Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran johtajat saavat tuomionsa tänään – neljä kaivospomoa syytteessä törkeästä ympäristön turmelemisesta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Pekka Perä (vas.), entinen toimitusjohtaja Harri Natunen ja entinen tuotantojohtaja Lassi Lammassaari.
Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Pekka Perä (vas.), entinen toimitusjohtaja Harri Natunen ja entinen tuotantojohtaja Lassi Lammassaari. Kuva: Lehtikuva

Heli Saavalainen HS

Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynti saa yhden päätepisteen tänään perjantaina, kun Kainuun käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa.

Suomen oloissa poikkeuksellinen ympäristörikosoikeudenkäynti alkoi viime elokuussa. Kihlakunnansyyttäjät Kimmo Vakkala ja Heikki Ylisirniö vaativat neljälle kaivosyhtiön johtajalle ehdollista vankeutta törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari sekä yhtiön osastopäällikkö. Heiltä vaadittiin yhteisvastuullisesti 13,3 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Kaikki syytetyt ovat oikeudessa kiistäneet syytteet. Heidän mukaansa kyse ei ole ollut ympäristöluvan vastaisesta toiminnasta, vaan jätevesien vaikutukset olivat ennakoimattomia ja kipsisakka-allasvuodot vahinkotilanteita.

Syytteet liittyvät epäiltyihin laiminlyönteihin muun muassa kaivoksen suunnittelussa, ympäristö- ja vesitalouslupien haussa, kipsisakka-altaisen suunnittelussa sekä kipsisakka-altaisen vuodoissa vuosina 2007–2013.

Syyttäjien mukaan Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen ongelmat kasaantuivat, koska ilmi tulleita virheitä ei korjattu vaan tuotantoa jatkettiin ja tehtiin lisää virheitä. Virheet paisuivat kaivosyhtiön laiminlyöntien ja huolimattomuuden vuoksi.

Kipsisakka-altaan vuodot ja siitä seurannut vakava ympäristön pilaantuminen johtivat syyttäjien mukaan altaan ympäristöluvan vastaisesta allasrakenteesta ja altaan väärästä käytöstä. Kaivosyhtiön johto syyllistyi syytteiden mukaan törkeään ympäristön turmelemiseen, koska virheitä ei korjattu, viranomaisille annettiin puutteellista tietoa ja ongelmia salattiin.

Syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan Talvivaaran kaivosyhtiö seurasi koko ajan toimintansa ympäristövaikutuksia ja pyrki ehkäisemään ympäristön pilaantumista.

Kyse ei puolustuksen mukaan ollut ympäristöluvan vastaisesta toiminnasta, vaan jätevesien vaikutukset olivat ennakoimattomia ja kipsisakka-allasvuodot vahinkotilanteita. Kyse ei ollut tahallisuudesta eikä piittaamattomuudesta, vaan kaivosyhtiön johto toimi ympäristöluvan ehtojen ja kulloisenkin tiedon mukaisesti.

Toisin kuin syyttäjät katsovat vuotaneen kipsisakka-altaan rakenne oli puolustuksen mukaan lupaehtojen mukainen, samoin sen käyttö vesivarastona.

Vuonna 2008 aloittaneen Talvivaaran – nykyisin valtion omistaman Terrafamen – nikkelikaivoksen ongelmat kilpistyvät pienen järven kokoisiin kipsisakka-altaisiin. Niiden vuotojen seurauksena kaivoksen ympäristöön on päätynyt metallipitoisia jätevesiä niin paljon, että ympäristön sietokyky on ylittynyt.

Kipsisakka-altaat ovat jätepatoja ja tavanomaisen jätteen kaatopaikkoja. Niihin varastoidaan tehtaan tuotannosta tulevia metallipitoista vettä ja sakkaa.

Kattamattomiin altaisiin on varastoitu miljoonia kuutioita vettä. Altaan täyttyessä vaarana on, että vedet hulahtavat sateiden ja tulvien mukana ympäristöön.

Kipsisakka-altaissa on sattunut vuoto vuosina 2008, 2010, 2012 ja 2013.

Marraskuussa 2012 kipsisakka-allas täyttyi äärimmilleen ja pohjan muovikalvo repesi. Vuoto kesti kaksi viikkoa. Kaikkiaan 1,2 miljoonaa kuutiota metallipitoista vettä pääsi ympäristöön, 240 000 kuutiota kaivosalueen ulkopuolelle.

Heikki Sarviaho
Talvivaaran kipsisakka-altaissa on sattunut useita vakavia vuotoja.
Talvivaaran kipsisakka-altaissa on sattunut useita vakavia vuotoja.
Markus Jokela
Pekka Perä on toiminut Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
Pekka Perä on toiminut Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat