Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoisista auttajista koulutetaan pelastusryhmiä Pohjois-Karjalan kylille

Ryhmät voisivat olla apuna esimerkiksi myrskytuhojen selvittelyssä ja sähkökatkosten aikana

Kotimaa
 
Juha Metso
Asta-myrsky teki tuhojaan Sulkavan Iiniemessä elokuussa 2010. Pelastusryhmät voisivat auttaa myrskytuhojen raivaamisessa.
Asta-myrsky teki tuhojaan Sulkavan Iiniemessä elokuussa 2010. Pelastusryhmät voisivat auttaa myrskytuhojen raivaamisessa. Kuva: Juha Metso
Fakta

Jo 30 ryhmää

 Kesällä 2015 käynnistynyt Turvaa maaseudulle -hanke on kouluttanut ja koonnut Pohjois-Karjalaan jo 30 vapaaehtoista pelastusryhmää.

 Ryhmiä on muun muassa Kiteellä, Rääkkylässä, Tohmajärvellä, Kontiolahdella, Valtimolla ja Liperissä. Uusimpia ryhmiä on koottu Lieksaan ja Ilomantsiin.

 Pohjois-Karjalan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle 485 000 euroa.

 Hanke päättyy kesällä 2018. Tavoitteena on 50 vapaaehtoista pelastusryhmää eri puolilla Pohjois-Karjalaa.

Pohjois-Karjalassa koulutetaan ja kootaan nyt vapaaehtoisia pelastusryhmiä maaseutukyliin. Tavoitteena on, että koulutetut ryhmät voisivat olla apuna häiriötilanteissa harvaan asutulla maaseudulla.

Vapaaehtoisia koulutetaan muun muassa alkusammutustaidoissa, ensiaputaidoissa, työturvallisuudessa ja tiedustelutoiminnassa.

Valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että ryhmät eivät korvaa pelastuslaitosta, vaan ne täydentävät sen toimintaa.

”Poikkeavissa tilanteissa, kuten myrskytuhojen aikaan, nämä ihmiset voivat lähteä kartoittamaan, mitä kylällä on tapahtunut ja millaista apua tarvitaan ja kertoa siitä pelastuslaitokselle”, Viitaniemi sanoo.

”Toisaalta pelastuslaitos saa heidän kauttaan välitettyä tietoa kylille. He pystyvät tekemään myös yksinkertaisia avustustoimenpiteitä, kuten alkusammutusta, ensiapua ja myrskytuhoissa puunraivaustakin. Lähtökohtana on silti, etteivät he tee vaarallisia töitä.”

Turvaa maaseudulle -hankkeen taustalla on vuonna 2012 käynnistetty kokeilu nykyisin Kiteen kuntaan kuluvalla Kesälahdella. Idea syntyi ihmisten tarpeesta.

”Kun Asta- ja Veera-myrskyt veivät pitkäksi aikaa sähköt ja kaatuneet puut tukkivat teitä, ihmiset ottivat yhteyttä paikalliseen palomestariin. He kysyivät, voisivatko he auttaa myrskytuhojen raivaamisessa ja saisivatko he koulutusta”, kertoo hanketyöntekijä, turvallisuuskoordinaattori Eeva Kröger.

Kesälahden hyvien kokemusten ansiosta toiminta laajeni Kontiolahdelle ja Valtimolle. Nyt sitä levitetään ympäri maakuntaa. Pelastusryhmien tarkoituksena on olla sekä pelastusviranomaisten apuna että vapaaehtoisena naapuriapuna.

Viitaniemen mukaan pelastusryhmät eivät kilpaile esimerkiksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa, jonka toiminnassa on mukana iso joukko ihmisiä myös Pohjois-Karjalassa. Hankkeessa on tehty yhteystyötä myös Vapepan kanssa.

”Tavoite on, että nämä ihmiset olisivat mahdollisimman hyvin käytettävissä myös Vapepan tehtäviin. Ryhmiä on perustettu esimerkiksi paikkakunnille, joilla Vapepa ei toimi tällä hetkellä kuten Valtimolle. Siellä pelastusryhmät ovatkin liittyneet myös Vapepan toimintaan. Tarjoitus on, että ryhmät olisivat mahdollisimman laajasti käytettävissä turvallisuusasioihin”, Viitaniemi sanoo.

Kun pelastuslaitos pyytää ryhmäläiset apuun, heille maksetaan tuntipalkka, kulukorvaukset ja he ovat pelastuslaitoksen vakuutusturvan piirissä. Joskus riittää pelkkä naapuriapu.

”Naapuriapu on muutenkin luontevaa Pohjois-Karjalassa, mutta kun pelastusryhmäläiset ovat innostuneet tästä, he tekevät sitä vielä pienemmällä kynnyksellä kuin normaalisti. He tekevät pieniä, mutta yllättävän tärkeitä toimenpiteitä”, Kröger sanoo.

Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) projektipäällikön Aikku Eskelisen mukaan muualla Suomessa ei ole koulutettu kyläläisiä pelastustoimen avuksi. Hän uskoo, että kiinnostusta toimintaan olisi muualtakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat