Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: USA näkee Pohjoismaat yhtenä

Presidentti Obaman mukaan ystävämaita ei saa pitää itsestäänselvyytenä

Kotimaa
 
Dermot Tatlow
Presidentti Sauli Niinistö laski lauantaina seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Arlingtonin hautausmaalla. Seremonia on osa virallista vierailua.
Presidentti Sauli Niinistö laski lauantaina seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Arlingtonin hautausmaalla. Seremonia on osa virallista vierailua. Kuva: Dermot Tatlow

Washington

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokous vahvisti sitä näkemystä, että Pohjoismailla ja presidentti Barack Obamalla on hyvin samanlaisia arvoja ja näkemyksiä turvallisuudesta, tasa-arvosta ja ilmastosta.

”Ilmastokysymys on kyllä ihmiskunnan kaikkein suurin uhka”, Niinistö sanoi lauantaina Obaman näkemystä myötäillen.

Toiseksi huippukokouksessa kävi ilmi, että Yhdysvalloissa Pohjoismaat nähdään yhtenä kokonaisuutena. Niinistön mielestä tämä voi tiivistää Pohjoismaiden keskinäistä yhteistyötä.

Kolmanneksi Niinistö sanoi ilahtuneensa siitä, että lännen ja idän, Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on keskusteluyhteys ja yritystä sopia asioista, vaikka tästä ei aina julkisesti puhuta.

”Se, että yritystä on, on tärkeää”, Niinistö sanoi.

Pohjois-Euroopan turvallisuus oli Niinistön mielestä merkittävin keskustelunaihe perjantain huippukokouksessa Washingtonissa.

Kokouksen yhteisessä julkilausumassa Yhdysvallat ja Pohjoismaat ilmaisivat huolensa Venäjän hyökkäävästä käytöksestä Itämerellä ja toistivat kantansa siitä, ettei pakotteita voi purkaa, ennen kuin Venäjä noudattaa Minskin rauhansopimuksen ehtoja.

Niinistö halusi korostaa, ettei Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain tapaaminen ollut mikään Nato-kokous, jossa Suomea olisi houkuteltu tai se olisi pyrkinyt Naton jäseneksi. Hänestä kokous ei myöskään ole suunnanmuutos Yhdysvaltain ja Suomen suhteissa, koska tiivistä yhteistyötä on tehty jo pitkään.

”Minun järkeni mukaan Suomi on länttä. Ei voi olla enemmän tai vähemmän länttä, on vain länttä. Sen suhteen ei tarvitse itseään enää vakuutella ollenkaan”, Niinistö sanoi.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain ongelmatonta suhdetta kuvaa se, että huippukokous sai lauantaina The Washington Post -lehdessä laajasti tilaa, mutta seurapiiriuutisena, jossa keskityttiin illallisen vieraslistaan ja juhla-asuihin.

The New York Times -lehdessä Obama selitti Pohjoismaiden päämiesten vierailua sillä, että ”joskus parhaita ystäviä saattaa pitää itsestäänselvyyksinä”, ja on tärkeää, ettei Yhdysvallat tee niin.

Perjantain juhlaillallisella Niinistö istui Michelle ja Barack Obamaa vastapäätä. Hän kertoi keskustelleensa turvallisuudesta – ja kotikoirista.

Obaman koirien vesikuppi on sijoitettu Valkoisessa talossa lähelle presidentin työhuonetta.

”Se koirakeskustelu ei ollut pääasia, mutta tärkeä sinänsä”, Niinistö sanoi.

Obama kadehtii Pohjoismaita

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti perjantai-iltana maljapuheen pohjoismaalaisille vierailleen Valkoisessa talossa:

”Me olemme kiitollisia ystävyydestämme pohjoismaalaisten kanssa, vaikka välillä tulemme vähän kateellisiksi siitä, kuinka täydellisiltä he vaikuttavat. Jos olette koskaan käyneet Pohjoismaissa, kaikki on järjestyksessä. Kaikki on siistiä. Kaikki käyttäytyvät hyvin.”

”Jotkin asiat tietysti järkyttävät. Joskus Pohjoismaat joutuvat tuliseen riitaan keskenään siitä, mikä maa on onnellisin. Tai siitä, kenellä on parhaat jääkiekkoilijat, kunnes Yhdysvallat varastaa ne. Tai kenelle kuuluu joulupukin oikea kotikaupunki. Tällaisista asioista he väittelevät.”

”Näillä mailla on kokoaan suurempi vaikutus. Heidän arvonsa ja heidän tekonsa saavat heidän omat maansa toimimaan paremmin, mutta tekevät myös maailmasta paremman paikan.”

”Skål!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat