Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus linjasi testamentin perumisesta – vainajan ex-puoliso jäi ilman Thaimaan-asuntoa

Vainajan entisellä vaimolla oli hallussaan kaksi omaa kappaletta testamentista, mutta ne eivät vastanneet enää miehen viimeistä tahtoa.

Kotimaa
 
Pia Hauskaviita / IS
Perintökiista koski vainajan omaisuutta Thaimaassa.
Perintökiista koski vainajan omaisuutta Thaimaassa. Kuva: Pia Hauskaviita / IS

Korkein oikeus (KKO) määräsi keskiviikkona pätemättömäksi testamentin, jonka perusteella vainajan entinen puoliso olisi saanut asunnon Thaimaasta. Nyt omaisuuden saa vainajan sisar.

KKO linjasi ennakkoratkaisussa, kenelle perintö kuuluu sellaisessa tapauksessa, kun vainajan jäämistöstä ei enää löydy aiemmin laadittua testamenttia.

Kyseinen aviopari avioitui 2000-luvun alkupuolella ja erosi vuonna 2007.

Mies teki testamentin kolmena samanlaisena kappaleena. Hän piti itse niistä yhden ja antoi kaksi silloiselle puolisolleen.

Hän kuoli vuonna 2012. Jäämistöstä ei löytynyt enää miehen omaa testamenttia, mutta entisellä puolisolla oli yhä hallussaan omat kappaleensa.

Vainajan sisar vei asian oikeuteen. Hänen mukaansa mies oli ennen kuolemaansa peruuttanut testamentin paitsi hävittämällä sen myös ilmaisemalla, ettei se ollut enää voimassa.

Sisar hävisi perintökiistan käräjäoikeudessa mutta voitti hovioikeudessa. Korkein oikeus myönsi entiselle puolisolle asiassa valitusluvan.

Säädöksissä ei määritellä mitään yksittäistä tapaa, miten testamentin peruuttamisen pitää tapahtua. Sen voi tehdä muun muassa hävittämällä testamentin tai ilmoittamalla suullisesti peruuttamisesta.

Korkeimman oikeuden mukaan on vakiintunut oikeuskäytäntö, että jos kuoleman jälkeen jäämistöstä ei löydy testamenttia, tekijän oletetaan peruuttaneen sen.

Aiempi lupaus olla perumatta testamenttia ei ole oikeudellisesti sitova. Testamentin peruuttamiseen ei vaikuta sekään, montako kappaletta siitä on alun perin tehty.

Jos testamentin saaja haluaa vedota löytymättä jääneeseen testamenttiin, hänen on todistettava, että se vastaa edelleen vainajan viimeistä tahtoa.

Entinen puoliso kertoi korkeimman oikeuden käsittelyssä, että mies oli halunnut varmistaa testamentin voimassaolon tekemällä sen kolmena kappaleena eikä hän koskaan ilmoittanut peruuttaneensa sitä.

Mies oli todennut vuonna 2008 sähköpostissa entiselle puolisolleen, että ”testamenttia en ole perunut tai muuttanut eli saat varmasti ’omasi’ pois sitten”.

Sisar puolestaan kertoi KKO:lle, että mies oli katkera entiselle puolisolleen avioerosta ja siihen liittyneestä omaisuuden osituksesta.

Mies asui viimeisinä vuosinaan Thaimaassa ja kärsi talousvaikeuksista.

Sisaren mukaan entisen avioparin välinen yhteydenpito päättyi vuoden 2008 loppupuolella. Sen jälkeen sisar hoiti veljensä asioita Suomessa ja auttoi häntä taloudellisesti.

Mies lupasi sisaren mukaan, että Thaimaan-asunto siirtyy kuoleman jälkeen hänen omistukseensa. Mies oli myös ilmoittanut kuolemaansa edeltävänä vuonna sisarelleen puhelimessa, että testamentti on mitätöity.

Sisaren kertomus sai tukea kahdelta todistajalta, jotka olivat viettäneet aikaa miehen kanssa Thaimaassa.

Korkein oikeus päätyi siihen, että mies oli halunnut pitää testamentin voimassa vielä vuonna 2008 mutta sen jälkeen hän oli katkeroitunut ja muuttanut mieltään.

Mies oli peruuttanut testamenttinsa hävittämällä sen. Testamentti ei vastannut hänen viimeistä tahtoaan eikä entinen puoliso ole siten oikeutettu vainajan omaisuuteen Thaimaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat