Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän kesän hyttysten määrä on vielä mysteeri – verenimijöitä saa odotella kesäkuun alkuun

Tulevaa hyttyskesää ei voi ennustaa, sillä hyttysten esiintyminen riippuu sateesta ja lämmöstä.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hyttysistä osa imee verta, kun taas toiset eivät häiritse ihmisiä juurikaan.
Hyttysistä osa imee verta, kun taas toiset eivät häiritse ihmisiä juurikaan. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hyttyskausi ei ole vielä alkanut huolimatta toukokuun lämpöaalloista. Verenimijöitä saa odotella vielä kesäkuun alkuun, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon hyttysiin ja mäkäräisiin perehtynyt asiantuntija Pekka Vilkamaa.

Hyttysten määrään vaikuttaa se, kuinka sateinen tai kuiva kesästä tulee. Sateet vaikuttavat lämpöä enemmän hyttysten esiintymiseen. Jos sateita tai lämpöä olisi lähiviikkojen aikana paljonkin, hyttysiä voisi syntyä suurikin määrä. Vilkamaan mukaan on mahdotonta tietää, millainen hyttyskesä on tulossa.

”Eihän säätäkään voi ennustaa koko kesälle. Hyttyskesän tietää vasta jälkikäteen”, Vilkamaa sanoo.

Etelä-Suomessa pahin hyttyskausi on Vilkamaan mukaan yleensä alkukesästä. Lapissa hyttysaika alkaa usein keskikesän aikaan. Lapin viileä sää myöhästyttää hyttysten esiintymistä.

Suomen Luonto-Liiton vuosittaisessa kevätseurannassa on saatu tänä vuonna 243 havaintoa itikoista. Havaintoja voi antaa kuka tahansa, ja niitä on tullut Pohjois-Suomea myöten aina Inarista ja Utsjoelta. Vuonna 2015 kevätseurannassa havaintoja saatiin 314.

Kevätseurantavastaava Emilia Hämäläisen mukaan havainnot näyttävät aika samanlaiselta viime vuoteen verrattuna.

”Viime vuonna havaintoja tuli aikaisemmin, sillä kevät tuli tätä vuotta aiemmin. Tänä vuonna viileät kaudet ovat hidastaneet kevään etenemistä”, Hämäläinen sanoo.

Vapun jälkeinen lämmin sää kuitenkin vauhditti kevättä, ja havainnoissa on pieni piikki. Havainnoista ei voi kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä tulevasta hyttyskesästä. Kevätseuranta kestää maaliskuusta kesäkuun alkuun, eikä havaintoja voi siksi verrata edellisiin kesiin. Havainnot antavat Hämäläisen mukaan yleiskuvan tämän hetken hyttystilanteesta.

Ihmisiä kiusaavat hyttyset ovat Vilkamaan mukaan elintavoiltaan oma ryhmänsä. Kyseiset hyttyset viettävät talven munina. Lumien sulaessa maahan tulee lätäköitä, joissa munat kuoriutuvat. Munien kehitys ei kuitenkaan käynnisty vielä sulamisvesien aikana, vaan munien kuoriutuminen vaatii kunnon sateet.

”Asiaa monimutkaistaa se, että munia saattaa olla useamman vuoden maassa, ennen kuin ne kehittyvät. Tämä vaikeuttaa hyttysten määrän ennustamista”, Vilkamaa kertoo.

Kaikki keväällä esiintyvät hyttyset eivät ime ihmisestä verta. Vilkamaan mukaan näiden hyttysten olemassaoloa ei edes välttämättä huomaa. Kyseiset hyttyset vaivaavat lintuja enemmän kuin ihmisiä. Ne talvehtivat aikuisvaiheessa ja ilmestyvät pistäviä hyttysiä aiemmin keväällä.

Suomen korkeudella hyttyset harvoin levittävät mitään tauteja. Kun mennään trooppiselle vyöhykkeelle, Vilkamaan mukaan hyttysistä voi tarttua malariaa. Myös sikiöiden kehityshäiriöitä aiheuttanut zikavirus leviää hyttysten pistosta.

Vaikka Vilkamaan mukaan oikeanlaista neuvoa hyttysiltä suojautumiseen ei ole, on oikeanlainen pukeutuminen paras neuvo hyttysiä vastaan. Hyttysiltä voi suojautua myös karkotteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat