Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän grillaustrendejä ovat luulliset ruhonosat ja salaatti

Suomalaisten grilleissä tirisee tulevana kesänä monipuolinen valikoima lihaa ja kasviksia, asiantuntijat sanovat. Grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaanfilee- ja kasslerpihvejä sekä broilerin fileepihvejä.

Kotimaa
 
Jukka Leskinen
Colourbox
Hitaasti kypsentäminen on grillaustrendeistä tällä hetkellä suosituin.
Hitaasti kypsentäminen on grillaustrendeistä tällä hetkellä suosituin. Kuva: Colourbox

Mitä kaikkea grilleissä tänä kesänä valmistuu?

Luulliset ruhonosat, isot lihankimpaleet ja äyriäiset ovat tulevan kesän grillaushittejä. Näin kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat grillauksen asiantuntijat.

Laadukas liha grillauksen kuuminta kuumaa.

”Grillaus ei ole enää sitä, että heitetään nakit pallogrilliin vaan ruokavalikoima on tosi laaja. Voi olla hirveä, muutakin riistaa. Tällä hetkellä on ylipäätään tarjolla aiempaa laadukkaampaa lihaa, ja sitä käytetään”, kertoo Helsingissä kesäkuussa järjestettävien BBQ-festivaalien toinen puuhamies Jani Sarpi.

Grillaus on yksi viime vuosien isoista ruokatrendeistä, ja siksi grilliin voi asetella oikeastaan melkein mitä vain: lihaa, kalaa, äyriäisiä, monenmoisia kasviksia – jopa salaattia.

Hitaasti kypsentäminen on grillaustrendeistä tällä hetkellä suosituin. Toisaalta nopeasti kypsyvät broileri ja äyriäiset päätyvät myös useasti suomalaisten grilleihin. Terveystrendi on tuonut kasviksetkin entistä vahvemmin mukaan grillaamiseen.

Sarpin mukaan on hyvä, että kasviksia on alettu grillata ja jopa salaattia käytetään grillaamiseen.

Juuri julkaistun Grillauskirjan kirjoittaneen Risto Mikkolan mukaan laatutietoisuus on kasvanut. Mikkola tunnetaan Masterchef-tuomarina.

Mikkolan mukaan pihvit ovat kunnon lihaa, black angusta tai muuta rotukarjaa. Myös häränrinta, häränniska ja kassler ovat suosiossa, Mikkola vinkkaa.

”Makkarat ovat premiumia, maustettua korkealuokkaista lihaa, esimerkiksi lammasmakkaraa. Tarjonta ja kysyntä menevät yksi yhteen. Ihmiset haluavat monipuolisempaa grillattavaa”, Mikkola sanoo.

Keskon tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson palauttaa hieman maan pinnalle trendikokkien puheista: grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaanfilee- ja kasslerpihvejä tai broilerin fileepihvejä.

”Lihan ja siipikarjan osalta luulliset tuotteet ovat tämän kesän hitti”, Karlsson vihjaisee.

Myös slowcooking eli hitaasti kypsentäminen ja smoukkaaminen ovat jo parin vuoden ajan lyöneet itseään läpi.

Smoukkaaminen eroaa savustamisesta siten, että savun lisäksi käytössä on vesihöyryä. Vesihöyry tekee smoukkaamisesta tavallista savustamista lempeämmän tavan kypsentää grillattava.

”Smoukkaamisessa maukkaampia ruhonosia kypsytetään 15–20 tuntia. Naudanrinta, mikä on jenkeissä tosi suosittua, sekä kyljet ja ribsit saadaan hyviksi smoukkaamalla”, Mikkola sanoo.

Keskon Karlssonin mukaan savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi. ”Mutta siihen sopivat myös samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen. Kasvikset puolestaan saavat savustuksesta uutta ytyä.”

Vaikka hitaasti kypsentäminen onkin tämän hetken trendi, myös nopeasti grillattavat tuotteet pitävät pintansa. Broileri, kasvikset ja äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.

”Äyriäiset tulevat nousemaan vahvasti mukaan grillaamiseen. Kampasimpukka on nopea, mukava grillattava. Tiikeriravut, isommat ravut ja mustekala valmistuvat grillissä maukkaiksi”, Mikkola sanoo.

Colourbox
Äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.
Äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.

Terveysruoka on tämän hetken trendi. Voiko grillatessa valmistaa terveellistä ruokaa?

”Keveys huomioidaan kasvisten kautta. Yksi suosikeistani on varhaiskaali, joka ryöpätään ensin ja grillataan sen jälkeen. Pihvin kylkeen tietysti joku rehevä salaatti ja kylmä, esimerkiksi jugurttipohjainen kastike”, Mikkola ohjeistaa.

Keskon hedelmien ja vihannesten ostojohtaja Kenneth Forsman luettelee pitkän listan suosittuja kasviksia. Suosituimpina maissi ja herkkusieni. Myös kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa, tomaatteja, sipuleita, kukka- ja parsakaalia, parsaa, perunoita ja juureksia grillataan.

”Suosituimpien grillikasvisten menekki lisääntyy huomattavasti, kun säät lämpenevät ja grillit kaivetaan esille”, Forsman sanoo.

Terveystrendeistä huolimatta makkara kuuluu suomalaiseen kesään.

”Grillaamista on alettu harjoittelemaan makkaralla, ja se kuuluu suomalaiseen grillaamiseen. Makkaroistakin löytyy nykyään monia makuja”, Mikkola toteaa.

Keskon Karlssonin mukaan tänä vuonna grillataan lihaisia ja mausteisia, laadukkaita suomalaisia makkaroita. Grilliin päätyy myös yhä useammin kypsennystä vaativa raakamakkara.

Grillasit sitten pallogrillillä, kaasugrillillä tai smoukkaamalla, grillaamiseen kannattaa varata aikaa ja muistaa pari yksinkertaista vinkkiä.

Jani Sarpin mukaan maltti on valttia. On hyvä jos grillaamiseen varaa reilusti aikaa, niin saa parempaa ruokaakin.

”Keittiökin pysyy siistinä, kun tekee ruuan ulkona”, Sarpi naurahtaa.

Risto Mikkola huomauttaa, että grillatessa pitää muistaa sulkea grillin kansi. Tämä ei kuulemma ole kaikille grillaajille itsestäänselvä asia.

”Kun kansi on kiinni, savu jää pyörimään sisälle antamaan makua”, Mikkola neuvoo.

Entä onko jotain, mitä grillissä ei voisi valmistaa?

”Grillissä pystyy valmistamaan ihan mitä vain. Itse olen tehnyt joulukinkkua ja kalakukkoa. Grillipullaa ja pizzaa. Vaatii ehkä vähän harjoittelemista. Grilli on todella monipuolinen”, Mikkola kertoo.

Colourbox
Kesäkurpitsa, tomaatti ja paprika ovat suosittuja grillattavia.
Kesäkurpitsa, tomaatti ja paprika ovat suosittuja grillattavia.
Colourbox
Äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.
Äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat