Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttoviraston uusi linja: Irakissa ja Somaliassa turvallista

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Turvapaikanhakija puhui puhelimessa Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella helmikuussa.
Turvapaikanhakija puhui puhelimessa Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella helmikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto tiukentaa irakilaisten, afganistanilaisten ja somalialaisten mahdollisuuksia saada turvapaikka Suomesta.

Viraston mukaan turvallisuustilanne on parantunut kaikissa kolmessa maassa niin, että kaikille alueille on turvallista palata ”ilman että aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle hänen pelkän läsnäolonsa takia”. Tämä linjaus vaikuttaa toissijaista suojelua koskeviin päätöksiin.

Lisäksi ulkomaalaislaista on poistunut oleskeluluvan saamisen kolmas kriteeri eli humanitaarinen suojelu. Tämä on ollut Suomen oma kansallinen erikoisuus eikä perustu kansainvälisiin pakolaissopimuksiin tai EU:n linjauksiin.

Humanitaarista suojelua on käytetty perusteluna etenkin monien irakilaisten kohdalla.

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta kertoo, että uusi linjaus vaikuttaa kaikkiin tällä hetkellä käsittelyssä oleviin hakemuksiin, joita on noin 20 000.

”Kielteisiä päätöksiä tulee enemmän”, Vuorio kertoo.

Näistä kolmesta maasta tulevilla pitää nyt siis oleskeluluvan saadakseen olla yksilöllinen syy, jonka vuoksi voisi joutua kotimaassaan vainon kohteeksi. Esimerkiksi Suomeen tuleviin syyrialaisiin uudet linjaukset eivät vaikuta, koska koko maan tilanne arvioidaan edelleen turvattomaksi.

Oleskeluluvan on tähän asti voinut saada kansainvälisen suojelun vuoksi kolmella eri kriteerillä. Näitä ovat olleet turvapaikka, toissijainen suojelu ja humanitaarinen suojelu.

Turvapaikka tulee kyseeseen, jos ihminen ei voi palata kotiinsa, koska häntä uhkaa henkilökohtainen vaino esimerkiksi poliittisista tai uskonnollisista syistä tai etnisen taustan takia. Toissijainen suojelu koskee puolestaan sellaisia ihmisoikeusloukkauksia, jotka eivät mahdu tälle lyhyelle listalle.

Uusien linjausten taustalla on vertailu muihin maihin, erityisesti Ruotsiin.

Vaikka Ruotsin turvapaikkapolitiikka on yleensä sallivampaa kuin Suomen, erityisesti Irakista ja Somaliasta tuleville hakijolle Ruotsin kriteerit ovat Suomea tiukemmat.

Irakilaiset ovat olleet Suomessa jo jonkin aikaa suurin turvapaikanhakijaryhmä. Viime vuonna heitä oli yli 60 prosenttia.

”Jos ihmistä ei uhkaa henkilökohtainen vaino, katsomme nyt, että Irakiin voi palata. Bagdadiin ja Kirkukiin Suomesta on paljon lähdettykin”, Vuorio sanoo.

Maalinjaus koskee koko Irakia, siis myös esimerkiksi Isisin hallinnassa olevia alueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat