Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tankojuoppous liittyy joka viidenteen pyöräkuolemaan – humalassa pyöräily on rikos ilman rangaistusta

Vastaa HS-kyselyyn tankojuoppoudesta

Kotimaa
 
Fakta

Tankojuoppous on rikos ilman rangaistusta

 Tankojuoppo voi syyllistyä liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla. Se on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

 Pelkkä tankojuoppous ei riitä, vaan pyöräilijän on aiheutettava konkreettista vaaraa vaikkapa törmäämällä jalankulkijaan.

 Tankojuopolle ei ole promillerajaa, joten pelkästä promillemäärästä ei seuraa sakkoja. Seuraus on yleisimmillään poliisin kehotus jatkaa matkaa pyörää taluttamalla.

Joka viides onnettomuudessa kuollut polkupyöräilijä oli onnettomuushetkellä humalassa. Onnettomuustutkintalautakunnat ovat tutkineet 118 kuolemaan johtanutta polkupyöräonnettomuutta, jotka tapahtuivat vuosina 2011-2015. Niistä 26:ssa pyöräilijä oli humalassa.

Ennakkotietojen mukaan viime vuonna kuoli yhdeksän tankojuoppoa. Näistä tapauksista kuusi oli yksittäisonnettomuuksia, eli onnettomuudessa ei ollut toista osapuolta.

Miikka Pirinen
Viime vuonna tilastoitiin yhdeksän kuolemaan johtanutta onnettomuutta, jossa pyöräilijä oli humalassa.
Viime vuonna tilastoitiin yhdeksän kuolemaan johtanutta onnettomuutta, jossa pyöräilijä oli humalassa.

Liikenneturva pitää tankojuoppouden määrää huolestuttavana. Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen uskoo, että syy löytyy asenteista.

”Nämä tuntuvat turhilta kuolemilta, ja Suomessa alkoholi liittyy valitettavasti monennäköiseen hölmöilyyn. Liian moni kokee, ettei pyörä ole pienessä pöhnässä käytettynä vaarallinen”, Valtonen sanoo.

Kyselytutkimukset tukevat arviota. Liikenneturva kyseli esimerkiksi vuonna 2012 tankojuoppouden yleisyyttä. Yli 40 prosenttia vastanneista piti humalassa pyöräilyä hyväksyttävänä. Yli 30 prosenttia kertoi itse pyöräilleensä humalassa.

Humalaisten osuutta kaikista onnettomuuteen joutuneista pyöräilijöistä ei tiedetä, mutta pari vuotta vanha tutkimus antaa siitä viitteitä. Silloin tutkittiin Pohjois-Kymen sairaalan erikoissairaanhoidossa hoidettuja yli 200 pyöräilijää. Heistä 31 prosenttia oli hoitoon tullessaan humalassa.

Tutkimuspäällikkö Valtonen painottaa, että sama asenne liittyy myös muihin autoa pienempiin ajoneuvoihin.

”Auton rattiin tarttumiseen on suuri kynnys, jo rangaistusriskin takia. Sen sijaan asenteet ovat löyhemmät jo esimerkiksi mönkijöiden ja mopojen käyttämisessä. Iso osa mönkijäonnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.

Polkupyöräonnettomuudet keskittyvät kesäkuukausiin. Viime vuonna eniten pyöräilijöitä kuoli elokuussa. Kesällä on kätevää lähteä kapakasta kotiin pyörällä.

”Ajatellaan, että taksi on liian kallis ja kävellen on liian pitkä matka”, Valtonen tokaisee.

Viimeisen 13 vuoden aikana on tilastoitu 335 pyöräilijäkuolemaa, joista 40 Uudellamaalla.

Liikenneturva painottaa, että pyöräilyonnettomuuksista aiheutuu myös kustannuksia. Yksittäisen loukkaantumiseen johtaneen polkupyöräonnettomuuden laskennallinen kustannus on lähes 4000 euroa. Tähän ei ole laskettu vakavia päävammoja aiheuttaneita onnettomuuksia.

Viime vuoden onnettomuustilastosta uutisoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat