Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysmiehen esitys lääkesäästöistä: Satojentuhansien diabeetikoiden maksettava itse osa lääkkeistään

Muutos koskisi noin 300 000:ta kakkostyypin diabetesta sairastavaa ja nostaisi monen maksuosuutta satoja euroja.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson
Diabeetikot joutuvat mittaamaan säännöllisesti verensokerinsa tason.
Diabeetikot joutuvat mittaamaan säännöllisesti verensokerinsa tason. Kuva: Sari Gustafsson
Fakta

Kahdenlaista diabetesta

 Suomessa on noin 350 000 diabeetikkoa. Heistä 50 000 sairastaa ykköstyypin diabetesta ja 300 000 kakkostyypin diabetesta.

 On lisäksi arvioitu, että noin 150 000 suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään.

 Diabetes on nyt yleisin sairaus, jonka lääkehoidon Kela on korvannut sataprosenttisesti. Viime vuonna korvaukset olivat 182 miljoonaa euroa.

 Tyypin 1 diabetestä hoidetaan insuliinilla. Tyypin 2 hoidossa käytetään veren glukoosipitoisuutta pienentäviä lääkkeitä. Insuliinia käytetään kakkostyypissä silloin, kun muut lääkkeet eivät riitä.

 Elintapamuutokset, etenkin painonhallinta, ovat kakkostyypin hoidossa keskeisiä.

 Diabeteslääkkeiden kulutus kasvoi viime vuonna kolme prosenttia ja myynti seitsemän prosenttia. Tämä johtuu uusista ja entistä kalliimmista kakkostyypin diabeteksen lääkkeistä.

Kakkostyypin diabetesta sairastavat suomalaiset joutuvat vastaisuudessa maksamaan osan lääkärin määräämistä lääkkeistään itse, jos hallitus etenee aikeissaan tehdä vielä lisää säästöjä lääkekustannuksista.

Tähän asti Kela on korvannut kansansairaudeksi kehittyneen diabeteksen lääkehoidon usein kokonaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Heikki Ruskoaho ehdottaa, että diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinit siirretään niin sanottuun alempaan erityiskorvausluokkaan.

Siinä valtio maksaa 65 prosenttia lääkkeen hinnasta, potilas itse loput.

Tämä tarkoittaa, että noin 300 000 suomalaisen vuosittaiset lääkekustannukset nousevat – osalla merkittävästi, osalla tuskin lainkaan sen mukaan, miten paljon ja miten kalliita diabeteslääkkeitä käyttää.

”Noin puolella tästä joukosta omavastuu nousisi nollasta kymmeneen euroa vuodessa. Mutta on tuhansia henkilöitä, joilla omavastuun nousu on huomattava, satojakin euroja vuodessa”, Ruskoaho sanoo.

Kela tekee parhaillaan tarkempia laskelmia sosiaali- ja terveysministeriön jatkoesitystä varten.

Kaikkiaan valtio siirtäisi diabeetikoiden maksettavaksi noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Diabetesliitossa esitystä pidetään epäoikeudenmukaisena siksi, että säästöt painottuvat nyt yhteen yksittäiseen potilasryhmään.

”Yhteiskunta säästää, mutta diabeetikko pannaan maksamaan”, Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka sanoo.

”Vaara on se, että lääkkeiden ottaminen jää vähäisemmäksi, niitä ei osteta eikä oteta. Olemme huolissamme etenkin pienituloisista ja ikäihmisistä”, Juvakka sanoo.

”Selvitysmiehen argumentit ovat toki lääketieteellisesti ymmärrettäviä. Meitä kuitenkin hämmästyttää, että yhdelle potilasryhmälle lyödään tällainen taakka.”

Mika Ranta / HS
Diabetes on yleisin sairaus, jonka hoitoon käytetyt lääkkeet Kela on korvannut kokonaan.
Diabetes on yleisin sairaus, jonka hoitoon käytetyt lääkkeet Kela on korvannut kokonaan.

Monella kakkostyypin diabeetikolla on kovat lääkekulut jo entuudestaan, koska monella on samaan aikaan päällekkäin useita eri lääkkeitä. Diabetekseen liittyy usein lisäsairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

Diabetesliiton erityisasiantuntijan Riitta Vuorisalon mukaan lisäsairaudet kasaantuvat diabeetikkojen pienituloisimpaan viidennekseen.

”Esimerkiksi amputaatioiden yleisyys korreloi sen kanssa, mihin tuloryhmään ihminen kuuluu”, Vuorisalo sanoo.

Vuorisalon mukaan jo tehtyjen lääkesäästöjen yhteydessä eduskunta edellytti pienituloisten pitkäaikaissairaiden ja erityisryhmien lääkekulujen seurantaa.

”Tämä on täysin sen vastaista”, Vuorisalo sanoo. ”Tätä ei voi ratkaista vain lääketieteellisillä perusteilla, koska tästä tulee sosiaalisia seurauksia ihmisille.”

Diabeetikoiden määrä kasvaa niin Suomessa kuin maailmallakin hurjaa vauhtia. Ruskoaho arvioi selvityksessään, että sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Diabeteksen hoitokustannusten osuus on jo nyt noin 15 prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista.

Jos diabeteslääkkeistä korvattaisiin enää 65 prosenttia, korvaus olisi samalla tasolla kuin sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä, selvitysmies perustelee.

Ruskoaho perustelee korvaustason muutosta myös kakkostyypin diabeteksen luonteella. Se on osittain elintasosairaus, jota on tutkitusti mahdollista ehkäistä elintapojaan muuttamalla, esimerkiksi painoaan pudottamalla.

Diabetesliiton mukaan näin osittain onkin. ”Mutta tiedämme myös, että kakkostyyppiin on geneettisiäkin ominaisuuksia. Toisille se tulee helpommin, ja siinä mielessä lähestyy ykköstyyppiä”, Janne Juvakka sanoo.

Diabeteslääkkeiden korvaustasoon ehdotettu muutos kuvaa sitä, että nyt hallituksen lääkesäästöissä aletaan mennä poliittisestikin hyvin vaikeisiin kohteisiin.

Hallitusohjelman liitteen mukaan lääkekorvauksiin on tarkoitus tehdä 150 miljoonan euron säästö vuodesta 2017 lukien.

Hallitus päätti aikaistaa tästä säästöstä 50 miljoonaa jo tälle vuodelle, mutta vastalauseiden takia säästö päätettiin puolittaa, ja lopulta siitä toteutuu vain 16 miljoonaa.

Ensi vuodelle jäi siten 134 miljoonaa euroa säästettävää, joka on noin 10 prosenttia Suomen vuosittaisista lääkekorvauksista. Se on mittava tavoite, johon pääsemiseksi selvitysmies esittää muitakin keinoja kuin diabeetikoiden maksuosuuden, muun muassa lääkkeiden hintakilpailun lisäämisen.

”Säästötavoite on niin suuri, ettei se millään sadantuhannen euron säästöillä tule täyteen. Kävin kaikki erityiskorvattavat sairaudet läpi ja katsoin, mikä olisivat niin suuria ryhmiä, että niistä löytyisi apua tähän. Diabeteksesta on saatavissa 20 miljoonaa euroa”, Ruskoaho sanoo.

Aiemmin säästökeinoina on käytetty muun muassa potilaiden alkuomavastuuosuuden nostamista, lääkekattoa ja lääkkeiden tukkuhintojen alentamista.

”Nämä perinteisetkin keinot voivat tulla käyttöön, jos säästötavoitetta ei muuten saada kasaan”, Ruskoaho arvelee. ”Syy, miksi niitä en ehdota on se, että ne keinot kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin, pienituloisimpiin, pitkäaikaissairaisiin ja iäkkäämpiin.”

Oikaisu 19.5.2016 klo 12.20: Kirjoituksessa väitettiin, että Kela on korvannut diabeteksen lääkehoidon kokonaan. Korvattavuus on tähänkin asti vaihdellut tapauskohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat