Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pandoja odotetaan Suomeen – Ähtärissä istutettu bambuja eläimiä varten

Aikaisintaankin pandat saapunevat Suomeen vasta loppuvuonna 2017.

Kotimaa
 
Francois Lenoir / Reuters
Kiinassa syntynyt kuusivuotias jättiläispanda Hao Hao söi bambua Brugeletten eläinpuistossa Belgiassa syyskuussa 2015.
Kiinassa syntynyt kuusivuotias jättiläispanda Hao Hao söi bambua Brugeletten eläinpuistossa Belgiassa syyskuussa 2015. Kuva: Francois Lenoir / Reuters
Fakta

Jättiläispandoja on jäljellä noin 1 900

 Jättiläispanda eli isopanda (Ailuropoda melanoleuca) on erittäin uhanalainen.

 Luonnonvaraisia jättiläispandoja oli vuonna 2014 tehdyn laskennan mukaan 1 864. Se on noin 300 yksilöä enemmän kuin vuonna 2004.

 Maailman eläintarhoissa on yli 400 pandaa, joista valtaosa Kiinassa.

 Luonnonvaraisia pandoja on enää vain Kiinassa, ja sielläkin vain kolmessa maakunnassa.

Lähde: WWF Global

Kaksi vuotta jatkunut työ kahden jättiläispandan eli isopandan saamiseksi Suomeen edennee pian varsinaisiin päätöksiin. Kevään aikana Ähtärin eläinpuisto on neuvotellut Kiinan metsähallinnon kanssa esimerkiksi pandatarhan rakentamisen yksityiskohdista, hankkeen aikataulusta ja rahoituksesta.

Kevät lähenee loppuaan. Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi ei kuitenkaan halua veikata, missä vaiheessa sopimus pandojen sijoittamisesta kenties tehdään.

”Heti kun on kerrottavaa, tulemme ilomielin kertomaan. Uskon, että lähiaikoina.”

Mikä tässä sitten kestää? Pandojen hankinta on aikaa vievä projekti. Ähtärin eläinpuisto käynnisti omat selvityksenä pandojen saamiseksi jo keväällä 2014. Virallisen alkusysäyksen hanke sai saman vuoden joulukuussa, kun maa- ja metsätalousministeriö valitsi Ähtärin eläinpuiston Suomeen mahdollisesti tulevien pandojen sijoituspaikaksi.

Kuluvan vuoden huhtikuussa uutisoitiin tieto, että Kiinan ja Suomen viranomaiset ovat sopineet hankkeesta periaatetasolla. Nyt neuvottelut etenevät Haapaniemen mukaan hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta aikaisintaankin pandat saapuvat Suomeen loppuvuonna 2017.

Kuinka vaikeaa pandojen saaminen Suomeen on?

”Ei pandojen saaminen Suomeen ole sen vaikeampaa kuin muuallekaan. Jokainen pandoja saanut maa on käynyt läpi pitkät neuvottelut”, Haapaniemi kertoo. Kyseessä on suojeluhanke ja siten ”valtavan laaja kokonaisuus”.

”Eläimen suojeluun liittyvät ruokintakysymykset, lääkintäkysymykset ja ihan tarhan rakentamiseen liittyvät tekniset asiat.”

Kaikkia ei ajatus pandojen tulosta Suomeen miellytä. Pandahanke on kirvoittanut kritiikkiä muun muassa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitolta ja eläinoikeusyhdistys Animalialta. Niiden mukaan eläinpuisto ei esimerkiksi kykenisi tarjoamaan pandoille lajinmukaisia olosuhteita.

Kritiikin mukaan pandan suojelua pitäisikin kehittää ennen kaikkea sen luontaisilla elinalueilla Keski-Kiinassa.

Haapaniemen mukaan Sichuanin maakunnassa metsäisillä vuoristoalueilla elävä jättiläispanda soveltuu Suomen olosuhteisiin hyvin.

”Me teemme tätä yhteistyössä kiinalaisasiantuntijoiden kanssa. He ovat arvioineet Suomea ja tulleet tulokseen, että tämä on ilmastollisesti hyvä paikka.”

Jättiläispandan maahanmuuton suuria kysymyksiä on ravinto. Pandan pääravinto on bambu, jota se syö päivässä jopa neljäkymmentä kiloa. Sitä ei kasva Suomessa, joten ruoka pitäisi käytännössä rahdata ulkomailta.

Vastaisuudessa pandoille voisi antaa myös pieniä määriä Suomessa viljeltyä bambua. Torstaina Ähtäriin istutettiin neljää vuoristobambulajia osana ProAgria Etelä-Pohjanmaan ja Ähtärin eläinpuiston uutta Bambua pandalle -hanketta.

Francois Lenoir / Reuters
Kiinassa syntynyt kuusivuotias jättiläispanda Hao Hao soi bambua Brugeletten eläinpuistossa Belgiassa syyskuussa 2015.
Kiinassa syntynyt kuusivuotias jättiläispanda Hao Hao soi bambua Brugeletten eläinpuistossa Belgiassa syyskuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat