Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro ei ole Suomi Moskovan silmissä – Suomen ja Viron presidentit antoivat näkemyserojensa näkyä

Turvallisuuspolitiikka puhutti presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulla Virossa. Venäjän-politiikan suhteen yhteistä säveltä ei etsitty.

Kotimaa
 
Marko Mumm
Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailua isännöivät Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja hänen puolisonsa Ieva Ilves.
Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailua isännöivät Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja hänen puolisonsa Ieva Ilves. Kuva: Marko Mumm

Tallinna. Naton lippu vedettiin tiistaiaamuna salosta, ja tilalle nostettiin Suomen lippu Viron presidentinlinnan edessä Kadriorgin puistossa Tallinnassa. Turvallisuuspolitiikka puhutti presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kaksipäiväisellä valtiovierailulla Virossa.

Lehdistötilaisuus alkoi hieman myöhässä presidenttien keskustelujen jälkeen Viron presidentinlinnassa.

”Kävi ilmi, että jopa suomalainen voi olla puhelias”, Niinistö nauratti kollegaansa Toomas Hendrik Ilvestä.

Presidentit kehuivat maiden välistä yhteistyötä eri saroilla.

Venäjän-politiikka kuitenkin erottaa Suomea ja Viroa. Valtioilla on hyvin erilainen tapa viestiä Moskovaan päin. Virossa Suomea arvostellaan nöyristelystä, kun taas Suomessa Viroa arvostellaan Venäjän ärsyttämisestä. Erilaisista suhteista hyötyy ennen muuta Venäjä. HS kysyi, ovatko Suomi ja Viro harkinneet Venäjän-politiikkansa koordinointia keskenään.

”Kysymys sivuuttaa kolmannen osapuolen”, sanoi Ilves.

Ilves tarkoitti Venäjää. Kun Viro pyrki saamaan samantapaisen rajasopimuksen Venäjän kanssa kuin Suomi, Venäjän suurlähettiläs oli Ilveksen mukaan sanonut: Te ette voi olla kuin Suomi, unohtakaa kaikki sellainen, minkä mukaan olisitte kuin Suomi.

”Tätä taustaa vasten en ymmärrä, mikä voisi olla [Suomen ja Viron] yhteinen lähestymistapa [Venäjään]”, sanoi Ilves.

Niinistökin vetosi erilaiseen taustaan ja historiaan.

”Kylmän sodan aikana meillä oli suomettuminen. Mutta monien tutkimusten mukaan olimme onnistuneita. Meillä oli jättimäinen raja Venäjän kanssa eikä mitään syytä riitaan”, Niinistö sanoi.

Ilves kuunteli vastausta selkä Niinistöön päin kääntyneenä.

”Me Pohjoismaiden presidentit puhuimme Obaman kanssa, että dialogia Venäjän kanssa tarvitaan. Juuri sitä me olemme harjoittaneet”, sanoi Niinistö.

Molemmat presidentit vakuuttivat, ettei Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistäminen tarkoita selän kääntämistä Virolle.

Suomen ja Viron näkemyserot heijastuvat konkreettisissakin hankkeissa, kuten suhtautumisessa Venäjän ajaman merenalaisen kaasuputken Nordstream 2:n rakentamiseen. Presidentti Ilves muistutti, ettei EU:n komissio ole vielä päättänyt, kuinka rakennus vastaa EU:n sääntöjä.

”Jokainen säännön rikkomus heikentää unionia”, sanoi Ilves.

Niinistö nosti lehdistötilaisuudessa esiin myös EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisen. Ilves vastasi, että tukee eurooppalaisen puolustusyhteistyön lisäämistä.

”Toinen vaihtoehto olisi paluu kansallisiin turvallisuusratkaisuihin”, hän napautti.

Presidentti Niinistö oli selvästi varautunut erilaisiin näkemyksiin naapurin kanssa. Hän oli jo ennakkoon antanut kipakoita lausuntoja Viron lehdistölle.

Eesti Päevalehden tiistaina julkaisemassa haastattelussa hän sanoi, ettei Suomi kaipaa neuvoja Natoon liittymisen suhteen. Viron yleisradioyhtiölle hän sanoi maanantai-iltana, että miksi aina kysytään, kuinka Suomi voisi auttaa Viroa, eikä päinvastoin.

Turvallisuuspolitiikan lisäksi presidentit keskustelivat muun muassa uuden teknologian kehittämisestä.

Iltapäivällä presidentit laskivat seppeleet toisessa maailmansodassa Suomen puolella taistelleiden virolaisten Suomen-poikien haudalle ja Viron vapaussodan (1918–1920) muistomerkille. Viron vapaussodassa taisteli myös suomalaisia vapaaehtoisia.

Presidentti Niinistö tapaa yli 90-vuotiaita Suomen-poikia keskiviikkoiltana valtiovierailun päätteeksi.

Myöhemmin tiistai-iltapäivänä vuorossa oli siirtyminen talouskysymyksiin. Presidentit pitävät puheet Suomenlahden alueen talousnäkymistään Tallinnan teknillisen korkeakoulun innovaatiokeskuksessa Mektoryssa.

Jenni Haukiota emännöi vierailulla Ieva Ilves, joka työskentelee edustustehtäviensä ohessa Latvian puolustusministeriön kyberturvallisuuspolitiikan osaston johtajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat