Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koivun siitepöly kiusaa allergikkoja pahimmillaan juuri nyt – uusi mobiilisovellus kertoo ajantasaisen siitepölytilanteen

Koivun kukinta on kuitenkin tavallista heikompaa tänä vuonna

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Koivun siitepölylle allergiset voivat saada oireita koko maassa.
Koivun siitepölylle allergiset voivat saada oireita koko maassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Koivun siitepölykausi on juuri nyt huipussaan koko Suomessa. Turun yliopiston siitepölytiedotteen mukaan koivun kukinta on käynnissä Etelä- ja Keski-Suomessa ja on juuri alkamassa Oulun seudulla.

Pohjois-Suomessa koivun siitepölymäärät vaihtelevat tällä viikolla kohtalaisista runsaisiin. Paikallisen kukinnan ei odoteta alkavan siellä vielä.

Koivun siitepölylle allergiset voivat saada oireita koko maassa. Lepän siitepölylle allergiset voivat oireilla maan pohjoisosissa. Siellä on vielä ilmassa vähäisiä määriä lepän siitepölyä.

Allergikoille helpotusta voi tuoda sade, joka voi vähentää ilman siitepölypitoisuuden hetkellisesti vähäiseksi.

Siitepölytilannetta pahentaa Suomen ulkopuolelta saapuva poikkeuksellisen runsas siitepölyn kaukokulkeutuma. Lisäksi lämpötilan nopea nousu viileän jakson jälkeen sai koivut aloittamaan kukintansa lähes yhtä aikaa. Siitepölyhuippu taittunee kuitenkin pian, koska lämmin ja poutainen sää edistää hedenorkkojen tyhjenemistä.

Vaikka koivun siitepölyä on ollut useina päivinä ilmassa erittäin runsaasti, niin koivun kukinta on kuitenkin tänä vuonna tavallista heikompaa. Koivun vähäisen kukinnan taustalla on viime vuoden alkukesän kylmyys, joka ei suosinut kukka-aiheiden syntymistä.

Avoimilla kasvupaikoilla norkkomäärät saattavat jossain koivussa olla selvästi suurempia kuin tiheissä metsiköissä. Tällaisia koivuja voi olla esimerkiksi pihapiirissä.

Tämän vuoden korkein siitepölypitoisuus mitattiin maanantaina Imatralla, mutta huippuvuonna 2014 ilman siitepölypitoisuudet olivat pahimmillaan lähes viisinkertaisia.

Koivut aloittavat kukinnan yleensä toukokuun alussa. Koivuallergikkoja on noin 10–15 prosenttia väestöstä.

Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat luoneet yhdessä uuden mobiilisovelluksen koivun siitepölytilanteen seuraamiseen. Se kertoo siitepölytilanteen omalla paikkakunnalla ja kahden seuraavan päivän ennusteen.

Siitepölytilannetta voi seurata verkko-osoitteissa www.norkko.fi ja app.norkko.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat