Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote voi lisätä pääkaupunkiseudun maksamia tukia muille kunnille

Kuntakohtaiset laskelmat julkistetaan kesäkuun alkuviikkoina.

Kotimaa
 

Sote-uudistus muuttaa olennaisesti sekä kuntaveroja että eri alueiden välisiä tuloeroja tasoittavaa valtionosuusjärjestelmää.

Nykyisin Uusimaa ja varsinkin pääkaupunkiseudun kaupungit ovat tulojen tasauksessa nettomaksajia, muu maa on pääasiassa nettosaaja.

”Muutokset tulevat olemaan maltillisia, mutta ei ole poissuljettua, että pääkaupunkiseudun kunnat joutuvat maksamaan nykyistä enemmän”, sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoo.

Kyse on isosta poliittisesta linjaratkaisusta, joka on parhaillaan hallituksen harkinnassa.

Sekä tulojen tasausta että kuntaveroja koskevat päätökset on määrä tehdä kesäkuun alkuun mennessä yhdessä muun lainvalmistelun kanssa.

Kuntakohtaiset laskelmat julkistetaan Pöystin mukaan kesäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Kuntavero muuttuu niin, että siitä vähennetään kaikissa kunnissa keskimääräinen sote-menoja vastaava osuus eli 12–14 prosenttiyksikköä.

Luku täsmentyy myöhemmin, kun arviot kuntien veropohjasta uudistuksen alkaessa 2019 selviävät.

Jos kuntaveroprosentti on nyt 18, se olisi uudistuksen jälkeen siten 4–6. Kuntaverosta poistuva rahamäärä siirtyisi verotettavaksi valtion ansiotuloverotuksessa, joka sitten ohjataan maakunnille sote-palvelujen järjestämiseen.

Uudistuksen alkaessa kunnille on Pöystin mukaan tulossa kolmen vuoden siirtymäaika, jonka kuluessa kuntaveroprosentti saa vaihdella tietyn vaihteluvälin sisällä. Sillä yritetään estää äkillinen kuntaveron nosto.

”Vuoden 2021 jälkeen kunta saisi sitten vapaasti päättää kuntaveroprosenttinsa.”

Kuntien tuloja leikataan kuntaveroissa suunnilleen yhtä paljon, mutta sote-menojen osuus kuntien taloudessa on vaihdellut paljon. Jotkut kunnat käyttävät nyt 70 prosenttia rahoistaan soteen, toiset alle puolet.

Tätä epäsuhtaa tasoitetaan valtionosuusjärjestelmällä.

”Valtionosuuksiin tulee siirtymäajaksi tasoitus, joka neutraloi tulojen ja menojen epäsuhtaa”, Pöysti sanoo.

Sen lisäksi valtionosuuksissa huomioidaan se, miten tehokkaasti kunnat ovat palvelut tähän asti järjestäneet. Toimintojaan tehostaneet kunnat saisivat siten etua suhteessa niihin, jotka ovat olleet tehottomia.

Valtionosuudet rahoitetaan kuntien verotulojen tasauksella, jolle määritellään uudet rajat. Valtionosuuksissa maksajiksi päätyvät ne kunnat, joiden verotulot ylittävät tietyn valtakunnallisen keskiarvon. Toisen raja-arvon alittavat kunnat taas saavat valtionosuuksia.

”Pyritään siihen, että yksikään kunta ei uudistuksen vuoksi joudu kestämättömään taloustilanteeseen. Sen lisäksi arvioidaan kuntien välistä oikeudenmukaisuutta suhteessa muutoksen suuruuteen”, Pöysti sanoo.

Pöystin mukaan verotulojen tasaus muuttaa nykyisiä maksuosuuksia, mutta selviä häviäjiä tai voittajia on vaikea osoittaa. ”Erot eivät ole yksiselitteisiä, koska sote-menoissa on paljon satunnaisvaihtelua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat