Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat väkivaltaa päivittäin – ”Ennen ehkä ajateltiin, että pitää tulla kunnolla turpaan, jotta se olisi väkivaltaa”

Hoitajat ovat entistä valmiimpia kohtaamaan uhkaavia tilanteita.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Mika Ranta / HS
Liisa Toivanen ja Jan Jalasjoen kertovat kohtaavansa uhkaavia tilanteita lähes päivittäin.
Liisa Toivanen ja Jan Jalasjoen kertovat kohtaavansa uhkaavia tilanteita lähes päivittäin. Kuva: Mika Ranta / HS

Väkivaltatapaukset sairaanhoidossa ja terveydenhuollossa ovat tilastojen mukaan kasvussa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) tehtiin viime vuonna 2089 tapahtumaraporttia uhka- ja väkivaltatilanteista. Luku on noin 600 tapausta suurempi kuin vuonna 2011. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn mukaan joka kolmas sen jäsenistä kertoo kohdanneensa väkivaltaa työpaikallaan.

HUS-Kiinteistöt Oy:n turvallisuuspäällikön Aaro Toivosen mukaan väkivaltatilastojen kasvulle on kaksi syytä.

”Ilmiöön on kiinnitetty enemmän huomiota. Kun me koulutuksissa pyydämme ihmisiä ilmoittamaan väkivaltatapauksista, tilastoluvut lisääntyvät. Arkikokemus on kuitenkin se, että levottomuus ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet”, kertoo Toivonen.

Väkivallan uhka on selkeästi korkein päivystysosastoilla. Haartmanin sairaalan päivystyspoliklinikalla uhkaavia tilanteita joudutaan kohtaamaan lähes päivittäin.

Apulaisosastonhoitaja Liisa Toivanen muistaa tapauksen, jossa potilas ryntäsi henkilökunnan kahvihuoneeseen sekavassa tilassa.

”Emme osanneet odottaa, että hän saa kohtauksen”, sanoo Toivanen.

”Hän hyppäsi sängyltään ja juoksi meidän kahvihuoneeseemme. Sieltä hän otti veitsen. Toimimme siinä tilanteessa todella hyvin. Lukitsimme hänet sinne huoneeseen ja kutsuimme poliisin.”

Hoitajien toiminnan ansiosta kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Sairaanhoitaja Jan Jalaskosken mukaan uhkaavia tilanteita syntyy usein silloin, kun potilaan tarve ei kohtaa hoitajien mahdollisuuksia auttaa.

Terveydenhuollon ja sairaanhoidon ammattilaisia koulutetaan yhä enemmän kohtaamaan väkivallan uhkaa. Koulutuksen ansiosta hoitajat ovat valmiimpia toimimaan väkivaltatilanteessa.

Koulutustoiminnassa mukana oleva Jalaskoski kertoo väkivaltatapauksien vähentyneen huomattavasti esimerkiksi Auroran sairaalassa, jossa henkilökunta sai koulutusta usean vuoden ajan. Auroran sairaalassa on toiminut esimerkiksi psykiatrisia vuodeosastoja ja aikaisemmin siellä toimi psykiatrinen päivystys.

Vaikka Suomessa koulutetaan hoitajia väkivallan kohtaamiseen kiitettävästi, koulutusta tarvitaan vielä enemmän. Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka kertoo, että hoitajien peruskoulutukseen tarvittaisiin systemaattista koulutusta, joka valmistaisi kohtaamaan väkivallan uhkaa. Suomessa koulutetaan tällä hetkellä väkivaltatilanteissa toimimista vain osassa oppilaitoksista. Myös työnantajien antama koulutus vaihtelee.

Väkivaltatietoisuus on lisääntynyt terveydenhuollossa ja sairaanhoidossa viime vuosina. Se on parantanut hoitajien turvallisuutta, sillä väkivaltatilanteet sujuvat rauhallisemmin ja väkivaltaan puututaan tehokkaammin.

Tietoisuuden lisääntyminen kulkee käsi kädessä väkivaltatapauksien määrän kasvun kanssa. Mitä paremmin väkivalta tunnistetaan, sitä useammin siitä tehdään ilmoitus.

”On toki ihan luonnollinen ja toivottava reaktio, että väkivallan hallitseminen on sitä kautta parantunut”, sanoo Kukka.

Apulaisosastonhoitaja Liisa Toivasen mukaan varsinkin tietoisuus henkisestä väkivallasta on lisääntynyt.

”Ennen ehkä ajateltiin, että pitää tulla kunnolla turpaan, jotta se olisi väkivaltaa”, sanoo Toivanen.

Toivanen ja Jalaskoski eivät ole huomanneet, että väkivaltatapaukset olisivat erityisesti lisääntyneet Haartmanin sairaalan päivystyspoliklinikalla. Molemmat uskovat, että tietoisuuden lisääntyminen on iso tekijä väkivaltatilastojen kasvussa.

Jalaskoski arvelee, että päihteiden käytön lisääntyminen on voinut vaikuttaa väkivallan leviämiseen joka puolelle terveydenhuoltoa. Väkivallan uhkaa ei ole enää vain päivystys- tai psykiatriaosastoilla.

Sairaalat ja terveysasemat käyttävät vartiointiliikkeiden palveluita hoitotyön turvaamisessa. Turvallisuuspäällikkö Aaro Toivosen mukaan vartijan ensisijainen tehtävä terveydenhuollon toimipisteissä on ennaltaehkäistä väkivaltatilanteita.

Nyt väkivaltatilanteissa korostuvat vartijoiden sijaan hoitajien taidot ja kollegojen välinen yhteistyö. Jalaskosken mukaan on tärkeää säilyttää oma rauhallisuutensa ja selvittää, miksi potilas on vihainen.

”Jos käytän kymmenen minuuttia siihen, että selvitän, mikä potilasta pännii, ja sillä vältän puolen tunnin painimisen, teen sen mieluummin niin päin”, sanoo Jalaskoski.

Hus:n uhka- ja väkivaltatilanneraportista selviää, että uhkatilanteet on hoidettu pääsääntöisesti yksin hoitajan toimesta tai kollegan avustamana. Vartijaa käytettiin vain joka neljännessä tapauksessa.

Hoitajien turvallisuutta ylläpidetään esimerkiksi turvallisuus- ja pelastussuunnitelmilla, hälytysjärjestelmillä sekä tilojen suunnittelulla.

Haartmanin sairaalan päivystyspoliklinikalla hoitajalla on käytössään henkilökohtainen hälytysnappi, joka kulkee kaulalla koko työpäivän ajan. Päivystyksestä löytyy myös erityinen hoitohuone, jonne voidaan sijoittaa uhkaavat potilaat. Huone sijaitsee lähellä ulko-ovea ja vartijoiden huonetta sekä sisustus on riisuttu esineistä, joilla voi satuttaa.

Kotihoidon lisääntyminen vaikeuttaa hoitohenkilökunnan turvallisuudesta huolehtimista. Potilaan koti on aina erilainen, eikä turvallista poistumisreittiä välttämättä ole jokaisessa huoneessa. Myös avun hälyttäminen on vaikeampaa, kun käytössä on usein vain puhelin.

Kun väestö ikääntyy ja laitoshoitoa puretaan, kotihoidon määrä lisääntyy tulevaisuudessa merkittävästi.

Toivonen kertoo, että kotihoidon turvallisuuden takaaminen on iso kysymys. Työtä sen eteen tehdään kuitenkin jatkuvasti. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa ohjeistuspakettia kotihoitohenkilökunnalle.

Myös Hus julkaisee kesällä laajan ohjeistuksen ja koulutuspaketin potilaiden kotona tapahtuvan työskentelyn turvaamiseen. Ohjeistuksessa käsitellään esimerkiksi riskiarvion tekemistä potilaan kotiin saavuttaessa.

”Asia on tunnistettu ja ongelma tunnustettu”, kertoo Toivonen.

Oikaistu 16.5. kello 19.30: Kuvatekstissä oli Jan Jalaskosken nimi kirjoitettu väärin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat