Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuinalueelle eksyvä villieläin on luultavasti nuori ja kokematon – ”Ne ovat oikeasti vähän hukassa”

Viikonloppuna Haminassa seikkaillut karhu saattoi olla nuori, noin yhden vuoden ikäinen, joka oli lähtenyt etsimään uusia elinpiirejä.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Lassi Kujala
Karhu pysähtyi noin kymmenen metrin päässä Kujalasta.
Karhu pysähtyi noin kymmenen metrin päässä Kujalasta. Kuva: Lassi Kujala

Asuinalueelle eksyvä villieläin on tuttu näky keväisin. Eksyminen liittyy siihen, että nuoret eläimet joutuvat kohtaamaan maailman ensimmäistä kertaa ilman emoaan.

Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon riistapäällikön Petri Vartiaisen mukaan varsinkin hirvet ja karhut lähtevät keväällä etsimään uusia, tulevia elinpiirejään.

”Kevät on yleensä sellaista aikaa, että nuoret yksilöt etsiytyvät lajista kuin lajista riippuen uusille alueille”, kertoo Vartiainen.

Hirvien vasomisaika on parhaillaan menossa, ja naarashirvet ovat vieroittaneet noin vuoden ikäiset vasansa. Emosta vieroittamisen jälkeen hirvet joko liittyvät lajitovereidensa seuraan tai harhailevat yksinään.

”Ne ovat oikeasti vähän hukassa”, sanoo Vartiainen.

Sama pätee esimerkiksi karhuihin ja susiin.

Eläimet päätyvät asuinalueille vahingossa, sillä ne eivät vielä tunne maastoa tarpeeksi hyvin. Kun eläin joutuu asuinalueelle, se voi vauhkoontua, ja monessa tapauksessa poliisi joutuu lopettamaan eläimen.

Vartiaisen mukaan näin kävi esimerkiksi viikonloppuna, kun poliisi joutui ampumaan Mikkelin kaduilla laukanneen hirvenvasan.

Kevään mittaan on uutisoitu useista asuinalueille eksyneistä villieläimistä. Esimerkiksi Liedon ja Piikkiön alueella tavattiin yksin liikkunut susi maaliskuun loppupuolella, ja Kuopiossa poliisi joutui ajamaan asuinalueella seikkailleen hirven järveen toukokuun alussa.

Suomen riistakeskus muistuttaa varsinkin mökkeileviä suomalaisia huolellisesta jätehuollosta, sillä ruoantähteiden haju houkuttelee karhuja.

Loukkupyytäjien ja riistakameroita asettavien tulee huomioida se, ettei kesäaikaan ravintoa saa käyttää syöttinä. Karhu löytää syötit helposti ja siten tottuu ihmisen hajuihin. Riistakeskuksen mukaan seuraus on se, että karhu ei enää pelkää ihmistä ja poikkeuskäyttäytyminen lisääntyy.

HS kertoi aiemmin maanantaina, kuinka kouvolalainen luontokuvaaja Lassi Kujala koki harvinaisen kohtaamisen karhun kanssa.

Lassi Kujala
Asuinalueilla juoksennellut karhu kuvattiin Haminassa sunnuntaina.
Asuinalueilla juoksennellut karhu kuvattiin Haminassa sunnuntaina.
Lassi Kujala
Karhu pyörähti ympäri ja palasi omia jälkiään pitkin takaisinpäin.
Karhu pyörähti ympäri ja palasi omia jälkiään pitkin takaisinpäin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat