Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäykkäkouristus­rokote paikoin loppu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijan mukaan rokotepula johtuu myös siitä, että halvat rokotteet eivät ole lääkefirmoille hyvää bisnestä.

Kotimaa
 
Milla Takala / Lehtikuva
Halvat perusrokotteet eivät ole tärkeimmällä sijalla yksityisten lääkefirmojen tuotantopolitiikassa.
Halvat perusrokotteet eivät ole tärkeimmällä sijalla yksityisten lääkefirmojen tuotantopolitiikassa. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Yksityisiltä terveysasemilta ja apteekeista ei tällä hetkellä välttämättä saa aikuisille tarkoitettua jäykkäkouristusrokotetta, sillä ne ovat loppu.

Tanskalaisella rokotevalmistajalla on ollut ongelmia, eikä toimituksia ole saatu pitkään aikaan.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia jäykkäkouristusrokotteita saa kuitenkin julkisesta terveydenhuollosta, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on hankkinut poikkeusluvalla toisen valmistajan rokotteita.

”Jäykkäkouristusrokotteita ei saa työterveyshuollosta, vaan täytyy hakeutua terveyskeskuksiin”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Tanskalaisen valmistajan tuote on ainut Suomen markkinoilla oleva myyntiluvallinen, aikuisille tarkoitettu jäykkäkouristus-kurkkumätärokote. Rokotteet ovat loppuneet aiemminkin, ja tilannetta on jouduttu paikkaamaan korvaavilla rokotteilla.

Nyt väliaikaisesti tilattua ranskalaisvalmistajan rokotetta ei kuitenkaan tuoda myyntiin yksityiselle puolelle.

Rokotepulat ovat kansainvälisiä. Myös esimerkiksi tuberkuloosirokotteessa on jouduttu siirtymään toisen valmistajan tuotteeseen.

Nohynekin mukaan tilanne johtuu siitä, että perusrokotteiden kysyntä on lisääntynyt maailmalla. Halvat perusrokotteet eivät ole kuitenkaan tärkeimmällä sijalla yksityisten lääkefirmojen tuotantopolitiikassa. Kansallinen rokotetuotanto vähenee koko ajan.

”Rokotetehtaan pystyttäminen on kallista ja aikaa vievää, kun laatuvaatimukset kiristyvät. Firmat miettivät, mihin tuotantotiloja kannattaa käyttää. Rokote, joka maksaa vähän, ei ole kauhean hyvää bisnestä.”

Rokotepula ei koske lapsille tarkoitettuja jäykkäkouristusrokotteita, jotka annetaan yhdistelmärokotteina kouluissa ja neuvoloissa.

Aikuisille tehosterokote annetaan kymmenen vuoden välein, jolloin se antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan.

Jäykkäkouristuksen voi saada esimerkiksi likaisesta haavasta, jos haavaan pääsee tetanusbakteerin tuottamaa hermomyrkkyä. Bakteeria on maaperässä, ja sen voi saada esimerkiksi eläimen pureman tai ruusunpiikin piston aiheuttamista syvemmistä haavoista.

Ennen kuin ihmisiä alettiin rokottaa jäykkäkouristusta vastaan, lihasten hermoston toimintaa lamauttava jäykkäkouristus oli yleinen, henkeä uhkaava tauti.

Nykyään tautia esiintyy erityisesti vastasyntyneillä vauvoilla kehitysmaissa, kun synnytys tapahtuu epähygieenisissä olosuhteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat