Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heilan hankinnalla oli aikoinaan kiire

Helluntai on muutakin kuin takaraja kesäheilan hankkimiselle

Kotimaa
 
Lehtikuva
Heilanhankintasesonki alkoi helatorstaina. Seurasaaressa tanhuttiin juhannuksena 1962.
Heilanhankintasesonki alkoi helatorstaina. Seurasaaressa tanhuttiin juhannuksena 1962. Kuva: Lehtikuva

Tänään sunnuntaina vietetään helluntaita, joka on pääsiäisajan viimeinen pyhäpäivä. Pääsiäisestä on kulunut 50 päivää ja helatorstaista kymmenen päivää.

Helatorstaita vietettiin runsas viikko sitten Kristuksen taivaaseen astumisen muistoksi, mutta harva suomalainen juhli päivää pyhänä. Aiemmin helatorstaita pidettiin niin pyhänä, ettei edes ruoho silloin kasva, kertoo Kansanrunousarkiston arkistotutkija Juha Nirkko.

Helluntaina pyhä henki laskeutui Raamatun mukaan opetuslasten päälle. Suomen sana helluntai, kuten myös helatorstai, tulee ruotsin kielen pyhäpäivää tarkoittavasta helg-sanasta. Monissa muissa kielissä termi on pentecoste, joka tarkoittaa 50:ttä päivää.

Helluntai liitetään myös kesäheilan hankintaan. Jos helluntaina ei ole heilaa, sitä ei ole koko kesänä, sanonta väittää.

Paineet olivat aikoinaan kovat, sillä heilan hankkimiseen ei ollut aikaa kuin runsas viikko. Sesonki alkoi helatorstaina, kun nuoret kerääntyivät helavalkeille.

”Helavalkeiden jälkeen nuorilla oli erilaisia kulkueita, piirileikkejä ja tanhua”, Nirkko kertoo.

Tunnetuin helatorstain juhla on Valkeakosken Sääksmäen Ritvalan helkajuhla, mutta muuallakin on vietetty helatorstain ja helluntain välillä kanttauspäiviä. Sanonta ja perinne tulevat ruotsin kielestä. Kanttauspäivät tarkoittavat käyntipäiviä, käyskentelyä laulukulkueissa ja tulilla.

Päivät olivat oiva tilaisuus hankkia heila, ja niin piti myös tehdä, jotta ei olisi näyttänyt häviäjältä.

”Ei vaikuttanut hyvältä, jos käveli yksin”, Nirkko sanoo.

Sanonnan todenperäisyydestä ei ole tietoa. Mitään tarkistuspäivää helluntaiheilan lopullisuudesta ei ole tiedossa, eikä myöskään kontrollia suhteen pysyvyydestä.

Yksi mahdollisuus sanonnan juurista voisi olla se, että helluntain jälkeen oli helpompi heilastella. Keväällä muutettiin aittoihin, joihin oli helppo piipahtaa iltasella.

Helluntai oli myös päivä, jolloin lehmien kaulaan ripustettiin kello. Se otettiin pois mikkelinpäivänä syksyllä, jolloin nauriiden piti olla kuopassa ja akkojen pirtissä.

Toinen sanonta tosin toteaa, että kellot laitetaan pääsiäisenä kaulaan ja kekrinä naulaan. Kekrin viettopäivä vaihteli sen mukaan, miten sato oli saatu korjattua.

Osa sanontojen ajankohdista voi olla pielessä siksi, että pyhät siirtyivät toista viikkoa, kun juliaaninen kalenteri vaihtui gregoriaaniseen vuonna 1753.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat