Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tässä Malmin kentän kohtalo? Tampereen Härmälässä kiitotielle nousi rivitaloja

Härmälän lentoasema näyttää mallia Malmille. 1970-luvulla kentältä lennettiin vielä ulkomaillekin, nyt sitä ympäröi asutus jo joka suunnasta.

Kotimaa
 
Asutus vyöryi lentoaseman kylkeen Tampereella
Asutus vyöryi lentoaseman kylkeen Tampereella
Härmälässä tapahtui jo vuosikymmeniä sitten se, mikä nyt uhkaa Malmin kenttää. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Jukka Harju.
Fakta

Härmälä vaihtui Pirkkalaan

  Härmälän kenttä valmistui 1936. Sitä tarvitsi myös Valtion lentokonetehdas.

  Kentältä lennettiin valmistumisen jälkeen monille paikkakunnille Suomessa ja Tukholmaankin.

  Kiitotien pituus ei riittänyt enää suihkukoneiden aikakaudella ja Tampereen lentokenttä siirrettiin Pirkkalaan vuonna 1979.

Tampere

Tampereella tapahtui jo vuosikymmeniä sitten se, mikä nyt voi olla Helsingin Malmin lentokentän kohtalo: kiitotielle nousi rivitaloyhtiöitä. Kun tila lähellä keskustaa loppui kesken, lentokenttä sai lähteä.

Tampereen Härmälässä näkee, millainen on yksinäinen terminaalirakennus omalla tavallaan täysin väärässä paikassa pientalojen puristuksessa. Epäsuhta hieman rapistuneen lentoasemarakennuksen ja viereisten eri aikakausien omakotitalojen välillä on valtava. Jos ei tietäisi, mikä rakennus valkoinen parakinkaltainen talo on, saattaisi ihmetellä, miksi se seisoo yhä paikallaan avaralla tontilla.

Vain teksti Tampere seinässä antaa viitteitä, että kyse on jostain muusta kuin varastosta. Samoin se, että rakennuksen yläkerrassa on harvinaisen paljon ikkunoita. Ja lennonjohtotorni – se on yhtä korkealla kuin viereisen tontin rintamamiestalon toinen kerros.

Vertailu Malmiin tietysti ontuu siksi, että Malmin iso funkkisasema on jotain täysin muuta kuin Härmälän pieni aaltopeltirakennus. Mutta Härmälä todistaakin sen, että aiemminkin Suomessa kenttä on lähtenyt, asemarakennus jäänyt ja asutus tullut liki.

Härmälästä lennettiin reittilentoja kotimaan kaupunkeihin ja ulkomaillekin vielä 1970-luvun lopussa, siis alle neljäkymmentä vuotta sitten. Vanhoissa kuvissa näkyy myös, miten jo aiemminkin aivan aseman vieressä oli omakotitaloja.

Nykyisin kiitotiellä on rivitalojen lisäksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen eli entisen Pirkkahallin melko pitkä parkkipaikka.

Nyt Härmälän asema on tamperelaisten laskuvarjohyppääjien kerhotalo ja he ovat siihen tyytyväisiä. Lennonjohtotorniin on kasattu pieni luokkahuone teoriaopetusta varten ja alakerrassa on uloshyppysimulaattori, jossa voi harjoitella oikeanlaista hyppäämistä oviaukosta patjoille. Tontti on kaupungin, mutta asema kerhon.

”Sinänsä hienoa, että olemme saaneet pidettyä entisen lentokenttärakennuksen ilmailukäytössä edelleen. Härmälän kenttää ei ole pitkään aikaan enää ollutkaan, mutta laskuvarjohyppykäytössä se pysyy yhä ilmailun parissa. Meille oikein hyvät tilat toimia”, sanoo Tampereen Laskuvarjokerhon puheenjohtaja Jukka Vuorenmäki.

Härmälän kentän toiminnan tuhoksi koitui melko nopeasti tilan puute. Lisäksi kenttä oli muutenkin väärään paikkaan rakennettu, lentämisen alkuaikojen potkurikoneet eivät vaatineet samaa kuin myöhemmät suihkukoneet.

Ilmailuhistoriallisia kirjoja kirjoittanut entinen härmäläläinen Seppo Uolamo sanoo, että Malmin kenttä pitäisi säilyttää toiminnassa, mutta Härmälän suhteen tilanne oli toinen. Kenttä tehtiin aikanaan tavallaan monttuun.

”Sillä ei olisi ollut mahdollisuuksia, tämä maasto on niin hankala. Tässä on neljäkymmentä metriä korkea maastoeste heti tuossa eteläpuolella. Kiitorataa olisi voinut jatkaa yli kahteen kilometriin, mutta sielläkin on asutusta. Pirkkalan asukkaat vastustivat sitä aikanaan niin paljon. En usko, että Helsingissä on niin paljon asukasvastustusta”, Uolamo sanoo.

Mutta Härmälän aseman Uolamo näkisi mieluummin lähempänä alkuperäistä käyttötarkoitustaan. Rakennuksessa tulisi näkyä hänen mielestään paremmin lentoaseman historia ja sitä voisi pitää eri yhteisöjen kokoontumispaikkana.

”Tämä pitäisi pitää alkuperäisessä kunnossa ja säilyttää kalusteita myöten.”

Reijo Hietanen
Härmälän lentoasema uhmaa aikaa omakotitalojen puristuksessa Tampereella. Rakennuksessa on nykyisin laskuvarjokerhon päämaja.
Härmälän lentoasema uhmaa aikaa omakotitalojen puristuksessa Tampereella. Rakennuksessa on nykyisin laskuvarjokerhon päämaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat