Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maisteri jäi jälkikäteen kiinni vilpistä ja plagioinnista – KHO perui miehen tutkinnon

Korkein hallinto-oikeus linjasi, miten korkeakoulututkinto voidaan peruuttaa myöhemmin.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Itä-Suomen yliopiston Canthia-rakennus Kuopiossa.
Itä-Suomen yliopiston Canthia-rakennus Kuopiossa. Kuva: Pentti Vänskä

Korkein hallinto-oikeus (KHO) peruutti maanantaina yli neljä vuotta sitten myönnetyn maisterin tutkinnon tutkimusvilpin vuoksi.

KHO linjasi ennakkopäätöksellään, miten jo myönnetty korkeakoulututkinto voidaan purkaa jälkeenpäin.

”Lainsäädäntö on vaiennut siitä”, sanoo Itä-Suomen yliopiston johtava lakimies Petri Rintamäki.

Ennakkopäätös koski erään miehen maisterin tutkintoa Itä-Suomen yliopistossa. Hän jäi jälkeenpäin kiinni tutkimusvilpistä, plagioinnista ja sepittämisestä loppututkielmassa eli pro gradu -työssä.

Yliopisto antoi alun perin fysiikan pro gradusta kiitettävän arvosanan. Mies sai filosofian maisterin oppiarvon vuonna 2011.

Sen jälkeen hän työskenteli samassa yliopistossa nuorempana tutkijana ja jatko-opiskelijana.

Mies lähetti vuonna 2012 kolmen muun kirjoittajan kanssa yhteisartikkelin julkaistavaksi Optical Society of American (Amerikan optiikan seura) aikakauslehdessä. Hän jäi artikkelin vertaisarvioinnin yhteydessä kiinni plagioinnista.

Tiedelehden julkaisija ilmoitti asiasta Itä-Suomen yliopistolle. Se alkoi selvittää tapauksen vuoksi miehen aiempaa toimintaa.

Väliaikainen eettinen toimikunta totesi loppuraportissaan yksimielisesti, että mies oli syyllistynyt pro gradu -työssään plagiointiin, sepittämiseen ja tiedeyhteisön harhauttamiseen.

Yliopisto arvioi loppututkielman uudelleen ja hylkäsi sen toukokuussa 2013. Samalla dekaani peruutti miehen maisteritutkinnon ja oikeuden jatko-opintoihin.

Mies kiisti teon tahallisuuden ja vetosi muun muassa taitamattomuuteensa viittauskäytännöissä. Hän menetti tapauksen vuoksi myös työnsä yliopiston tutkijana.

Mies valitti yliopiston päätöksestä peruuttaa maisteritutkinto.

Sekä Itä-Suomen hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus totesivat, ettei lainsäädännössä ole säännöksiä korkeakoulututkinnon peruuttamisesta eikä yliopistolla ollut oikeutta tehdä niin tässä tapauksessa.

Sen sijaan korkein hallinto-oikeus hyväksyi yliopiston toissijaisen vaatimuksen ja purki yliopiston tekemän päätöksen tutkintotodistuksen myöntämisestä.

”Lopputulos on käytännössä sama eli henkilö menettää maisterin tutkinnon. Korkein hallinto-oikeus otti kantaa siihen, mikä on oikea mekanismi maisterin tutkinnon peruuttamisessa”, Itä-Suomen yliopiston johtava lakimies Petri Rintamäki sanoo.

Rintamäen mukaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu tarkoittaa, että vastaavanlaisissa tapauksissa yliopisto ei voi tulevaisuudessa itse peruuttaa tutkintoa vaan sen pitää hakea tutkinnon purkamista KHO:lta.

”Se on merkittävästi hitaampi prosessi”, Rintamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat