Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Vapaavuori arvostelee kokoomusta: "Tässä taloustilanteessa ei olisi varaa, että puolue kipuilee sisäisesti"

HS:n Lauantaivieras-haastattelussa Jan Vapaavuori vakuuttaa, että työ pankkiirina kääpiövaltiossa maistuu. Kokoomuksen asioita hän hämmentää kuitenkin sivutoimisesti jopa hämmennykseen asti.

Kotimaa
 
Kokoomuksen Jan Vapaavuori: Ministerin paikka ei kiinnosta nyt
Kokoomuksen Jan Vapaavuori: Ministerin paikka ei kiinnosta nyt
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuori. Tällä viikolla Vapaavuori ilmoitti, että hän tukee kokoomuksen puheenjohtajakisassa Petteri Orpoa. Vapaavuori ei silti ole tällä hetkellä kiinnostunut mahdollisesta hallituspaikasta Orpon rinnalla.
Kuka?

Jan Vapaavuori, 51

 Oikeustieteen kandidaatti

 Euroopan investointipankin varapääjohtaja 2015-

 Elinkeinoministeri 2012-2015

 Asuntoministeri 2007-2011

 Kansanedustaja 2003-2015

 Naimisissa

 Harrastukset: kuntoilu ja kulttuuri

Näkyvyyden perusteella voisi luulla, että Jan Vapaavuori, 51 tekee töitä jossain pankissa Suomessa, eikä Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana Luxemburgissa.

Vapaavuori paitsi vierailee Suomessa yhtenään, hän on myös ollut kotimaan politiikan julkkis koko kevään. Ensin tuli ulos kirja, jossa Vapaavuori haukkui viimeaikaiset hallitukset lyttyyn, runttasi poliittisen päätöksenteon mekanismit ja ruoti rajusti taloudenpitoa.

Alkuviikon blogissa Vapaavuori liputti tukea Petteri Orpolle (kok) kokoomuksen puheenjohtajaksi, mutta ylisti myös haastaja Elina Lepomäkeä (kok) ja ilmoitti, että ei tavoittele virkaa itse. Lisäksi hän arvosteli Alexander Stubbin johtamaa kokoomusta sekavaksi, epäyhtenäiseksi ja linjattomaksi.

Pankkiiri Vapaavuori pitää toisen jalkansa yhä tukevasti Suomen poliittisen oven välissä, vaikka onkin kaukana Euroopassa nelivuotispestillä.

Vapaavuori selittää tiiviitä Suomi-kytköksiään työvelvoitteilla ja kiinnostuksella kotimaahan.

Suomi ja Pohjoismaat kuuluvat EIP:ssä Vapaavuoren tontille. Toisaalta puolisokin asuu työnsä takia yhä Suomessa.

”Ja onhan EU-komissaari Jyrki Katainenkin (kok) Suomessa paljon läsnä, ja niin oli Olli Rehnkin (kesk) komissaarina. Olen ollut 20 vuotta politiikassa mukana. Tietysti tunnen politiikkaan lukkarinrakkautta.”

Hän myös vakuuttaa viihtyvänsä hyvin Luxemburgissa ja pitävänsä työstään.

”Työni liikkuu mielenkiintoisella tavalla julkisen ja yksityisen rajapinnassa. EIP on julkinen pankki, jonka tehtävänä on edistää EU-tavoitteita, mutta tekee sen yksityisen pankin keinoin.”

Vapaavuorella ei ole 3 000 hengen suuruisessa pankissa suoria alaisia avustajia lukuunottamatta. Hän on EIP:n hallituksen kokopäivätoiminen jäsen ja pätkätöissä.

”Työ EIP:ssä päättyy kolmen vuoden päästä sataprosenttisesti. Pitää keksiä tekemistä sen jälkeenkin. Politiikka on yksi mahdollisuus.”

”Ja viimeksi, kun Suomella oli EIP:n paikka, tehtävää hoiti Sauli Niinistö. Hän pyrki virasta jopa presidentiksi, muttei tullut silloin valituksi. Se, että on tässä työssä, ei estä osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa.”

Vapaavuoren polku EIP:ssä on Niinistön kanssa identtinen: Niinistön seuraaja EIP:ssä oli ruotsalainen ja edeltäjä itävaltalainen, niin kuin Vapaavuorellakin. Presidenttikisaan ei Vapaavuori silti ilmoittaudu.

”Ihan hypoteettinen kysymys. Kyllä Niinistö lähtee”, hän arvioi.

”Nyt eletään vaikeaa aikaa. Talousongelmien lisäksi on myös paljon geopoliittisia ongelmia ja maailmanpoliittisia jännitteitä. Kansakunta tarvitsee Niinistön toiselle kaudelle.”

Luxemburgissa keskusteltiin hiljan myös kokoomuksen todennäköisestä puheenjohtajavaihdoksesta. Orpo ja Vapaavuori tapasivat siellä kahden kesken. Alkuun juteltiin pakolaisista, pian jo Suomesta, kokoomuksen tilasta ja puoluekokouksesta.

Sopimusta Orpon päätöksestä lähteä kisaan ei Vapaavuoren mukaan tehty, eikä välipuheita Vapaavuoren tuesta tai tulevaisuudesta liioin käyty.

”Mitään ei luvattu eikä pyydetty. Osasin tapaamisen jälkeen kuitenkin päätellä, että todennäköisesti hän puheenjohtajuutta tavoittelee.”

Oma ratkaisu jäädä kisan ulkopuolelle oli lopulta helppo.

”Olisi ollut vaikeata nähdä itseäni valtiovarainministerinä puolustamassa yhteiskuntasopimusta, johon en usko. Sehän sitoo hallituksen kädet monin osin ja varsin pitkäksi aikaa. Petteri on ollut mukana sopimusta neuvottelemassa. Hänen on helpompi siitä jatkaa.”

Kokoomuksen tilaa Vapaavuori arvioi sekavaksi ja epäyhtenäiseksi.

”Pärjätäkseen puolue tarvitsee sisäistä yhtenäisyyttä. Nyt joukko ei ole yhtenäinen, vaan sekaisin. Puolueessa käydään epähedelmällistä sisäistä keskustelua. Linja ja suunta ovat hukassa.”

”Näin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei olisi varaa siihen, että valtiovarainministeripuolue kipuilee sisäisesti ja hakee itseään. Jo senkin takia on luontevaa, että käydään kunnon puheenjohtajakisa. Ja voittaa sen kuka hyvänsä, keskustelu toivottavasti tervehdyttää.”

Vapaavuori määrittelee hyvän puoluejohtajan moniosaajaksi.

”Monipuoluemaassa puoluejohtajan pitää tulla sujuvasti juttuun myös muiden puolueiden edustajien kanssa, eikä hän saa herättää liikaa negatiivisia intohimoja. Kyse on herkästä yhtälöstä: pitää olla sisäsiisti ja mukava, mutta samalla myös tiukka ja napakka, ettei tule muiden tallomaksi.”

Vapaavuorta on veikkailtu myös Helsingin pormestarikisaan. Se edellyttäisi osallistumista ensi kevään kunnallisvaaleihin.

”Ei nyt kiinnosta”, Vapaavuori ilmoittaa.

Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä

”Median otsikoijat, siis henkilöt, jotka otsikoivat toimittajien tekemät jutut.

Media on neljäs valtiomahti. Sillä, millä tavoin poliittiset jutut media otsikoi, sillä on valtava merkitys.

Kaikkihan eivät lue kaikkia juttuja alusta loppuun, vaan silmäilevät pelkästään otsikkoja. Otsikoiden perusteella luodaan kuitenkin mielikuvat.

Olen itse muutaman kerran kiukutellut otsikoista. Toimittaja vastaa aina, että lue koko juttu.”

Kehu kollegaa

”Kehun kansanedustaja Susanna Huovista (sd). Susanna on napakka, päämäärätietoinen ja operatiivinen ihminen, joka osaa viedä asioita eteenpäin.

Toimimme samaan aikaan ministereinä ja olemme työskennelleet yhdessä muun muassa eräässä pitkän sote-dramaan käänteistä.”

Mikä nyppii?

”Minua nyppii yksityiskohtien parissa hötkyily kokonaisvaltaisen ajattelun sijasta. Siis se, että meuhkataan milloin mistäkin yksityiskohdasta näkemättä metsää puilta.

Ja minua nyppii yhteiskuntasopimus, joka vie maata vain hiukkasen eteenpäin, mutta kahlitsee olennaisesti hallituksen toimintavapautta.

Suomen täytyy saada kiinni Tanska ja Ruotsi. Suhteellisen asemamme parantaminen edellyttää, että talouteen saadaan lisää dynamiikkaa. Tämä taas edellyttää joko verotuksessa tai työmarkkinoiden piirissä selkeitä uudistuksia. Yksinkertaisinta olisi sallia paikallinen sopiminen kaikkialla.”

Mistä innostut?

”Innostun uuden sukupolven startup-yrittäjistä. Sellaisista ihmisistä, jotka vähän epäsuomalaisittain toimivat terveellä maailmanvalloitusasenteella jo alusta alkaen.”

Miten vietät viikonloppusi?

”Vietän viikonlopun Suomessa, kesäpaikan kevätaskareissa, siis perinteisissä puutarha- ja pihatöissä.

Kiinalainen sananlaskukin sanoo, että kaikki paitsi puutarhan hoito on turhaa.”

Markus Jokela / HS
Varapääjohtaja Jan Vapaavuori
Varapääjohtaja Jan Vapaavuori
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat