Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampiaisen ja mehiläisen pistosta seuraa kutiava paukama – allerginen reaktio on vakavampi kuin myrkkyreaktio

Jokainen saa ampiaisen ja mehiläisen pistosta myrkkyreaktion, mutta kaksi sadasta suomalaisesta kärsii vakavasta pistiäisallergiasta.

Kotimaa
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Ampiaisista vain naaraiden pistot ovat vaarallisia.
Ampiaisista vain naaraiden pistot ovat vaarallisia. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Ensiapu vakavassa allergisessa reaktiossa

 Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.

 Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät ensiapua, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.

 Soita hätänumeroon. Hätänumeroon on soitettava heti, vaikka allerginen reaktio näyttäisi laantuvan.

 Turha käyttö ei aiheuta vaaraa. Lähipiirin on hyvä perehtyä injektorin käyttöön ennakoivasti.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Kesän tulo herättää ampiaiset ja mehiläiset, joiden pistosta voi osalle ihmisistä seurata allergisia reaktioita. Noin kahdella prosentilla suomalaisista on pistiäisallergia. Pistiäisallergiselle mehiläisen tai ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen.

”Ampiaisen ja mehiläisen pistosta jokainen saa myrkkyreaktion. Pistopaikalle nousee särkevä, punoittava ja kutiava paukama. Oireet kestävät muutamasta tunnista vuorokauteen”, allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen sanoo.

Ensiapuna pistoskohtaa painetaan kylmällä. Myös kortisonivoide lievittää oireita.

Allergiareaktio on suurempi kuin myrkkyreaktio. Silloin pistoskohdan ympärille tai joka puolelle ihoa saattaa tulla nokkosihottumaa.

Vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa oireita ilmenee samanaikaisesti useassa eri elimessä kuten ihossa, verenkierrossa, hengityksessä ja sydämessä.

Tyypillisiä oireita ovat pistoskohdan turvotus, ihon punoitus ja kutina, palan tunne kurkussa, hengityksen vinkuminen ja äänen käheytyminen. Tilanteen pahentuessa kurkku turpoaa. Anafylaksiaan liittyy myös sydämentykytystä, pahoinvointia ja vatsakipua.

Pään- ja kaulan alueen vammoja pitää aina seurata tarkasti.

Vakavassa reaktiossa Tähtinen neuvoo soittamaan hätänumeroon. Allergisella pitäisi aina olla mukana adrenaliini-injektori, jonka käyttöaika on voimassa. Myös antihistamiinit ja kännykkä kannattaa pitää mukana ulkona liikkuessa.

”Pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Injektori pitää hankkia, vaikka aiempi allergiareaktio olisi ollut lievä. Seuraavan reaktion voimakkuutta ei voi ennustaa. Pistiäisallergisen kannattaa suojautua pistiäiseltä ainakin pitämällä kengät jalassa luonnossa liikkuessa. Mehiläisten tai ampiaisten läheisyydessä on hyvä suojata myös ihoa.”

Pistiäisallergiaan on olemassa siedätyshoitoja. Tähtisen mukaan tulokset siedätyshoidoista ovat olleet hyvä.

Tutkija Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöliitosta kertoo, että ampiaisia ja mehiläisiä on jo paljon liikkeellä. Ne ovat kuningattaria, jotka talvehtivat. Alkukesästä kuningattaret perustavat oman yhdyskuntansa. Loppukesästä yhteisöissä on paljon työläisiä. Yhdessä yhdyskunnassa saattaa olla tuhansia asukkaita.

”Ampiaisista ja mehiläisistä vain naaraiden pistot ovat vaarallisia. Ne pistävät puolustautuakseen, jos ihminen sohaisee esimerkiksi niiden pesää”, Saarinen sanoo.

Pesäpaikkoja perustaessaan pistiäiset ovat kekseliäitä. Ampiainen saattaa luoda pesän räystään alle, ullakolle, kattoon roikkumaan, linnunpönttöön, maahan tai oksistoon.

Ampiainen voi pistää monta kertaa. Sen piikki on saalistusväline eikä jää nahkaan kiinni. Mehiläisen piikki irtoaa ja jää nahkaan. Siinä on sykkivä myrkkysäiliö. Piikki on napattava pois iholta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat