Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auerin korvausvaatimus on poikkeuksellinen

Auer vaatii valtiolta yli kolmea miljoonaa euroa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa
Anneli Auer
Anneli Auer Kuva: Roni Rekomaa
Fakta

Syytön voi hakea korvausta vapauden menetyksestä

 Lain mukaan rikoksesta epäiltynä pidätetyllä tai vangitulla on oikeus saada vapauden menetyksen johdosta valtiolta korvaus. Korvaus on mahdollista saada neljässä tapauksessa:

1. Esitutkinta lopetetaan nostamatta syytettä.

2. Syyte jätetään sikseen tai hylätään.

3. Rikoksesta epäillyn on todettu syyllistyneen rikokseen, mutta on ilmeistä, että tämän syyksilukemisen perusteella häntä ei olisi voitu pidättää tai vangita.

4. Pidättämiseen tai vangitsemiseen ei ole ollut laillisia edellytyksiä.

 Korvausta vaativan tulee toimittaa Valtiokonttorille hakemuksensa sekä asiakirjat, jotka osoittavat vaatimuksen aiheellisuuden.

 Korvausta on haettava kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin on saanut tietää, ettei syytettä nosteta, asia on jätetty sikseen tai asian käsittelyssä annettu tuomio on saanut lainvoiman, purettu tai poistettu.

Lähteet: Finlex, Valtiokonttori

Anneli Auerin yli kolmen miljoonan euron korvausvaatimus valtiolta on huomattavasti suurempi kuin mitä kaikille syyttömästi vangituille tai tuomituille maksettiin korvauksia viime vuonna yhteensä.

Auer vaatii Valtiokonttorilta korvauksia niin sanottuun Ulvilan surmajuttuun liittyvästä vapauden menetyksestä. Auer vaatii kärsimyksestä korvausta 2 500 euroa päivältä.

Asianajaja Juha Mannerin mukaan Auer oli yhteensä 1 048 päivää vapautensa menettäneenä, joten yhteensä tästä tulee 2 620 000 euroa. Lisäksi Auer vaatii korvausta yritystoimintaansa liittyvästä tulojen vähentymisestä yhteensä 400 000 euroa.

Auerin korvausvaatimus on poikkeuksellinen, arvioivat rikosoikeuden professorit HS:lle. Vaatimusta voi suhteuttaa myös siihen, että viime vuonna Valtiokonttori maksoi korvauksia syyttömästi vangituille tai tuomituille yhteensä noin 2,1 miljoonaa euroa.

”Kärsimyskorvauksia maksettiin arviolta 1,8 miljoonaa euroa. Ansion kautta tulevien menetysten korvausmäärä muodosti hyvin pienen osuuden”, kertoo Valtiokonttorin johtava lakimies Pekka Syrjänen.

Aueria syytettiin aviomiehensä murhasta. Hovioikeus vapautti hänet syytteestä helmikuussa 2015.

Valtiokonttorin Syrjänen ei ole nähnyt korvaushakemuksen perusteita, joten hän ei halua arvioida, onko Auerilla edellytyksiä saada vaatimaansa korvausta.

HS:n haastattelema rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta muisteli, että suurin Suomessa maksettu korvaus vapauden menetyksestä on ollut 600 euroa päivältä.

Se maksettiin Bodominjärven murhista epäillylle Nils Gustafssonille vuonna 2006. Hän sai yhteensä 44 900 euron korvaukset. Gustafsson pidätettiin vuonna 1960 tehdyistä murhista vuonna 2004, mutta hän sai vapauttavan tuomion seuraavana vuonna.

Valtiokonttoriin osoitettujen korvaushakemusten määrä on pysynyt melko samalla tasolla viimeiset kymmenen vuotta. Korvaushakemuksia tehdään noin 500 vuosittain.

Valtaosa korvausvaatimuksista kohdistuu lyhytaikaisiin vapaudenmenetyksiin, jotka perustuvat 1–3 päivän tai viikon vangitsemiseen.

”Normaali päivätaksa kärsimyskorvausten osalta on 100–120 euroa. Mikäli vaatimukseen liittyy korvausta korottavia tekijöitä, kuten erityisen pitkä vapauden riiston kesto, se voi nostaa ja nostaakin päiväkorvausta”, Syrjänen sanoo.

Korvausvaatimukset vuoden tai sen yli menevistä vapaudenriistoista ovat Syrjäsen mukaan äärimmäisen harvinaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat