Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heilan hankinnalla oli ennen kiire – keväällä heilastelu onnistui myös aitoissa

Kotimaa
 
Lehtikuva
Heilanhankintasesonki alkoi helatorstaina. Seurasaaressa tanhuttiin juhannuksena 1962.
Heilanhankintasesonki alkoi helatorstaina. Seurasaaressa tanhuttiin juhannuksena 1962. Kuva: Lehtikuva

Sunnuntaina vietetään helluntaita, joka on pääsiäisen ajan viimeinen pyhäpäivä. Pääsiäisestä on kulunut 50 päivää ja helatorstaista 10 päivää.

Helatorstaita vietettiin runsas viikko sitten Kristuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Harva suomalainen vietti helatorstaita pyhäpäivänä. Ennen helatorstaista todettiin, että se on niin pyhä, ettei edes ruoho kasva, kertoo Kansanrunousarkiston arkistotutkija Juha Nirkko.

Helluntaina pyhä henki laskeutui opetuslasten päälle. Suomen sana helluntai juontaa ruotsinkielen pyhäpäivää tarkoittavasta helg-sanasta kuten helatorstaikin. Monissa muissa kielissä termi on pentecoste, joka tarkoittaa 50:tä päivää.

Pyhää henkeä enemmän helluntaista puhutaan vuoden kesäheilamaalina. Jos silloin ei ollut heilaa, sitä ei ollut koko kesänä, sanonta väittää.

Paineet olivat kovat, sillä heilan hankkimiseen ei ollut aikaa kuin runsas viikko. Sesonki alkoi helatorstaina, kun nuoret kerääntyivät helavalkeille.

”Helavalkeiden jälkeen nuorilla oli erilaisia kulkueita, piirileikkejä ja tanhua”, Nirkko kertoo.

Tunnetuin helatorstain juhla on Valkeakosken Sääksmäen Ritvalan helkajuhla, mutta muuallakin vietettiin helatorstain ja helluntain välillä kanttauspäiviä.

Sanonta tulee ruotsin kielestä ja luultavasti myös perinne, jota se kuvaa. Kanttauspäivät tarkoittavat käyntipäiviä, käyskentelyä laulukulkueissa ja tulilla.

Päivät olivat oiva tilaisuus iskeä heila ja niin piti myös tehdä, ettei näyttäisi luuserilta. ”Ei vaikuttanut hyvältä, jos käveli yksin”, Nirkko miettii.

Mutta onko sanonta totta vai leikkiä? Sitä ei tiedetä. Mitään tarkistuspäivää helluntaiheilan lopullisuudesta ei ole tiedossa, tai kontrollia suhteen pysyvyydestä.

Yksi mahdollisuus sanonnasta voisi olla myös se, että helluntain jälkeen oli helpompi heilastella. Keväällä muutettiin aittoihin, joihin oli helpompi piipahtaa iltasella.

Helluntai oli myös päivä, jolloin lehmien kaulaan ripustettiin kello. Se otettiin pois mikkelinpäivänä, jolloin nauriiden piti olla kuopassa ja akkojen pirtissä.

Toinen sanonta tosin toteaa, että kellot laitetaan pääsiäisenä kaulaan ja kekrinä naulaan. Kekrin viettopäivä vaihteli sen mukaan, miten sato oli saatu korjattua.

Osa sanontojen ajankohdista voi olla pielessä siksi, että pyhät siirtyivät toista viikkoa, kun juliaaninen kalenteri vaihtui gregoriaaniseen 1753. Se voisi selittää miksi sanonnan mukaan vappuna käki kukkii vaikka hongan kolosta. Oikeampi ajankohta olisi lähellä Flooran päivää, Nirkko pohtii. Kukan ja Flooran päivä on 13. toukokuuta.

”Annanpäivästä taas sanotaan, että onpa yötä yökötelty Annan päivän aikaan eli 9. joulukuuta. Oikea ajankohta voi olla lähempänä talvipäivän seisausta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat