Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni lääkäri ei uskalla peruuttaa potilaansa ajolupaa – seurauksena jopa sivullisten kuolemia onnettomuuksissa

”Periaatteessa voi olla tilanne, että meillä on narkomaani, joka käy korvaushoidossa mutta poistuu subutexit saatuaan autolla parkkipaikalta, koska lääkäri katsoo hänet ajokuntoiseksi”, liikennelääketieteen professori Timo Tervo sanoo.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Arvioinnin tekoon ei ole taulukkoa, missä olisi pisteytetty esimerkiksi silmäongelmat.
Arvioinnin tekoon ei ole taulukkoa, missä olisi pisteytetty esimerkiksi silmäongelmat. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Lääkäreiden puutteelliset ajoterveysarviot ovat johtaneet jopa sivullisten kuolemaan liikenneonnettomuuksissa, sanoo liikennelääketieteen professori Timo Tervo.

”Minulla on tiedossa ihan varmoja tapauksia. Joskus on ollut jopa niin, että potilas on ollut uhkaava, eikä lääkäri ole siksi uskaltanut kieltää tämän ajolupaa. Sen jälkeen potilas on joutunut liikenneonnettomuuteen, jossa on kuollut sivullinen”, Tervo sanoo.

Aina lääkärit eivät Tervon mukaan välttämättä myöskään halua noudattaa ajoterveyden arvioinnista annettuja ohjeita. Se on mahdollista, sillä lääkäreille annetun ohjeen mukaan ajokortin haltija saa olla korvaushoidossa, jos huumeiden oheiskäyttöä ei ole todettu. Tervon mielestä ohjeistuksen pitäisi olla tiukempi.

”Periaatteessa voi olla tilanne, että meillä on narkomaani, joka käy korvaushoidossa mutta poistuu subutexit saatuaan autolla parkkipaikalta, koska lääkäri katsoo hänet ajokuntoiseksi”, liikennelääketieteen professori Timo Tervo sanoo.

Muun muassa nämä ovat niitä syitä, miksi Hyks Ajoterveyden osaamiskeskus, tuttavallisemmin ajopoli, ryhtyy tarjoamaan lääkäreille konsultaatioapua sellaisissa tilanteissa, joissa nämä eivät itsenäisesti kykene ajoterveysarviota tekemään.

Pääasiassa uusi lääkäreille suunnattu palvelu on tarkoitettu tilanteisiin, joissa potilaalla on esimerkiksi monia eri vaivoja tai hänen kuntonsa on ajoluvan kieltämisen rajoilla, eikä arviota tekevä lääkäri pysty päätöstä ilman apua tekemään.

”Arvioinnin tekoon ei ole olemassa mitään taulukkoa, missä olisi pisteytetty esimerkiksi silmäongelmat, sydänvaivat, diabetes, liikunnalliset rajoitteet ja erilaiset päihdeongelmat”, Tervo sanoo.

Tervo sanoo ymmärtävänsä, että jotkut lääkärit haluaisivat ehkä ulkoistaa ikävän päätöksen teon ulkopuoliselle taholle, jottei esimerkiksi pitkäaikainen tai potilaalle tarpeellinen hoitosuhde kärsi ajoluvan kieltämisestä.

”Niin ei kuitenkaan voida toimia, tai palvelu tukkeutuu jo heti alkuunsa. Lähtökohta on, että ensisijaisesti lääkäri tekee arvion ja päätöksen”, Tervo sanoo.

Turussa vastaava palvelu on jo käytössä, ja se on osoittautunut tarpeelliseksi.

Ajopoli käsittelee tapaukset lähetteen tietojen ja lähettävän tahon toteuttamien tutkimusten perusteella. Esimerkiksi ajolupansa kieltämisestä suivaantuneiden potilaiden joskus vaatimia ”toisia arviota” siellä ei kuitenkaan tulla tekemään.

”Ensisijainen ajatus tässä on tietysti liikenneturvallisuuden parantaminen”, Tervo sanoo.

Vaativimmat tapaukset ajopoli käsittelee erityisessä ajoraadissa, joka koostetaan ammattilaisista ja asiantuntijasta kunkin potilaan tarpeiden mukaan.

Tarkennus 19.5. kello 11.40: Täsmennetty tietoja korvaushoidossa olevien ajoterveysarviota koskien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat