Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo vetoaa kuntiin: Turvapaikan saaneiden hakeutuminen isoihin kaupunkeihin voi tukea radikalisoitumista

EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmen mukaan kuukausia Belgiassa piilotellut terroristi onnistui, koska maahanmuuttajien yhteisöllä ei ole keskusteluyhteyttä maan viranomaisiin.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo ja EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi Turvallinen Suomi -seminaarin tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Sisäministeri Petteri Orpo ja EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi Turvallinen Suomi -seminaarin tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

”Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta on mahdoton erottaa toisistaan”, korostavat sisäministeri Petteri Orpo (kok). Orpo ja EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi.

Orpo ja Salmi puhuivat maanantaina sisäministeriön seminaarissa, joka ennakoi torstaista sisäisen turvallisuuden selonteon julkaisua. Ilkka Salmi toimi Suojelupoliisin päällikkönä ennen kuin siirtyi ensin EU:n siviilitiedustelun johtajaksi ja joulukuussa 2015 komission turvallisuusosaston johtajaksi.

Orpon ja Salmen mielestä sisäinen ja ulkoinen turvallisuus kulkevat käsi kädessä, sillä nykyiset uhkakuvat ylittävät valtioiden rajat. Näihin kuuluvat erityisesti terrorismin uhka, hallitsematon maahanmuutto ja digitalisaatioon liittyvät kyberuhat.

”Vanhat uhat ovat olemassa, mutta uudet ovat tulleet niiden rinnalle. Ne tulivat paljon voimakkaammin kuin osattiin kuvitella. Rikosten selvittämisprosentit ovat laskeneet. Näiltä osin vaikutukset näkyvät jo.”

Selonteko on tehty sisäministeriössä viranomaistyönä. Sen jälkeen käynnistetään sisäisen turvallisuuden strategian laadinta, joka on laajempi, poikkihallinnollinen työ. Lisäresursseja ei silti ole luvassa. ”Rahan lisääminen ei ole nyt oikein mahdollista kun tiedetään julkisen talouden tila.”

Orpoa ja Salmea ei huoleta niinkään suomalaisten viranomaisten ammattitaito kuin se, miten luottamus heihin varmistetaan jatkossakin. Ilkka Salmi huomautti seminaarin avauspuheessaan, että Belgiassa viranomaisia Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen pakoillut tekijä onnistui pakoilussaan sen yhteisön johdosta, johon piiloutui.

”Eivät iskujen tekijät aina ole syrjäytyneitä. Kun viranomaisten arvostus on heikkoa, syntyy alakulttuureja, joissa ei ole integroiduttu yhteiskuntaan ja joihin viranomaisilla ei ole toimivaa yhteyttä,” Salmi sanoi.

Tällaisten yhteisöjen syntyminen pitäisi pystyä Suomessa ehkäisemään. Orpon mukaan Suomessa on nyt 1 700 turvapaikan saanutta, jotka odottavat asuinpaikkaa.

”Vetoan suomalaisiin kuntapäättäjiin ja kuntiin nyt erityisen painokkaasti, että kuntapaikkoja turvapaikan saaneille annettaisiin. Jos kuntapaikkoja ei löydy, he hakeutuvat kasvukeskuksiin.”

Kasvukeskuksiin hakeutuminen voi johtaa pahimmillaan juuri sellaisten yhteisöjen syntyyn, joissa yhteiskuntaan integroituminen vaikeutuu.

”Kaikkein suurin huoli on se että syntyisi alakulttuureja joiden usko suomalaiseen viranomaisjärjestelmään olisi heikko.”

Luottamuksen puute viranomaisiin voi tukea radikalisoitumista ja paitsi vaikeuttaisi viranomaisten työskentelyä, myös heikentäisi suomalaisen yhteiskunnan tasaveroista toimivuutta.

Suomessa on Suojelupoliisin mukaan noin 300 ihmistä, joilla on kytköksiä terrorismiin. Orpo painotti myös, että Suomessa on aiemmin ollut poliisitutkinta terrorismin rahoittamiseen liittyvistä epäilyistä.

Kaikkiaan Suomeen on tullut viime ja tänä vuonna noin 35 000 turvapaikanhakijaa, joista viranomaisarvioiden mukaan 2 500 on teillä tietymättömillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat