Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp estänyt tänä vuonna kymmeniä koulusurmia ja muita massamurhia – ”Pienetkin vihjeet otetaan vakavasti”

Poliisin uusi tapa toimia on auttanut puuttumaan väkivaltaan ennalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Kotimaa
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Keskusrikospoliisissa on tänä vuonna otettu käyttöön uusi tapa estää ja arvioida väkivaltatilanteita ennalta yhdessä paikallispoliisin kanssa.
Keskusrikospoliisissa on tänä vuonna otettu käyttöön uusi tapa estää ja arvioida väkivaltatilanteita ennalta yhdessä paikallispoliisin kanssa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi on estänyt alkuvuonna ennalta kymmeniä vaaralliseksi tai erittäin vaaralliseksi arvioituja väkivallantekoja. Joukossa on parikymmentä koulusurmaa tai uhkausta sellaisen tekemiseksi, kymmenkunta muuta suunniteltua massamurhaa kuten perhesurmia ja muita yksittäisiä väkivallantekoja.

Näin kertoo krp:n tiedusteluosaston päällikkö, rikosylitarkastaja Sanna Palo. Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea krp:n uudesta tavasta arvioida tarkasti uhkia ja puuttua niihin ajoissa yhdessä paikallispoliisin kanssa. Paloa haastatteli ensimmäisenä MTV:n Uutisextra.

”Pienetkin vihjeet otetaan vakavasti ja niihin pureudutaan heti, jotta mitään pahaa ei ehtisi tapahtua”, Palo sanoo HS:lle.

Uusi aiempaa systemaattisempi toimintatapa on ollut käytössä vuoden alusta.

”Näitä surullisia tapauksia on ollut jo liian monta, kouluampumisia ja perhesurmia.”

Suunnitellut massamurhat ovat eri puolilta Suomea.

Osa vihjeistä tulee verkosta, jossa esimerkiksi koulusurmaajia ihailevat kohtaavat. Palon mukaan koulusurmaa suunnittelevien ryhmiin kuuluu kymmeniä ihmisiä, vain pieni osa heistä tosin kuuluu ydinporukkaan.

Osassa tapauksista uhattu on itse ottanut poliisiin yhteyttä. Osa vihjeistä tulee Suomen ulkopuolelta. Näissä ei kuitenkaan ole kyse esimerkiksi terrorismista vaan muusta useaan ihmiseen kohdistuvasta väkivallasta.

Palo haluaa muistuttaa, että ihmisten kannattaa kertoa poliisille pienetkin havainnot ja epäilykset. Niistä voi käydä puhumassa esimerkiksi lähimmällä poliisilaitoksella tai käyttää poliisin nettivinkkiä.

”Haluan rohkaista ihmisiä, en pelotella. Näihin tapahtumiin voidaan puuttua ennakolta, kun huomaamme heikot signaalit. Ja siinä auttaa, jos poliisilla on lisää silmä- ja korvapareja havaitsemassa näitä merkkejä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat