Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi toivoo tiedustelulakia: ”Mikä on yksityisyyden suojan suhde turvallisuuteen?”

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Petteri Orpo ja Ilkka Salmi puhuivat sisäministeriön Turvallinen Suomi -seminaarissa maanantaina.
Petteri Orpo ja Ilkka Salmi puhuivat sisäministeriön Turvallinen Suomi -seminaarissa maanantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Ensin selonteko, sitten strategia

  Sisäisen turvallisuuden selonteko ilmestyy torstaina.

 Se sisältää ehdotuksia esimerkiksi julkisesta menettelystä poliisin työn arvioimiseksi.

 Selonteon jälkeen käynnistyy sisäisen turvallisuuden strategian valmistelu.

 Toisin kuin viranomaistyönä tehty selonteko, strategia on poikkihallinnollinen hanke, johon osallistuvat myös järjestöt ja kansalaisyhteiskunta.

 Strategian valmistelukausi jatkuu vuodelle 2017.

EU-komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi sanoo, että terroristijärjestö Isisillä ei ole havaittu hyökkäyskykyä esimerkiksi sähköverkkoihin – ainakaan vielä.

Siksi tietoverkkoihin kohdistuva tiedustelu on Salmesta tärkeää. Se on varautumista.

”Tarvitaan seuraamisen kykyä siihen, mitä verkoissa tapahtuu. Tiedonhankinnan työkalujen on oltava riittävät. Lähtökohtana uhkien torjunnassa ovat EU:ssa yhteiset arvot kuten ihmisoikeudet”, Salmi sanoi esityksessään Finlandia-talolla maanantaina.

Seminaari pohjusti sisäisen turvallisuuden selonteon julkistamista tulevana torstaina.

”Miten me hahmotamme näitä arvoja? Mikä on yksityisyyden suojan suhde turvallisuuteen? Tämä on keskeinen kysymys tiedustelulainsäädännössä. Toivon, että Suomessa löydetään lainsäädännöllä tähän vastaukset.”

Suomessa puolustusministeriö valmistelee lain sotilastiedusteluun liittyvää osuutta ja oikeusministeriö työstää perustuslakiin liittyvää osuutta, jossa hiertää viestintäsalaisuus. Ilkka Salmen mukaan Saksassa tässä sovitellussa yksityisyydensuojassa ollaan onnistuttu.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) toivoi Finlandia-talon seminaarissa, että tiedustelulaki saataisiin käsiteltyä kuluvalla hallituskaudella. Uutta tiedustelulakia on toivottu myös maissa, joiden kanssa Suomi tekee tiedusteluyhteistyötä, esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedusteluelimissä. Lain puitteet mahdollistaisivat lain mukaan toimimisen. Nyt Suomessa ei ole tiedustelulakia.

Orpo huomautti, että ulkomaisten tiedustelupalveluiden toiminta Suomessa on vilkkaudeltaan kylmän sodan tasolla. Suojelupoliisin tietoon tuli viime vuoden aikana useita kyberoperaatioita, joiden taustalla epäillään olevan valtiollisia toimijoita.

Ilkka Salmi työskenteli Suojelupoliisin päällikkönä ennen siirtymistään EU:n siviilitiedustelun johtajaksi ja viime vuonna EU:n komission turvallisuusosaston johtoon. Maanantaina Salmi nosti esiin hallitsemattoman maahantulon ja terrorismin lisäksi uhaksi kyberuhat.

”Digitalisaation kehittyminen on positiivinen asia, mutta se tarjoaa mahdollisuuksia rikollisille, terrorismille ja vihamielisille valtioille.”

Salmi oli Brysselissä, kun Isisin värväämät miehet räjäyttivät pommeja Brysselin lentokentällä ja Maelbeekin metroasemalla. Todellinen kohde oli kuitenkin muualla.

”Brysselin iskuista on nähtävissä, että epäilemättä kohteena oli Yhdysvallat ja sen juutalaisyhteisö. Belgia on nähty ”pehmeänä” kohteena.”

EU:n komission jäsenet kertoivat turvallisuusjohtajalleen Salmelle, että heistä paras tiedonvälityskanava Brysselin terroriuhan aikana oli sosiaalinen media. Se sama, jota Isis Salmen mukaan käyttää turhautuneiden nuorten innostamiseen ja terrorismiin kannustamiseen.

”Valtaosa tiedosta oli disinformaatiota. Kuinka tahallista se oli, selvitämme vielä. Mutta on nähtävissä, että viestinnän rooli kasvaa. Miten informoida jos tällainen Suomessa tapahtuisi”, Salmi pohti. ”Häilyvällä informaatiolla voidaan heikentää turvallisuudentunnetta.”

Turvallisuudentunteeseen liittyy luottamus viranomaisiin. Suomessa se on huippuluokkaa. ”Jos tämä luottamus menetetään, turvallisuus heikkenee merkittävästi.”

Belgiassa viranomaisia iskujen jälkeen pakoillut tekijä onnistui pakoilussaan sen yhteisön johdosta, johon piiloutui. ”Kun viranomaisten arvostus on heikkoa, syntyy alakulttuureja, joihin viranomaisilla ei ole toimivaa yhteyttä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat