Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontokuvaaja onnistui nappaamaan kuvat Haminan karhusta – ”Äärimmäisen harvinaista, verrattavissa lottovoittoon”

Kouvolalainen luontokuvaaja Lassi Kujala koki harvinaisen kohtaamisen karhun kanssa.

Kotimaa
 
Lassi Kujala
Karhu juoksi luontokuvaaja Lassi Kujalaa kohti sunnuntaina Haminan Rantahaassa.
Karhu juoksi luontokuvaaja Lassi Kujalaa kohti sunnuntaina Haminan Rantahaassa. Kuva: Lassi Kujala

Kun nuori karhu juoksi täyttä vauhtia Lassi Kujalaa kohti, kouvolalainen luontokuvaaja ei tuntenut pelkoa.

Karhun kohtaaminen vapaana luonnossa on äärimmäisen harvinaista – käytännössä lähes mahdotonta. Siksi 37 vuotta luontokuvia ottanut Kujala tunsikin ensisijassa jännitystä. Hän tiesi hetkensä tulleen.

Haminassa liikkunutta karhua oli yritetty saada kiinni jo perjantaista lähtien. Karhu oli käynyt asuinalueellakin, ja poliisi oli kehottanut ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

Kujala oli kuvaamassa lintuja Haminan Rantahaassa lähellä lintutornia sunnuntaina. Muutamia ihmisiä kävi lintutornilla harvakseltaan, pari ihmistä oli jäänyt kameroidensa kanssa seisomaan luontokuvaajan taka-alalle.

”Makasin rantaniityllä makuualustalla vatsallani ja kuvasin kaislikon piilosta kahlaajia. Yhtäkkiä linnut lähtivät karkuun jotakin”, Kujala kertoo.

Kujala katsoi sivulleen ja näki kookkaan eläimen juoksevan suoraan kohti. Aluksi hän luuli eläintä koiraksi, mutta tajusi nopeasti, että kyseessä oli karhu. Ja se juoksi kovaa.

Toteutumassa oli varsinainen kuvaajan toiveuni. Kujala oli aina toivonut mielessään, että kohtaisi karhun luonnossa.

”Olen kuvannut luontoa 37 vuotta, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun näen karhun kojun ulkopuolella livenä. Jokainen voi päätellä, ettei tämä ole jokapäiväistä herkkua – pikemminkin verrattavissa lottovoittoon”, Kujala sanoo.

Karhu huomasi Kujalan taka-alalla seisovat ihmiset ja muutti hieman suuntaansa. Maassa makaavaa kuvaajaa se ei kuitenkaan havainnut.

”Päätin, että kuvaan kohti tulevaa eläintä niin pitkään kuin mahdollista. Jossain vaiheessa hermo tietysti petti, ja minun oli pakko tehdä jotakin, sillä yhteentörmäys näytti väistämättömältä.”

Kujala arvioi, että parasta olisi nousta seisomaan ja näyttäytyä kunnolla karhulle. Mikäli Kujala näyttäytyisi liian myöhään, karhu säikähtäisi ja jotakin voisi tapahtua.

”Eläin oli paniikissa: sillä oli kuolemanpelko silmissään. Ei se ollut saalistamassa tai hyökkäämässä vaan pakenemassa henkensä edestä”, Kujala sanoo.

Kun karhu näki kuvaajan, juoksi se vielä kymmenen metriä vauhdilla, kunnes tassut pysähtyivät.

Karhu oli noin kymmenen metrin päässä Kujalasta, kun se arvioi tilanteen uudelleen, pyörähti ympäri ja palasi omia jälkiään pitkin takaisinpäin.

Karhu tuntui olevan saarroksissa: Kujala seisoi lännen suunnalla, etelässä vastassa oli meri, pohjoisessa moottoritien risteys sekä riista-aita. Karhun ainoa pakoreitti kulki takaisin itään asuinalueelle, josta se oli tullut.

”Ei mennyt kauaakaan, kun näimme karhun taas juoksevan kauempana rantaniityllä. Meri tuli kuitenkin ennen pitkää vastaan, tassut kastuivat ja karhu kääntyi taas ympäri tulosuuntaansa.”

Sen jälkeen karhu katosi kuvaajan näkyvistä. Pian paikalle saapui poliisiautoja, joista nousi miehiä karhukoirien kanssa.

Koirat eivät saaneet vainua vaan pyörivät neuvottomina ympäriinsä. Märällä rantaniityllä juossut karhu ei ollut jättänyt kunnollisia hajujälkiä. Pian poliisit saivat kuitenkin soiton ja poistuivat paikalta.

”Ainahan sitä ajattelee, että kohta kuuluu laukaus. Mitään ei kuitenkaan kuulunut, joten palasin autolleni ja ajoin kotia kohti Kouvolaan. Vajaan tunnin kuluttua kuulin radiosta varoituksia, että karhu on edelleen liikkeellä”, Kujala sanoo.

Kokenut luontokuvaaja ei tuntenut karhun kohtaamista uhkaavaksi tilanteeksi. Luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ja karttavat ihmistä viimeiseen asti.

”Se ei ollut mikään 200 kilon järkäle vaan nuori, kaunis karhu, hyväturkkinen. Valo oli hyvä, minulla oli kalusto käsillä. Keskityin vain täysillä kuvaamiseen. Tällainen hetki ei voi toteutua kuin äärimmäisten yhteensattumien summana”, Kujala kertoo.

Lassi Kujala
Karhu pysähtyi noin kymmenen metrin päässä Kujalasta.
Karhu pysähtyi noin kymmenen metrin päässä Kujalasta.
Lassi Kujala
Karhu pyörähti ympäri ja palasi omia jälkiään pitkin takaisinpäin.
Karhu pyörähti ympäri ja palasi omia jälkiään pitkin takaisinpäin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat