Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp: Viranomaisilta ”kadonneet” turvapaikanhakijat alttiita hyväksikäytölle

Mahdollisia yhteyksiä terroristeihin selvitetään kaiken aikaa, suojelupoliisista kerrotaan.

Kotimaa
 
Marko Djurica / Reuters
Turvapaikanhakijat istuivat kontin päällä Kreikan ja Makedonian rajalla olevalla Idomenin pakolaisleirillä lauantaina.
Turvapaikanhakijat istuivat kontin päällä Kreikan ja Makedonian rajalla olevalla Idomenin pakolaisleirillä lauantaina. Kuva: Marko Djurica / Reuters

Viranomaisilta ”kadonneet” turvapaikanhakijat ovat keskusrikospoliisin mukaan alttiita ”hyväksikäytölle sekä uhriutumiselle”.

Viranomaisarvioiden mukaan turvapaikanhakijoista 2 500 on teillä tietymättömillä. Kaikkiaan Suomeen on tullut viime ja tänä vuonna noin 35 000 turvapaikanhakijaa.

”Tavallisesti valtio pyrkii integroimaan turvapaikanhakijat suomalaiseen yhteiskuntaan. Mutta jos ihminen ei ole tällaisten toimenpiteiden piirissä, niin on tullut mietittyä, että kuinka hän täällä pärjää. Silloin hän on altis hyväksikäytölle ja uhriutumiselle”, toteaa keskusrikospoliisin tiedusteluosaston päällikkö Sanna Palo.

Palon mukaan viranomaisten arvio 2 500 ”kadonneesta” turvapaikanhakijasta ei ole aivan totuudenmukainen. Palon mielestä kyse on ennemminkin viranomaisten rekistereistä ”poistuneista” henkilöistä.

”Osa on varmaankin poistunut maasta, mutta kellään ei ole varmaa tietoa, missä he tällä hetkellä ovat”, Palo toteaa.

Aiemmin MTV3-kanavan haastattelussa Palo arvioi, että kadonneiden turvapaikanhakijoiden tilanteeseen ”liittyy iso riski”.

Suojelupoliisi puolestaan arvioi, etteivät kadonneet turvapaikanhakijat ole ”automaattisesti” turvallisuusriski.

”Viranomaisten näkökulmasta parempi tietysti olisi, jos näitä kadonneita ei olisi. Suomessa on henkilöitä, joilla on yhteyksiä erilaisiin väkivaltaisiin ryhmiin. Eri asia on, onko heillä yhteyksiä terroristeihin. Näitä asioita selvitetään kaiken aikaa”, toteaa ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista.

Mihin kadonneet turvapaikanhakijat ovat sitten menneet? Maahanmuuttoviraston mukaan monet ovat palanneet takaisin esimerkiksi Irakiin. Tänä vuonna kun on tehty 2 262 turvapaikanhakijoiden niin sanottua raukeamispäätöstä, koska turvapaikanhakijaan ei ole saatu kahdessa kuukaudessa yhteyttä tai kun hakemus on peruutettu.

”Monelle erityisesti irakilaiselle on tullut kiire lähteä myös omalla kustannuksella takaisin kotiin. Näin on käynyt, kun salakuljettajien markkinoiman Suomen todellisuus ei olekaan ollut sitä, mitä on luvattu”, arvioi maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo puolestaan toteaa, että viranomaisilta kadonneiden osuus ”on suurempi kuin aiemmin”.

”Määränä se on joka tapauksessa huomattava”, Repo toteaa.

Alkuvuodesta Europol arvioi, että Euroopan laajuisesti viranomaisilta on kateissa noin 10 000 pakolaislasta. Monien on epäilty päätyneen järjestäytyneen rikollisuuden hyväksikäytön uhriksi.

Euroopassa kyse saattaa olla sadoistatuhansista kadonneista. Esimerkiksi yksin Saksassa on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan arvioitu, että kadonneita turvapaikanhakijoita olisi maassa jopa 130 000.

Myös Ruotsissa viranomaiset ovat huomanneet, että osa maahan yksin tulevista lapsista katoaa, ennen kuin viranomaiset saavat heihin yhteyden.

Marko Djurica / Reuters
Turvapaikanhakijat istuivat kontin päällä Kreikan ja Makedonian rajalla olevalla Idomenin pakolaisleirillä lauantaina.
Turvapaikanhakijat istuivat kontin päällä Kreikan ja Makedonian rajalla olevalla Idomenin pakolaisleirillä lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat