Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioliiton toinen kierros käänsi vihkiluvut kasvuun – uusperheille on nyt myös oma vihkikaava

Avioliittojen määrä kääntyi nousuun, koska yhä useampi nelikymppinen uuspari avioituu

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Anne ja Petri Fast päättivät mennä naimisiin yhdeksän yhdessä vietetyn vuoden jälkeen.
Anne ja Petri Fast päättivät mennä naimisiin yhdeksän yhdessä vietetyn vuoden jälkeen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Nelikymppiset uusparit virallistavat suhteensa yhä useammin avioliitolla. Tämän ansiosta suomalaisten solmittujen avioliittojen määrä kääntyi pitkästä aikaa kasvuun.

Anne, 40, ja Petri, 38, Fast päättivät mennä naimisiin, kun kriisistä toiseen ajautunut elämä alkoi pikku hiljaa helpottua.

”Kun muutin Oulun seudulta Petrin luo etelään, tyttäreni oli suhdettamme vastaan. Sitten eteen tuli yhtä aikaa raskaita vaiheita – rakensimme taloa ja aloin odottaa yhteistä lastamme. Kaikesta selvittiin lopulta. Tuli tunne, että nyt voisimme viimein mennä naimisiin”, Anne Fast kertoo.

Ennen papin aamenta Naantalissa nykyään asuva pari ehti olla yhdessä yhdeksän vuotta.

”Vaimo puhui häistä enemmän, mutta kyllä ne itselläkin mielessä olivat, kun vihdoin olin löytänyt oikean ihmisen. Alkuvaihe oli yhtä lentoa ja välillä oli raskastakin, mutta yhdessä on pysytty”, Petri Fast sanoo. Hänellä on aiemmasta suhteestaan lapsi, joka asuu Norjassa.

Avioliittoja solmittiin viime vuonna 24 708, mikä oli 246 liittoa enemmän kuin edellisenä vuonna. Määrässä ollaan kaukana vuoden 2008 huippuvuodesta. Tuolloin elettiin kymmenen vuotta kestänyttä avioliittojen ja syntyvyyden kasvun huippuaikaa.

Buumin jälkeen on ehditty vaipua syvälle toiseen suuntaan. Kokonaishedelmällisyys naista kohden on laskenut 1,65 lapseen, ja luvun ennakoidaan jatkavan laskuaan tänä vuonna.

Väestöliiton perhetutkija Lassi Lainiala uskoo, että jossain vaiheessa edessä on väistämättä suuntaus ylöspäin.

”Avioliittojen määrä kääntyi kasvuun, mutta sillään se ei ennakoi syntyvyyden nousua. Kasvu kohdistui nimenomaan vanhempiin ikäluokkiin – ei synnytysiässä oleviin.”

Ensimmäisten avioliittojen määrä jatkoi laskuaan viime vuonna. Kaikista solmituista avioliitoista ensimmäisiä on kuitenkin yhä kolme neljästä. Niiden osuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan, vaikka toisia ja kolmansia avioliittoja solmitaan aiempaa vilkkaammin.

”Suhteellinen osuus on pysynyt samalla tasolla pitkään. Toisia avioliittoja oli viidesosa kaikista solmituista avioliitoista, kolmansia neljä prosenttia”, yliaktuaari Timo Nikander Tilastokeskuksesta sanoo.

Uusperheissä kasvavien lasten määrä ei ole Nikanderin mukaan juurikaan kasvanut. Uuden äiti- tai isäpuolen kanssa asuu noin joka kymmenes alaikäinen. Uusperheen vanhemmista noin puolet on naimisissa keskenään, loput elävät avoliitossa.

Lainiala ennakoi uusparien avioliittojen jatkavan kasvuaan.

”Toiselta avioliitolta on poistunut se stigma, mikä siihen liittyi hyvin voimakkaasti vielä 20 vuotta sitten. Ihmiset uskaltavat nykyään avioitua uudelleen toisella tapaa kuin ennen. Osa tietysti haluaa elää avoliittotyyliin.”

Suomen uusperheiden liiton (Supli) vertaistoiminnan koordinaattori Elisa Jyllikoski sanoo, että usein vihkimisellä on jopa isompi merkitys sukulaisille ja lapsille kuin parille itselleen.

”Vaikka itse ollaan hyvin varmoja suhteesta, ulkopuolisten suhtautuminen ei aina ole niin myönteistä. Kun avioidutaan, ollaan oikeasti sitoutuneita myös suhteessa sukulaisiin.”

Uusperheen vihkikaava hyväksyttiin kirkon käsikirjaan viime vuonna. Anne ja Petri Fastin häissä se oli käytössä.

”Siinä huomioitiin kauniisti lapset ja kysyttiin, haluaako puoliso ottaa myös edellisen liiton lapset suojelukseensa”, Anne Fast sanoo.

Ensimmäisen kerran avioituvien keski-ikä on noussut voimakkaasti vuosi vuodelta. Miesten kohdalla se oli viime vuonna jo 33,4 vuotta, naisilla 31,2.

Nousu jatkuu, arvioi Lainiala. ”Ruotsissa miehet ovat jo 35-vuotiaita ensimmäisen kerran avioituessaan, naiset 33. Voi olla, että sinne asti mennään meilläkin.”

Vastikään avioituneet Ella, 27, ja Mikko, 28, Putkonen olivat hääpäivänään keskimääräistä nuorempia.

Sami Kero / HS
Ella, 27, ja Mikko, 28, Putkonen avioituivat vappuaattona. Suomalaiset avioituvat yhä vanhempina, ja Putkoset olivat hääpäivänään keskimääräistä nuorempia.
Ella, 27, ja Mikko, 28, Putkonen avioituivat vappuaattona. Suomalaiset avioituvat yhä vanhempina, ja Putkoset olivat hääpäivänään keskimääräistä nuorempia.

”Minullahan olisikin ollut aikaa vielä odotella”, Mikko Putkonen nauraa keskimääräisestä iästä kuullessaan.

Lukion ykkösluokalla Kuopiossa seurustelun aloittanut pariskunta ehti olla pitkään yhdessä. Erossa olon ajat eri kaupungeissa ja eri maissa vahvistivat tunnetta.

Kahdeksan vuoden jälkeen solmittiin kolme vuotta kestänyt kihlaus, joka huipentui isoihin häihin vapunaattona.

”Pikkuputkosesta on puhuttu, mutta voihan se olla koiranpentukin aluksi”, Mikko Putkonen paljastaa.

Helsingissä nykyään asuville Putkosille avioliitto oli luonnollinen ja looginen jatkumo.

”Omassa kaveripiirissäni monet ovat menneet naimisiin ja muutamat häät on tulossa eli menossa on kova hääbuumi”, Ella Putkonen toteaa.

OIKAISU (HS 24.5.2016): Lauantaina 14. toukokuuta kerrottiin virheellisesti, että uusparien vihkikaava olisi hyväksytty kirkon käsikirjaan viime vuonna. Vihkikaavaa ei ole muutettu, mutta uusparin vihkimisen tueksi on kirkossa laadittu materiaali, joka huomioi parin elämäntilanteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat