Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeri Mäntylä: Lääkesäästötavoite on massiivinen, etsimme inhimillisiä keinoja

Hanna Mäntylän (ps) mukaan hallituksessa ei ole tehty vielä mitään päätöksiä, miten säästöt toteutetaan

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä huhtikuussa Helsingissä.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä huhtikuussa Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) mukaan edessä olevat 134 miljoonan euron lääkesäästöt ”eivät ole erityisen helppo harjoitus”.

Mäntylä sanoo nyt perehtyvänsä rauhassa selvitysmies Heikki Ruskoahon esitykseen siitä, miten säästöt voitaisiin toteuttaa.

”Se on hänen arvionsa tämänhetkisestä tilanteesta. Mitään päätöksiä emme ole tehneet. Esitys on kattava, ja hän on rohkeasti esittänyt omia näkemyksiään”, Mäntylä sanoo.

”Lääkesäästötavoite on hyvin massiivinen. Siinä tulevat pohdintaan hyvin monenlaiset vaihtoehdot”, Mäntylä sanoo.

”Etsimme inhimillisiä keinoja. Tärkeintä on se, että kenenkään ei tulisi jäädä ilman asianmukaista lääkehoitoa. Pienituloiset sairastavat ihmiset ovat tiukoilla jo nyt.”

Mäntylän mukaan sosiaali- ja terveysministeriö tekee tarkemman esityksen lääkesäästöistä alkusyksyllä. Asia käsitellään vuoden 2017 budjetin yhteydessä.

Ruskoaho esittää, että diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinit siirrettäisiin alempaan korvausluokkaan, eli kakkostyypin diabetesta sairastavat maksaisivat vastaisuudessa osan lääkkeistä itse.

Ruskoaho haluaa myös lisätä hintakilpailua niin sanotussa viitehintajärjestelmässä muun muassa niin, että myös rinnakkaistuontilääkkeet olisivat rajatusti mukana.

Lisäksi selvitysmies haluaisi lisätä niin sanottujen biosimilaarien käyttöä. Ne ovat biologisten lääkkeiden kopioita, joita tulee myyntiin, kun alkuperäisen biologisen lääkkeen patenttisuoja umpeutuu.

Biologiset lääkkeet ovat kalliita ja yleistyneet nopeasti – Suomessakin niiden osuus on jo liki 20 prosenttia kaikista lääkekorvauksista. Biosimilaareilla kustannusten nousua olisi mahdollista hillitä.

”Näen, että tässä on valtava mahdollisuus”, Mäntylä sanoo.

Lääkekustannussäästöt alkoivat jo edellisen hallituksen aikana, jolloin muun muassa erityiskorvausten tasoa alennettiin.

Tämä hallitus otti tämän vuoden alussa lääkeostoissa käyttöön 50 euron alkuomavastuun kaikille yli 18-vuotiaille.

”Oma vilpitön toiveeni on se, että löytäisimme sellaisia ratkaisuja, ettei tarvitsisi enää mennä näihin jo käytettyihin keinoihin. Sosiaali- ja terveysministeriössä seurataan nyt hyvin tarkkaan, miten alkuomavastuu vaikuttaa muun muassa pienituloisten lääkkeiden käyttöön”, Hanna Mäntylä sanoo.

”Jos lääkkeet jäävät hakematta ja sairaudet hoitamatta, kustannukset kertautuvat erikoissairaanhoidossa.”

Mäntylän mukaan on myös keinoja, jotka eivät ole nopeavaikutteisia, mutta tehokkaita.

”Viittaan esimerkiksi lääkkeiden tarkoituksenmukaiseen käyttöön ja lääkkeiden käytön kokonaisarviointiin esimerkiksi vanhuksilla. Pitäisi tehdä arviointia, onko kaikki lääkitys tarpeen”, Mäntylä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat