Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anneli Auerin miljoonien korvaus­vaatimus valtiolta on suurempi kuin viime vuonna maksetut korvaukset yhteensä

Valtiokonttori maksoi korvauksia syyttömästi vangituille tai tuomituille koko viime vuonna yhteensä noin 2,1 miljoonaa euroa .

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Anneli Auer poistumassa Porin käräjäoikeudesta elokuussa 2013.
Anneli Auer poistumassa Porin käräjäoikeudesta elokuussa 2013. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Syytön voi hakea korvausta vapauden menetyksestä

 Lain mukaan rikoksesta epäiltynä pidätetyllä tai vangitulla on oikeus saada vapauden menetyksen johdosta valtiolta korvaus. Korvaus on mahdollista saada neljässä tapauksessa:

1. Esitutkinta lopetetaan nostamatta syytettä.

2. Syyte jätetään sikseen tai hylätään.

3. Rikoksesta epäillyn on todettu syyllistyneen rikokseen, mutta on ilmeistä, että tämän syyksilukemisen perusteella häntä ei olisi voitu pidättää tai vangita.

4. Pidättämiseen tai vangitsemiseen ei ole ollut laillisia edellytyksiä.

 Korvausta vaativan tulee toimittaa Valtiokonttorille hakemuksensa sekä asiakirjat, jotka osoittavat vaatimuksen aiheellisuuden.

 Korvausta on haettava kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin on saanut tietää, ettei syytettä nosteta, asia on jätetty sikseen tai asian käsittelyssä annettu tuomio on saanut lainvoiman, purettu tai poistettu.

Lähteet: Finlex, Valtiokonttori

Anneli Auerin yli kolmen miljoonan euron korvausvaatimus valtiolta on huomattavasti suurempi kuin mitä kaikille syyttömästi vangituille tai tuomituille maksettiin korvauksia viime vuonna yhteensä.

Auer vaatii Valtiokonttorilta korvauksia niin sanottuun Ulvilan murhajuttuun liittyvästä vapauden menetyksestä, Auerin asianajaja kertoi perjantai-iltana. Auer vaatii kärsimyksestä korvausta 2 500 euroa päivältä.

Asianajaja Juha Mannerin mukaan Auer oli yhteensä 1 048 päivää vapautensa menettäneenä, joten yhteensä tästä tulee 2 620 000 euroa. Lisäksi Auer vaatii korvausta yritystoimintaansa liittyvästä tulojen vähentymisestä yhteensä 400 000 euroa.

Auerin korvausvaatimus on poikkeuksellinen, arvioivat rikosoikeuden professorit jo perjantaina HS:lle. Sitä voi suhteuttaa myös siihen, että viime vuonna Valtiokonttori maksoi korvauksia syyttömästi vangituille tai tuomituille yhteensä noin 2,1 miljoonaa euroa.

”Kärsimyskorvauksia maksettiin arviolta 1,8 miljoonaa euroa. Ansion kautta tulevien menetysten korvausmäärä muodosti hyvin pienen osuuden. Suhde on ehdottomasti kärsimyspainotteinen”, kertoo Valtiokonttorin johtava lakimies Pekka Syrjänen.

Aueria syytettiin aviomiehensä murhasta. Hovioikeus vapautti hänet syytteestä helmikuussa 2015.

Valtiokonttorin Syrjänen ei lähde kommentoimaan, onko Auerilla edellytyksiä saada vaatimaansa korvausta.

”Minulla ei ole edellytyksiä kommentoida tapausta, sillä en ole nähnyt ensimmäistäkään riviä siitä, mihin hakemus sen tarkemmin perustuu.”

Syrjänen muistelee, että Valtiokonttorille olisi aiemminkin esitetty miljoonakorvausvaatimuksia, joskin ne ovat perustuneet erinäisiin vaatimuksiin.

HS:n perjantaina haastattelema rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta muisteli, että suurin Suomessa maksettu korvaus vapauden menetyksestä on ollut 600 euroa päivältä.

Se maksettiin Bodominjärven murhista epäillylle Nils Gustafssonille vuonna 2006. Hän sai yhteensä 44 900 euron korvaukset. Gustafsson pidätettiin vuonna 1960 tehdyistä murhista vuonna 2004, mutta hän sai vapauttavan tuomion seuraavana vuonna.

Valtiokonttoriin osoitettujen korvaushakemusten määrä on pysynyt melko samalla tasolla viimeiset kymmenen vuotta. Korvaushakemuksia tehdään noin 500 vuosittain.

Valtaosa korvausvaatimuksista kohdistuu lyhytaikaisiin vapaudenmenetyksiin, jotka perustuvat 1–3 päivän tai viikon vangitsemiseen.

”Normaali päivätaksa kärsimyskorvausten osalta on 100–120 euroa päivässä. Mikäli vaatimukseen liittyy korvausta korottavia tekijöitä, kuten erityisen pitkä vapauden riiston kesto, voi se nostaa ja nostaakin päiväkorvausta”, Syrjänen sanoo.

Korvausvaatimukset vuoden tai sen yli menevistä vapaudenriistoista ovat Syrjäsen mukaan äärimmäisen harvinaisia. Voi olla, ettei vuoteen satu yhtäkään yli vuoden pituista vapaudenriistoon liittyvä korvausvaatimusta.

Mikäli vapauden menetys on aiheuttanut ansionmenetystä, on siltä osin Syrjäsen mukaan oikeus saada sataprosenttinen korvaus.

Vapaudenmenetyksen ajalta hakijan tehtävänä on kuitenkin näyttää, että ansionmenetys on todella syntynyt sen suuruisena kuin vaaditaan.

Korvauspäätöksen tekemiseen kuluva aika riippuu lopulta siitä, vaatiiko korvausvaatimushakemus erityistä harkintaa tai selvittelyä.

Keskimääräinen käsittelyaika syyttömänä vangituille on noin kuukausi.

”Mikäli vaatimukseen liittyy asioita, jotka kaipaavat enemmän selvittelyä, voi käsittelyssä mennä pari kolmekin kuukautta. Ennen kesää tulevien hakemusten päätökset ovat todennäköisesti valmiita loppukesästä tai alkusyksystä, mikäli ne edellyttävät suurempaa harkintaa tai selvittelyä”, Syrjänen sanoo.

Syrjäsen mukaan Valtiokonttorin päätöksiä riitautetaan oikeudessa vuosittain 20–30. Se on kuitenkin vähän, kun otetaan huomioon, että päätöksiä tehdään noin 500 vuositasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat