Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi espoolaisen tv-katsojan tarvitsee tietää Haminassa rymistelevästä karhusta? – ”Yleisjohtaja on katsonut aiheelliseksi antaa vaaratiedotteen televisiossa”

Radiossa vaaratiedotteet on mahdollista lähettää alueellisesti, mutta television puolella ne annetaan aina valtakunnallisina.

Kotimaa
 
Lassi Kujala
Haminassa sunnuntaina liikkuneesta karhusta annettu valtakunnallinen vaaratiedote on herättänyt ihmetystä.
Haminassa sunnuntaina liikkuneesta karhusta annettu valtakunnallinen vaaratiedote on herättänyt ihmetystä. Kuva: Lassi Kujala

Haminassa sunnuntaina rymistelleestä karhusta koko maahan annettu vaaratiedote herättää ihmetystä. Miksi espoolaisen televisiokatsojan tarvitsee saada tiedote Haminassa liikkuvasta karhusta?

Vaaratiedote annetaan, kun henki tai terveys on välittömässä vaarassa tai omaisuus voi merkittävästi vaurioitua tai tuhoutua.

Vaaratiedotteen voi lain mukaan antaa pelastusviranomainen, poliisi, rajavartioviranomainen, hätäkeskus, Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus ja ministeriöt.

Radiossa vaaratiedotteet on mahdollista lähettää alueellisesti, mutta television puolella ne annetaan aina valtakunnallisina.

”Meillä ei ole teknologiaa, jonka avulla television puolella voitaisiin tehdä alueellista jakelua. Tv-signaalia jaetaan niin monella eri tavalla: sitä tulee sekä maanpäällisenä verkossa, satelliitin kautta kaapeliverkossa ja tietoliikenneverkoissa. On mahdotonta selvittää, mikä päätelaite on, ja missä se sijaitsee”, kertoo pelastustoimen valmiusjohtaja Janne Koivukoski.

Vaaratiedotteita ei ole kuitenkaan pakko lähettää television kautta. Vaaratiedotelain mukaan radiota tulee käyttää ensisijaisena vaaratiedotekanavana.

”Varoituksen antaja päättää, lähetetäänkö vaaratiedote television kautta. Silloin hän on tehnyt analyysin, että tiedote tulee antaa koko maahan”, Koivukoski sanoo.

Kouvolan tilannekeskuksen yleisjohtaja Jarmo Junnan mukaan sunnuntaina vuorossa ollut yleisjohtaja on katsonut aiheelliseksi antaa vaaratiedotteen radion lisäksi myös televisiossa.

”En pysty kertomaan yksityiskohdista, mutta uskoisin, että hän on asiaa vakaasti harkinnut. Tietysti jos tilanne on sellainen, että se on ollut ihmisille vaarallinen, on vaaratiedote todella ollut syytä antaa, kuin jättää tiedottamasta asiasta alueen asukkaille”, Junna arvioi.

Haminan karhusta televisiossa annettu vaaratiedote herätti sunnuntaina keskustelua yhteisöpalvelu Twitterissä. Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitivät vaaratiedotetta ylilyöntinä.

”Yhdessä kylässä nähdään karhu. Koko Suomi saa karhuvaroituksen tiedotusvälineistä. Samalla vaaralogiikalla pitänee lähettää se, jos näkyy auto”, twiittasi Niinistö.

Liikemies Jari Sarasvuo piti vaaratiedotetta ”vähän nolona”. Politiikan erikoistutkija Erkka Railo puolestaan hämmästeli suomalaisten luontosuhdetta.

”Suomalainen luontosuhde 2016: Norppaa ihmetellään nettikameralla ja karhusta tulee yleinen vaarahälytys. Esi-isämme kääntyvät haudoissaan”, Railo twiittasi.

Pelastustoimen Koivukoski kertoo saavansa runsaasti yhteydenottoja vaaratiedotteisiin liittyen. Haminan karhun vaaratiedotteesta ei ole tullut vielä valituksia.

”On normaalia, että saan 5–100 yhteydenottoa yksityishenkilöiltä vaaratiedotteeseen liittyen. Viimeksi palautetta tuli runsaasti, kun Lappeenrannan Joutsenosta levisi myrkyllisiä savukaasuja Honkalahden suuntaan.”

Vuonna 2014 vaaratiedotteita annettiin 15, viime vuonna 25. Koivukoski arvioi, että vaaratiedotteiden määrä tulee kasvamaan hieman tänä vuonna.

”Koskaanhan sitä ei tiedä: voi olla, että tiedotteet loppuvat kuin seinään. Lain myötä kaavailimme, että tiedotteita tulisi muutamia kymmeniä vuodessa. Siinä haarukassa ollaan pysytty aika hyvin, ja toivottavasti pysytään myös tulevaisuudessa.”

Suomessa ei ole toteutettu massatekstiviestin tai älypuhelinsovelluksen välityksellä annettavia viranomaisten vaaratiedotteita.

Koivukosken mukaan kohdennettujen vaaratiedotteiden välittämisjärjestelmän toteuttaminen vaatisi miljoonaluokan investoinnin ja merkittävät vuosittaiset ylläpitokustannukset viranomaisilta.

”Viranomaiset joutuvat maksamaan kanavien käytöstä operaattorien pyytämät kustannukset. Välittämisjärjestelmä vaatisi operaattoreilta investointeja, ja käyttäjät maksaisivat loppupeleissä systeemin joko käyttömaksuin tai veroina”, Koivukoski summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat