkin.”

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Perjantaina Obaman vieraaksi saapuu joukko käytännöllisiä, pidättyväisiä johtajia, kun viiden Pohjoismaan päämiehet kokoontuvat Valkoiseen taloon Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokoukseen.
Perjantaina Obaman vieraaksi saapuu joukko käytännöllisiä, pidättyväisiä johtajia, kun viiden Pohjoismaan päämiehet kokoontuvat Valkoiseen taloon Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokoukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat