Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Li Andersson ylivoimaisesti suosituin vasemmistoliiton johtoon

Joka toinen vasemmistoliittoa äänestävä valitsisi puheenjohtajaksi Anderssonin.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Li Andersson (vas) on ensimmäisen kauden kansanedustaja.
Li Andersson (vas) on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  Tutkimusta varten haastateltiin 1005:tä ihmistä 18.4.–8.5.

  Tutkimus edustaa Suomen 15–79-vuotiasta väestöä ilman Ahvenanmaata.

  TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson on ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Kaikista suomalaisista 29 prosenttia pitää Anderssonia parhaana tehtävään, vasemmistoliiton äänestäjistä 51 prosenttia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on kolmesta ehdokkaasta toiseksi suosituin, mutta hänen kannatuksensa on huomattavasti pienempi kuin Anderssonin. Pekosta kannattaa kuusi prosenttia kaikista kansalaisista ja 12 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista.

Kolmas ehdokas, kansanedustaja Jari Myllykoski saa vain kolmen prosentin kannatuksen kansalta ja kahden prosentin kannatuksen omiltaan.

Kyselyssä tuotiin esiin myös henkilöitä, jotka eivät ole ehdokkaina. Heistä suosituimmaksi nousi entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Kansan keskuudessa hän sekä europarlamentin jäsen Merja Kyllönen olivat jopa suositumpia kuin Pekonen.

Vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa Siimes ei saanut paljon kannatusta.

Li Andersson oli enemmän toimihenkilöiden kuin työntekijöiden suosikki. Vihreiden keskuudessa hän oli vielä suositumpi kuin vasemmistolaisten keskuudessa. Kaikkein vähiten hänestä pidettiin perussuomalaisten ja keskustalaisten joukoissa.

Helsingin Sanomien teettämä kysely tehtiin huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa. Siinä kysyttiin, kuka olisi paras valinta vasemmistoliiton puheenjohtajaksi, kun puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei enää asetu ehdolle.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Oulussa kesäkuun 11. päivä. Sitä ennen puolue järjestää neuvoa antavan jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta.

Sekä Andersson että Pekonen ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä vaalista pois, jos jäsenäänestyksessä he jäävät selvästi häviölle.

Puoluekokousedustajia jäsenäänestyksen tulos ei sido. Jäsenäänestyksen tulos julkistetaan muutama päivä ennen puoluekokousta.

Aku Häyrynen / Lehtikuva
Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Li Andersson puoluevaltuuston kokouksessa 19. maaliskuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Li Andersson puoluevaltuuston kokouksessa 19. maaliskuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat