Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kampanjansa avannut Orpo on valmis ottamaan Stubbin ministeripaikan: ”Hallitusohjelmaa pitää muuttaa tarvittaessa”

Kotimaa
 
Orpo: "Olen Alexin kanssa yhä kaveri"
Orpo: "Olen Alexin kanssa yhä kaveri"
Puheenjohtajakampanjansa kokoomuksen johtoon maanantaina avannut sisäministeri Petteri Orpo (kok) haluaa palauttaa luottamuksen kokoomukseen. Hän tunnustaa olevansa kärsimätön jahnaukseen ja edelleen Alexander Stubbin kaveri. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) aikoo ottaa valtiovarainministerin salkun, jos hänet valitaan kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Tänään maanantaina Helsingissä puheenjohtajakampanjansa käynnistänyt Orpo ei paljasta silti vielä suunnitelmiaan ministerikierrätyksistä.

”Jos minusta tulee valtiovarainministeri, se merkitsee tietysti automaattisesti muutoksia” Orpo totesi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) tulevaisuudesta ei Orpo täsmälinjauksia anna.

”En halua puhua mahdollisen valintani jälkeisistä asioista. Sen voin todeta, että Alexilla on valtava määrä osaamista ja meidän täytyy hyödyntää tätä osaamista.”

”Tietysti, jos pyrkii kokoomuksen johtoon, pitää olla käsitys siitä, mitä vallallaan tekee. Mutta se, että kuka pelaa mitäkin paikkaa, ei ole keskeisintä. Ensin pitää olla sisältö, sitten katsotaan työnjako”, Orpo sanoi.

Orpo sanoi olevansa huolissaan ennen kaikkea keskiluokan kadonneesta luottamuksesta politiikkaan yleensä ja kokoomuspuolueeseen erityisesti.

”Keskiluokka, joka edustaa 46 prosenttia suomalaisista ja on suomalaisen yhteiskunnan sydän, voi huonosti. Jos me pystymme lunastamaan heidän luottamuksensa, sen palkkiona voi tulla seuraavissa vaaleissa menestystä.”

”Me emme ole havainneet muutosta, joka on tapahtunut ihmisten arjessa. Siksi on tullut pettymystä politiikkaan ja myös kokoomukseen. Ehkä kokoomus on liian etäinen ja kova tällä hetkellä”, Orpo linjasi.

Puheenjohtajana Orpo lupaa palauttaa puolueväen yhtenäisyyden.

”Ehkä viime viikot ovat jo näyttäneet sen, että meillä käydään puolueen sisällä aika kovaakin keskustelua. Se kertoo, että puolueessa eivät asiat ihan hyvin ole. Puheenjohtajakisa, ja se, että meidän väki puhuu ympäri Suomea, on parasta mahdollista lääkettä.”

Puheenjohtajana Orpo sanoo sitoutuvansa yhä hallitusohjelmaan. Se vaatii Orpon mielestä kuitenkin päivitystä, johon hänen mukaansa myös pääministeri Juha Sipiläkin (kesk) on antanut luvan.

”Hallitusohjelma on melko hyvä ja olen siihen sitoutunut, mutta kyllä neljä vuotta on liian pitkä aika. Jos maailma on ympärillä muuttunut, kyllä hallitusohjelmaa voi uudelleen arvioida. Politiikka on liian jäykkää. Sen pitäisi olla paljon ketterämpää. Ja ohjelmaa pitää muuttaa tarvittaessa”, Orpo sanoo.

Orpo ei suostunut ottamaan leimaan puolueen ”establishmentiin” ja eliittiin kuulumisesta.

”En tunnista itseäni sellaiseksi. Ja minulle puolueen eliittiä on järjestöväkemme.”

Orpo kuvaa kilpailijoitaan Stubbia ja kansanedustaja Elina Lepomäkeä (kok) ”loistaviksi tyypeiksi ja huippuosaajiksi.”

”Meitä yhdistävät samat arvot. Meillä on jonkin verran linja- ja osaamiseroja. Ja olemme ihan erilaisia persoonia.”

”Kokoomuksen politiikan tekemiselle täytyy löytää suunta. Jos suunta on selkeä, silloin joukot on helpompi saada yhtenäisiksi ja toimimaan samaan suuntaan”, Orpo sanoi.

Itseään hän luonnehtii kenttätyön ammattilaiseksi, joka on seissyt räntäsateessa vaalilehtisiä jakamassa.

Orpo kertoi ihailevansa muun muassa 1970-luvun kokoomusvaikuttajaa, Juha Vikatmaata ja niin sanottuja 1970-luvun puolueen ”remonttimiehiä”. Hän myös sanoo suuresti ihailevansa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä.

Orpo sanoi arvostavansa ”suunnattomasti myös eduskunnan konkaripoliitikkoja, parlamentti-instituution selkärankatekijöitä”.

Kääriäinen (kesk), Pekkarinen (kesk), Zyskowicz (kok), Kanerva (kok) ja Risikko. He ovat viisaita ja tuovat syvyyttä tekemiseen”, hän luetteli.

Kaksi vuotta sitten Orpo ei halunnut puheenjohtajaksi pyrkiä.

”Perhesyyt nousivat mediassa esille. Ei se väärin ollut. Toki muitakin syitä oli, muun muassa se, että minulla ei ollut päivääkään kokemusta valtioneuvostotyöstä, ja silloinhan valittiin myös mahdollista pääministeriä.”

”En ole pyrkinyt koskaan mihinkään tehtävään, jos minulla ei ole sellainen olo, että sen myös hoidan.”

Sami Kero / HS
Petteri Orpo avasi puheenjohtajakampanjassa ravintola Pirittassa Helsingissä.
Petteri Orpo avasi puheenjohtajakampanjassa ravintola Pirittassa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat