Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden ajan kauppakeskukset nousevat liikenteen solmukohtiin – rakentamisessa on nyt buumi

Hiljaisen kauden jälkeen Suomessa eletään nyt kauppakeskusbuumia. Suurin osa nousee pääkaupunkiseudulle.

Kotimaa
 
YIT
Havainnekuva Pasilan Tripla-keskuksesta luoteesta katsottuna.
Havainnekuva Pasilan Tripla-keskuksesta luoteesta katsottuna. Kuva: YIT

Tampere päätti rakentaa puolen miljardin euron monitoimiareenan, eikä se ole ainoa kaupunki, jossa kaupallisia jättihankkeita rysähtää käyntiin tänä vuonna.

Kauppakeskusyhdistyksen tuoreeseen selvitykseen on koottu kymmenen suurinta jo rakenteilla olevaa tai pian käynnistyvää hanketta. Niistä seitsemän sijoittuu pääkaupunkiseudulle.

”Nyt liikkeelle lähtevä Vantaan Kivistön kauppakeskus sekä käynnissä jo oleva Helsingin Pasilan Tripla taitavat olla hankkeista suurimpia”, kertoo Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Aho.

Helsingissä nousee kovaa vauhtia kauppakeskus Redi Kalasatamassa. Herttoniemen Hertsi ja Lauttasaaren Lauttis ovat myös päässeet alkuun.

Itä-Helsingin uusi kauppakeskus i3 on parhaillaan rakenteilla Itäkeskukseen.

Lisäksi Uudenmaan isoihin hankkeisiin kuuluu kauppakeskus Melba Lohjalla.

”Voi olla, ettei yksikään niistä ehdi avata tänä vuonna”, Aho arvioi.

Yleensä ison keskuksen rakentaminen kestää vähintään puolitoista vuotta, joten useimmissa tapauksissa valmistuminen venyy vuoteen 2018.

Tampereelle kaavaillun monitoimiareenan läheisyyteen, ydinkeskustaan, on jo nousemassa kauppakeskus Ratina.

Jyväskylässä kauppakeskus Sepän rakentajat ovat iskeneet lapion maahan ja Seinäjoella käynnistyy Lakeuden Ankkurin, alueensa suurimman kauppakeskuksen, toteutus.

Kotkassa on tarkoitus käynnistää tänä vuonna Kotka Old Port -keskuksen rakentaminen. Jättimäinen kauppa-, hotelli-, elokuvateatteri- ja asuintalokeskus vuokraa jo tilojaan.

”Lukuisia isoja hankkeita on nyt polkaistu käyntiin. Viime vuosi olikin poikkeuksellisen hiljainen, uusia keskuksia ei avattu kuin yksi, joten paine alkaa purkautua”, Aho toteaa.

Uudishankkeiden lisäksi vanhat keskukset laajentavat. Vauhdissa ovat muun muassa Espoon Ison-Omenan ja Espoon Ainoan laajennustyöt.

Nettikaupan kasvu on vähentänyt perinteistä liiketilaa, jota on arvioitu olevan jo nyt ihan liikaa.

Kaupan alan investointi-into ei kuitenkaan viittaa kauppakeskuksen kuolemaan – päinvastoin.

”Tarvetta on”, vakuuttaa kauppakeskustoimintojen johtaja Juha Tiuraniemi kiinteistökehitysyhtiö Realprojektista.

”Kauppakeskus monipuolisena palvelukeskittymänä on tulevaisuuden vahva trendi, mutta sen rooli ja sisältö muuttuu jatkuvasti”, sanoo Tiuraniemi.

Tiuraniemen mukaan keskukset ovat vastedes entistä enemmän viihtymispaikkoja ja tapaamispaikkoja kahviloineen ja ravintoloineen. Niistä tulee kaikenlaisten palveluiden, sekä julkisten että kaupallisten, keskittymiä.

Uuden ajan keskukset nousevat liikenneyhteyksien ytimeen. Pasilan Triplaan pääsee suoraan juna-asemalta ja Tampereen monitoimiareena rakennetaan junaradan päälle, rautatie- ja linja-autoasemien läheisyyteen.

”Uudet liikenneyhteydet, kuten länsimetro ja kehärata, ovat osaltaan mahdollistaneet sen, että kaupan hankkeet lähtevät nyt käyntiin”, Tiuraniemi muistuttaa.

Uuden ajan keskuksiin rakennetaan aiempaa enemmän myös asuntoja ja toimistotilaa. Esimerkiksi Herttoniemen Hertsiin valmistuu kolme asuintornia.

Kauppakeskus Kivistö mainostaa jo itseään uutena täyden palvelun keskuspaikkana, jossa kaikki on lähellä. ”Asunnot, asemat, kaupat ja palvelut, harrastukset, elämykset ja viihde.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat