Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petäjäveden polttopullomies sai kolme ja puoli vuotta vankeutta – Syytetty: isku oli mielenilmaus valtiota vastaan

Syyte luettiin perjantaina Jyväskylän käräjäoikeudessa. Edelleen vangittuna oleva mies joutui vastaamaan syytteeseen törkeästä tuhotyön yrityksestä.

Kotimaa
 
Jukka Harju
Syytetty mies oikealla asianajajansa vieressä.
Syytetty mies oikealla asianajajansa vieressä. Kuva: Jukka Harju

Jyväskylä

Petäjäveden polttopullotapaus toi pitkän tuomion nuorelle miehelle perjantaina käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Paikkakuntalainen Jimi Emil Alexander Kaski, 25, sai kolmen ja puolen vuoden tuomion törkeän tuhotyön yrityksestä. Tuomiota voi pitää kovana, syyttäjä haki noin kolmen vuoden tuomiota.

Kaski heitti viisi lasista olutpulloa Petäjäveden vastaanottokeskuksen ulko-oveen, pulloissa oli bensiiniä ja suussa kangaskaistale, joka paloi. Osa pulloista meni oven ikkunasta läpi ja jäi palamaan hetkeksi tuulikaapissa savua aiheuttaen.

Kolmikerroksisessa talossa oli noin 80 ihmistä ja teko tapahtui yöaikaan, helmikuun alussa. Sisällä oli nukkumassa syytteen mukaan myös huomattava määrä lapsia. Asukkaat olivat Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.

Miehen toiminta öisellä ja lumisella pihalla tallentui valvontakameraan. Videolla näkyy, kun huppupäinen, pilottitakkinen ja maihinnousukenkäinen mies saapuu talolle, ottaa repun selästään ja sytyttää ensimmäisen pullon. Jo ensimmäinen heitto aiheuttaa valtavat leimahtavat lieskat, joita seuraavat heitot täydentävät. Tahti on ripeä, sitten mies pinkaisee pakoon. Liekit näkyvät ulkokamerassa vajaat pari minuuttia. Talo on tiilipintainen ja ulko-ovi lasinen.

Kaski joutuu maksamaan myös viisi tuhatta euroa tuhoista, joita hän aiheutti talolle.

Syyttäjän mukaan mies on äärioikeistolainen ja vastustaa maahanmuuttajia. Tämä näkyi syyttäjän mukaan myös miehen asunnossa, joka on puolen kilometrin päässä vastaanottokeskuksesta. Todisteena oli kuva miehen olohuoneesta, jossa näkyy iso natsi-Saksan sotalippu. Mies kertoi myös poliisille ajattelevansa äärioikeistolaisesti.

Miehen puolustus myönsi teon pääpiirteissään, mutta kiisti törkeän tekomuodon ja sen, että tarkoitus olisi ollut sytyttää rakennus.

Mies oli juonut olutta pitkin päivää ja yöllä päättänyt lähteä polttamaan vastaanottokeskuksen. Hän haki syytteen mukaan huoltoasemalta bensaa ja hetkeä myöhemmin heitti pullot oveen. Rapussa asui 40 ihmistä.

Poliisi pääsi nopeasti miehen jäljille, ja hänen kotoaan löytyi bensiiniltä haiseva reppu ja samoja kangaspaloja, joita pulloissa käytettiin.

Kaikkiaan 34 asukasta vaatii miehelle rangaistusta. Muutamille tuli hengitysvaikeuksia ja monelle pelkotiloja.

Puolustus totesi, että miehen teko oli päähänpisto juopottelun jälkeen. Pullot särkyivät, mutta palo ei levinnyt tuulikaapissa rakenteisiin. Tarkoitus ei siis ollut polttaa taloa.

Puolustus kertoi, että teko oli ennemminkin mielenilmaus valtion harjoittamaa maahanmuuttopolitiikkaa vastaan, samoin se oli puolustuksen mukaan vain pelottelua eikä kyse siis olisi ollut vihasta maahanmuuttajia kohtaan. Mies itse ei halunnut tulla lainkaan kuulluksi oikeudenkäynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat