Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sireenit ja paloautot hälyttäisivät, jos karhua suurempi valtakunnallinen vaara uhkaisi – ”Kuljetaan ovelta ovelle ja kerrotaan tilanteesta”

Paikalliset hälytykset ovat tarpeen, sillä radion ja television kautta tiedotettaessa tieto ei ehtisi kiireellisimmissä tapauksissa tarpeeksi nopeasti ihmisille.

Kotimaa
 
Esko Siekkinen
Kaikki väestöhälyttimet ovat ulkohälyttimiä, joiden ääni kantaa yleensä muutamasta sadasta metristä kilometriin tuulen suunnasta riippuen.
Kaikki väestöhälyttimet ovat ulkohälyttimiä, joiden ääni kantaa yleensä muutamasta sadasta metristä kilometriin tuulen suunnasta riippuen. Kuva: Esko Siekkinen

Haminassa sunnuntaina liikkunut karhu pääsi koko kansan tietoisuuteen, kun Kouvolan tilannekeskus antoi eläimestä valtakunnallisen vaaratiedotteen.

Huomiota herättäneet kansalliset radio- ja televisiotiedotteet ovat vielä pientä verrattuna toimiin, joita pelastustoimella on käytössään.

Oletetaan esimerkiksi, että tapahtuu onnettomuus, jossa ympäristöön pääsee vaarallista ainetta. Miten kansalaisia tiedotetaan vaarasta?

Pelastustoimen valmiusjohtaja Janne Koivukosken mukaan ensisijaisia hälytystapoja suuremmissa vaaratilanteissa ovat tuotantolaitosten sireenihälytykset, pelastuslaitosten väestöhälyttimillä antamat hälytykset sekä paloautojen antamat kuulutukset.

”Jokaisessa paloautossa on kuulutuslaitteet, joiden avulla voidaan kertoa, minkälainen vaaratilanne on kyseessä. Mikäli pitää varmistaa, että kaikki ihmiset ovat siirtyneet suojaan, kuljetaan ovelta ovelle ja kerrotaan vaarasta”, kertoo Koivukoski.

Paikalliset hälytykset ovat tarpeen, sillä radion ja television kautta tiedotettaessa tieto ei ehtisi kiireellisimmissä tapauksissa tarpeeksi nopeasti ihmisille.

Varusmiehet astuvat kuvaan vasta sotatilanteissa, kun Suomen valmius on korotettu ja joukot jaettu ympäri maata.

”Varusmiesten suhteen on tiukat rajat siitä, minkälaisiin tehtäviin heitä saa käyttää. Pelastuslaitoksen oma organisaatio on suunniteltu kattamaan normaaliolojen organisointi, porukan pitää osata proseduurit”, Koivukoski kertoo.

Väestöhälyttimien asentaminen ja niihin investoiminen on pelastuslaitosten vastuulla. Pelastuslaitokset myös päättävät, mihin hälyttimiä asennetaan.

”Hälyttimiä tarvitaan taajama-alueille ja vaarallisten aineiden käsittelyalueille. Sellaisille paikoille, joilla voi olla vaaraa ympäristölle: esimerkiksi ydinlaitoksille ja vaarallisten kemiallisten aineiden tuotantolaitoksille. Laitosten tulee myös asentaa hälyttimet siellä työskenteleviä ja alueen läheisyydessä asuvia ihmisiä varten”, Koivukoski sanoo.

Kaikki väestöhälyttimet ovat ulkohälyttimiä. Eri tekniikoilla tuotettu ääni kantaa eri etäisyyksille, yleensä muutamasta sadasta metristä kilometriin tuulen suunnasta riippuen.

Vaarasta riippuen omakotitalo tai asuintalo toimii riittävänä suojana. Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan vaaratilanteessa tulisi pysytellä sisätiloissa ja sulkea ilmastointi.

Koivukosken mukaan yleisten väestönsuojien käyttö rajoittuu pääasiassa sotatilanteisiin, joskin ydinvoimalaitosten läheisyydessä väestönsuojia suunnitellaan käytettävän myös väestön suojaamiseen paikallisissa pelastussuunnitelmissa.

1970–90-luvulla rakennetuista yleisistä väestönsuojista löytää tietoa pelastuslaitosten ja kaupunkien omilta sivuilta ainakin suurempien kaupunkien kuten Helsingin osalta.

”Väestönsuojien rakentamisfilosofia on ollut sellainen, että suoja tulisi olla jokaisessa rakennuksessa, joka ylittää väestönsuojalaissa säädetyn rakennusvelvoitteen rajan. Jokaisen pitäisi tietää, onko omassa asuinrakennuksessa väestönsuojaa vai ei”, Koivukoski kertoo.

Koivukoski muistuttaa, että vaikka internet ei ole pelastuslaitoksen virallinen kanava, on se jatkuvasti käytössä nykypäivän onnettomuuksissa niin Twitterin kuin Facebookin osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat