Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään julkistettava selonteko: Poliisien ja rajavartijoiden määrä vähenee – turvallisuuden ylläpito vaikeutuu koko maassa

Selonteko patistaa linjaamaan, mitä poliisin tulisi tutkia ja millä keinoin.

Kotimaa
 
Juha Metso
Rajavartiolaitoksen pitää löytää vuoteen 2020 mennessä 15 miljoonan euron säästöt. Vähennyksiä tulee myös hekilöstöön.
Rajavartiolaitoksen pitää löytää vuoteen 2020 mennessä 15 miljoonan euron säästöt. Vähennyksiä tulee myös hekilöstöön. Kuva: Juha Metso
Fakta

Sisäisen turvallisuuden selonteko

 Hallitus julkistaa torstaina ensimmäistä kertaa sisäisen turvallisuuden selonteon.

 Selonteko käy läpi Suomen sisäisen turvallisuuden tilannetta, turvallisuusympäristön muutoksia sekä eri viranomaisten resursseja.

 Avainkysymyksiä ovat muun muassa rikostorjunta, rajaturvallisuus, maahanmuuton kysymykset ja terrorismin torjunta.

Hallitus nostaa tänään julkistettavassa sisäisen turvallisuuden selonteossa tärkeimmiksi sisäisen turvallisuuden kysymyksiksi kiireellisistä hälytyspalveluista huolehtimisen, itärajan perustason valvonnan ja rajanylitysliikenteen valvonnan.

Näistä huolehditaan erityisesti, vaikka hallitus aikoo jatkaa poliisin ja Rajavartiolaitoksen määrärahojen leikkauksia.

Leikkaukset supistavat poliisien ja rajavartioiden määrää ja vaikuttavat siihen, mihin tehtäviin poliisi ja rajaviranomaiset keskittävät voimavarojaan.

Sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan poliisien määrä supistuu ensi vuoden aikana 7 000:een ja pysyy tässä hallituskauden loppuun eli vuoteen 2020 saakka. Viime vuonna poliisien määrä oli ilman Suojelupoliisin henkilöstöä 7 250.

Sisäministeriön virkamiesten näkemyksen mukaan turvallisuuden ylläpito vaikeutuu koko maassa, mutta erityisesti harvaan asutuilla alueilla.

Koska kiireelliset hälytyspalvelut pyritään jatkossakin turvaamaan, säästöt vaikuttavat selonteon mukaan erityisesti jo tapahtuneiden rikosten selvittämiseen ja poliisin ennaltaehkäisevään toimintaan.

Rajavartiolaitoksen on löydettävä vuoteen 2020 mennessä 15 miljoonan euron lisäsäästöt, mikä tarkoittaa myös henkilöstövähennyksiä. Niitä ei kuitenkaan kohdisteta itärajan valvontaan. Sen sijaan itärajalle lisätään 160 rajavalvojaa.

Rajavartiolaitos selvittää mahdollisuutta sulkea Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat yöajaksi ja rajoittaa Vartiuksen, Kuusamon, Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen aukioloa.

Pelastustoimen uudistaminen on kytköksissä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen ja uuteen maakuntahallintoon. Pelastustoimen ja ensihoidon järjestäminen osoitetaan viiden yliopistollista sairaalaan ylläpitävän maakunnan tehtäväksi maakuntien yhteistyöalueittain. Kaikki maakunnat hoitavat ja rahoittavat pelastustoimen tehtäviä.

Hätäkeskuslaitoksen henkilömäärä vakiinnutetaan nykyiseen noin 600:aan.

Selonteossa patistellaan turvallisuusviranomaisia resurssien moderniin käyttöön ja yhteistyöhön. ”Robotisaatio, virtualisaatio, keinoälyn kehitys, nanomateriaalit, bioteknologia ja energiateknologia ovat esimerkkejä teknologioista, joiden merkitystä sisäisen turvallisuuden toimintaympäristölle ja mahdollisuuksille ei voi ylikorostaa.”

Hallitus haluaa myös keskustelua siitä, mitä rikoksia poliisi jatkossa torjuu ja tutkii.

”Koska poliisitoiminnan painopisteet ovat arvovalinta ja poliittisessa päätöksenteossa määritellään sekä poliisin tehtävät että resurssit, tulisi myös poliisitoiminnan painopisteet määritellä osana poliittista päätöksentekoa”, selonteossa sanotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat