Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luokkaretket tehdään nyt lähemmäs – taantuma ja opetushallituksen linjaus karsivat kalliit retket

Opetushallituksen kymmenen vuoden takainen ohjeistus palautti luokkaretket ja leirikoulut ulkomailta kotimaahan.

Kotimaa
 
Opettajan päätös: luokkaretki suuntautui Turkuun
Opettajan päätös: luokkaretki suuntautui Turkuun
Ylöjärven Takamaan koulun viidesluokkalaiset viettivät luokkaretkipäivää Turussa. HS oli mukana kun he tutustuivat Suomen Joutseneen.
Fakta

Kaikkien päästävä luokkaretkelle

 Vuonna 2006 silloisen opetusministeri Antti Kalliomäen aloitteesta Opetushallitus laati kouluille ohjeet retkitoiminnasta.

 Ohjeissa muistutetaan, että koulun retket ovat perusopetuksen opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja perusopetus on maksutonta.

 Retkiä voidaan rahoittaa luokkien ja huoltajien varainkeruulla, mutta sen on oltava vapaaehtoista ja kohtuullista. Koulu ja perheet yhdessä sopivat pelisäännöt.

 Perheen varallisuudesta tai rahankeruutalkoisiin osallistumisesta riippumatta kaikkien oppilaiden on pystyttävä osallistumaan retkille. Koulu on siitä vastuussa.

Tiukka taloustilanne näkyy myös koululaisten luokkaretkissä ja leirikouluissa. Luokat lyhentävät leirikoulujaan ja retkiään sekä valitsevat kohteet läheltä. Menoissa säästetään.

Rehtoreiden ja Opetushallituksen (Oph) mukaan koulujen retkipolitiikka on nykyään maltillista. Valtaosa retkeilee kotimaassa ja kohtuullisella budjetilla.

Näin tekevät myös Takamaan koulun oppilaat Ylöjärveltä: retkikohde oli tänä vuonna Turku. Koululainen Topi Siuko kertoo, että opettajan tekemä päätös kohteesta aiheutti alkuun pieniä vastalauseita, mutta kivaa on ollut.

”Suomen Joutsen jäi mieleen. Se oli vaan niin iso ja jotenkin hieno”, Siuko kuvailee.

Toukokuu on luokkaretkien ja leirikoulujen sesonkiaikaa.

Maltillisuus ei ole vain taantuman seurausta, vaan Opetushallitus vaati sitä jo vuonna 2006 laatimassaan ohjeistuksessa.

Vielä 2000-luvun alussa monet leirikoulut pidettiin Kreikan tai Espanjan lomakohteissa. Matkabudjetit paisuivat. Se herätti keskustelua eduskuntaa myöten.

Opetushallitus muistutti suosituksessaan kouluja siitä, että retket ovat opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja perusopetuksen tulee olla maksutonta. Retkiä varten voi kerätä rahaa, mutta kulujen tulee pysyä kohtuullisina. Kaikkien lasten on päästävä mukaan.

”Nykyään harvemmin kuulee ulkomaanmatkoista. Niitäkin varmasti on, mutta maltillisuus ja käytännöllisyys ovat nyt suosiossa”, arvioi kouluneuvos Petri Heikkilä Oph:sta.

Tavallisesti isommat luokkaretket toteutetaan kuudennella ja yhdeksännellä luokalla.

Vanhempainliiton erityisasiantuntijan Tuija Metson mukaan liittoon on ajoittain tullut yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat huolissaan leirikoulusuunnitelmista ja perheen taloudesta.

”On tosi tärkeää käydä koulun ja vanhempien välinen keskustelu siitä, mikä on leirikoulun kohde, ja että se on taloudellisessa mielessä mahdollinen kaikille lapsille. Sovitaan yhdessä, miten varat kerätään”, hän sanoo.

Heikkilä huomauttaa, että kaikkien lasten on päästävä retkelle riippumatta siitä, miten huoltajat ovat osallistuneet varainkeruuseen. Koulun on järjestettävä asia.

Vaikka monet vanhemmat eivät halua kuormittaa kiireistä arkeaan varainkeruulla, Metson mielestä luokan talkootoiminnalla on hyvätkin puolensa.

”Olisi tärkeää, että lapset olisivat mukana rahojen keräämisessä ja joutuisivat näkemään vähän vaivaa. Yhdessä toimiminen hitsaa porukan yhteen.”

Kunnat ja koulut päättävät itsenäisesti retkipolitiikastaan. Osa kunnista antaa rahaa, osa ei.

Taloustilanteesta jotain kertoo se, että koululaisryhmien määrät eivät ole lisääntyneet, vaan pysyneet ennallaan esimerkiksi Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla ja Piispalan nuorisokeskuksessa Keski-Suomessa. Silti Heurekan toukokuuhun kuuluu jopa yli 2 000 kävijän päiviä. Piispalassa käy leirikoulussa vuosittain yli 300 luokkaa.

Piispalan johtaja Kari Hietaharju on aistinut, että luokilla on paineita lyhentää leirikoulujaan ja säästää.

”Sellaista ei ollut vielä viisi vuotta sitten. Toisaalta kyllä leirikouluihin halutaan kuitenkin satsata”, hän sanoo.

Helsingin kouluista osa osallistuu retkirahoitukseen maksamalla ruokarahaa päivistä, jolloin luokka ei ruokaile koulussa. Ulkomaanmatkojakin tehdään, mutta ne liittyvät usein koulun kansainvälisyyskasvatukseen, johon voi saada EU-rahaa.

”Mielestäni koulut tekevät tätä järkevästi ja ammattitaitoisesti. Matkalle ei mennä vain matkailun vuoksi, vaan mietitään, miten matka tukee opetuksellisia tavoitteita”, Helsingin opetuspäällikkö Marjo Kyllönen sanoo.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Leena Pöntynen muistuttaa, että koulut järjestävät lapsille myös pienimuotoista retkitoimintaa koulupäivän sisällä.

”Lähes jokaisessa koulussa tehdään keväisin pienempiä retkiä, joihin kunta kustantaa pääsylippuja ja bussilippuja. Koulujen keittiöt tekevät retkieväät mukaan.”

Hän uskoo, että pienimuotoinen retkeily voi jopa lisääntyä. Uuden opetussuunnitelman perusteissa kannustetaan lähtemään koulun ulkopuolelle.

Esimerkkejä koulujen luokkaretkistä:
Pyörön koulu, Kuopio

Kuopiossa retkillä pysytään yleensä kotimaassa.

Yksi yhdeksäs luokka tekee esimerkiksi päiväretken Tampereelle. He tutustuvat Tuomiokirkossa Hugo Simbergin maalauksiin ja viettävät aikaa kaupungilla. Jokainen oppilas on tuonut kuukausirahoina 70 euroa. Koska bussikyytikulut jaetaan toisen luokan kanssa, summasta osa jää vielä jaettavaksi Tampereella.

Rehtori Erja Kokkosen mukaan on tärkeää, että retkiasioista ja pelisäännöistä päätetään hyvissä ajoin.

”Silloin ei tule hämminkiä eikä häslinkiä”, Kokkonen sanoo.

”Koulun määrärahat ovat todella tiukat. Erikoistapauksissa olemme voineet jonkun hankkeen kautta tukea luokkia pienillä summilla.”

Osa luokista ei halua varainkeruuta, vaan päättää tehdä retken johonkin kohteeseen kotikaupungissa.

Kaakkurin koulu, Oulu

Luokkien opintoretket suuntautuvat kotimaan suuriin kaupunkeihin.

”Kun aiemmin ysiluokkalaisten lähin kohde oli Tukholma, nykyään mennään enimmäkseen Tampereelle ja Helsinkiin”, sanoo rehtori Jukka Alatalo.

Osalle perheistä luokkaretkirahojen kerääminen tai maksaminen on ollut vaikeaa.

”Erityistapauksissa on sitten neuvoteltu maksuvapautuksista”, kertoo rehtori.

Pitäjänmäen koulu, Helsinki

Helsingin Pitäjänmäen koulun perinteisiin kuuluu saksanopiskelijoiden Berliinin matka, johon kaupunki myönsi tänä vuonna tukea. Syksyllä koulu kustansi seiskaluokkalaisille yön yli kestävän retken Nuuksioon. Muut retket ovat lähinnä päiväretkiä.

Rehtori Katriina Aaltion mukaan koulu on varannut pienen euromäärän oppilasta kohden, jolla voidaan maksaa pääsylippukuluja ja museopajoja. Osa luokista kerää rahaa luokkaretkeen tai leirikouluun yhdessä.

”Se on aina hienotunteista kuulostelemista, että ovatko kaikki luokan vanhemmat sitä mieltä, että se sopii. On myös huomioitava, ettei ketään nöyryytetä, jos joku ei halua osallistua”, Aaltio sanoo.

Luolavuoren koulu, Turku

Turusta tullaan paljon luokkaretkille Helsinkiin ja naapurikaupunkeihin.

”Pääkaupunkiseutu taitaa olla ykkössuosikki ja siellä Heureka. Osa ryhmistä lähtee saaristoon kuten Bengtskärin majakalle”, kertoo rehtori Anne Perjopuro.

Turun kaupunki on linjannut, etteivät viidesluokkalaiset pääse säästösyistä leirikouluun.

Perjopuro kertoo, että luokkaretket rahoitetaan erilaisten hankerahoitusten lisäksi vanhempainyhdistyksen tuella. Osa luokista kerää varoja itse

Vesa-Matti Väärä
Alexander Niemi (vas.), Jere Ristimäki ja Topi Siuko tutustuivat Suomen Joutseneen
Alexander Niemi (vas.), Jere Ristimäki ja Topi Siuko tutustuivat Suomen Joutseneen
Liisa Takala
Sysmän peruskoulun 6-luokkalaiset Joonas Jokinen , Markus Leppänen ja Nico Hildén purkavat pommia Heurekassa Vantaalla.
Sysmän peruskoulun 6-luokkalaiset Joonas Jokinen , Markus Leppänen ja Nico Hildén purkavat pommia Heurekassa Vantaalla.
Liisa Takala
Sysmän peruskoulun kuudesluokkalaisia Heurekassa. Joonas Jokinen, Max Salminen, Markus Leppänen ja Otto Raulo etsivät mustaa helmeä.
Sysmän peruskoulun kuudesluokkalaisia Heurekassa. Joonas Jokinen, Max Salminen, Markus Leppänen ja Otto Raulo etsivät mustaa helmeä.
Vesa-Matti Väärä
Opettaja Juha-Matti Mykkänen ja ylöjärveläisiä koululisia Turun Forum Marinumissa.
Opettaja Juha-Matti Mykkänen ja ylöjärveläisiä koululisia Turun Forum Marinumissa.
Vesa-Matti Väärä
Ylöjärveläisten 5 a tutustumassa Suomen Joutseneen. Jere Ristimäki (keskellä) ja Alexander Niemi antavat läpyt rinnakkaisluokkalaisille laivaan menijöille.
Ylöjärveläisten 5 a tutustumassa Suomen Joutseneen. Jere Ristimäki (keskellä) ja Alexander Niemi antavat läpyt rinnakkaisluokkalaisille laivaan menijöille.
Vesa-Matti Väärä
Ylöjärven Takamaan koulun 5 A tutustuu Turkuun
Ylöjärven Takamaan koulun 5 A tutustuu Turkuun
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat